SPOR OKO PRAVILNIKA O NAZIVIMA ULICA

HDZ: Pravilnik može donijeti samo Gradsko vijeće vs. SDP: Oporba nije imala primjedbi na Pravilnik

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 18 Prosinac 2014

Image Dan uoči i dva dana nakon sjednice Gradskog vijeća, HDZ i SDP održali su konferencije za novinare na temu Odbora za imenovanje ulica i trgova i Odbora za financije i proračun. Prvu je konferenciju održao HDZ na čelu s predsjednikom Markom Ožićem Bebekom, dopredsjednicima Jurom Brkanom i Marijom Lelas te vijećnikom Zvonimirom Galićem. Članovi HDZ-a su pojasnili da u Odboru za financije i proračun uskraćuju informacije. Naime, Joško Lelas dao je ostavku na mjesto u Odboru jer mu nisu ustupljeni podaci o zaduženjima i financijskom stanju Grada, dok je član ostao Jure Brkan.

Uskoro bismo mogli imati i Obalu  maršala Tita''

- U Odboru za proračun i financije bili smo ja i Lelas i zadnji put smo napustili sjednicu Odbora jer je Lelas tražio da mu se ustupe podaci o zaduženjima Grada. Do danas nismo dobili te podatke bez kojih je bilo nesigurno kreirati novi proračun, kazao je Brkan. Potom su Bebek i Galić pojasnili probleme nastale u Odboru za imenovanje ulica i trgova čiji su članovi Galić i Stjepan Eljuga. Naime, Odbor je održao četiri sjednice na kojima se razgovaralo o donošenju Pravilnika o radu Odbora i pravilnom određivanju prijedloga imenovanja ulica i trgova u Makarskoj. Kako kaže Galić, poslije četiri sastanka dogovoreno je da će se prijedlog Pravilnika o imenovanju ulica uvrstiti u dnevni red Gradskog vijeća. Međutim, članovi Odbora na čelu s predsjednikom Stipom Bartulovićem na posljednjem sastanku su se izjasnili da ipak odustaju od odluke da se Pravilnik usvaja na Vijeću. – Ovakav Pravilnik i akt može donijeti samo Vijeće što je zaključio i naš pravni tim. Podnesak smo uputili Odboru za statutarno-pravna pitanja jer smo mišljenja da je Pravilnik donesen mimo Statuta Grada i Poslovnika o radu Vijeća, kazao je Galić. Istog mišljenja je i Bebek koji je kazao da je očito kako su članovi SDP-a koji sjede u Odboru, sve poduzeli da se ne bi vidjeli stavovi i motivi vladajuće stranke. - Mi se bojimo da će sada nakon što su ukinuli himnu, izbacili iz vijećnice slike dr. Franje Tuđmana i don Mihovila Pavlinovića te križ i sve to počistili i iz Ureda gradonačelnika, početi mijenjati i imena ulica. Uskoro bi mogli imati i Obalu  maršala Tita. Odbor će napraviti Fond svojih imena i onda će reći da za nazive ulica nema imena hrvatskih velikana već su tu samo Sava Kovačević, Josip Broz Tito i ostali. Nek' se imenuju ulice koje nemaju imena, ali zato se treba sjesti za stol i dati ime po osobi koja je zaslužna da dobije ime ulice u Makarskoj, ali nemojte mi nekoga rokera i narkomana staviti kao što rade u Zagrebu, kazao je Bebek. 

Martić: Pravilnik ne krši Statut Grada''

Konferenciju su održali i SDP-ovci i to predsjednik Odbora za nazive ulica i trgova Stipe Bartulović, vijećnik Sretan Glavičić, predsjednica Vijeća Jagoda Martić i član Odbora Matko Buljan. Bartulović je pojasnio detalje Pravilnika o određivanju prijedloga imena ulica i trgova te je kazao da je HDZ neistinito informirao građane. - Ne idu svi u crkvu, ne nose križ i ne stavljaju desnu ruku na srce i zbog toga nisu manje Hrvati i ne vole manje Hrvatsku od ostalih. Stav SDP-a je jasan: država je jedno, a crkva drugo. Što se tiče Pravilnika o određivanju naziva ulica i trgova, isti smo u dva navrata poslali svim političkim strankama da se izjasne, što je učinio samo SDP, a HDZ nije imao primjedbi. Tek na trećem sastanku Odbora predstavnik HDZ-a podnosi zahtjev da se Pravilnik po mišljenju njihovog pravnog tima, treba uputiti Gradskom vijeću. Bit svega je da gospoda iz oporbe nisu dala nijednu primjedbu na Pravilnik, već prigovor o nadležnosti njegova donošenja, kazao je Bartulović dodavši da će Pravilnik možda biti stavljen na web stranicu Grada tako da građani vide kako SDP nema nikakvih skrivenih motiva. Novinarima se obratila Jagoda Martić. – Na Pravilniku su radili pravnici i on ne krši Poslovnik o radu Vijeća i Statut Grada Makarske. To je dokument koji će nadživjeti sve političke stranke i ideologije. Prošlost i povijest poštujmo, ali mi se okrenimo budućnosti, kazala je Martić.

ČUVANJE BAŠTINE

Promovirane ljetne verzije torte makarane

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 18 Prosinac 2014

Image Torta makarana prošlog je petka proslavila dvije godine od proglašenja nematerijalnim kulturnim dobrom RH. Proslava je započela u četvrtak i to prezentacijom ljetne verzije torte u restoranu Jež, a koju je osmilila Vedrana Puharić Vela. Ljetna verzija je iznjedrila dva oblika makarske slastice i to avangardnu tortu makaranu i kup torte makarane. Vedrana Vela Puharić kazala nam je da je ljetnu verziju makarane osmilila na nagovor ugostitelja te nam je otkrila recept nove verzije poznate makarske slastice. - Kako je makarana zimska torta koja je 'teška' za ljeto, ugostitelji koji su je prodavali nisu imali uspjeha. Na nagovor ugostitelja napravila sam dvije verzije i to kup torta makarana i avangardna torta makarana. U prošlosti je ženama prilikom spravljanja makarane ostajalo tijesto od kojega bi pravile kroštule. Tako sam i ja od tijesta za tortu napravila kroštule koje sam pekla i posložila u obliku romba, poslužila uz sladoled od vanilije i prelila filom od makarane, kazala je Vedrana Puharić Vela. Slavlje drugog rođendana makarane nastavilo se u petak i to kada su na Kačićevom trgu Vedrana Vela Puharič i Ana Kunac, članice grupe koja je zaslužna za očuvanje tradicije makarske slastice, predstavnicima Grada uručile tri certifikata koja će biti pohranjena u gradsku arhivu. – Ove godine Zagrebačka banka je provodila akciju pohranjivanja predmeta ostavštine za budućnost, pa smo pohranili sveukupnu dokumentaciju o torti kao što su recepti, podaci o pobjednicama Noći torte makarane te podatke o nastanku i porijeklu. Predstojnica ureda gradonačelnika Lara Rakušić Ivanković u ime Grada je preuzela certifikate koje smo dobili od Zagrebačke banke, tako da Grad za 100 godina može preuzeti predmet koji smo pohranili. Ovo je još jedna sigurnost da makarana neće izumrijeti, kazala je Ana Kunac. Uručivanje certifikata nije prošlo bez degustacije makarske slastice  za koju je se pobrinula majstorica torte makarane Ljubica Zovko.

SIROMAŠTVO UZELO MAHA

Pomoć u hrani traži 20% više građana

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 18 Prosinac 2014

Image U posljednjih godinu dana Crveni križ je zabilježio 20-postotno povećanje korisnika pomoći kojima su se od prošlog tjedna počeli uručivati paketi hrane i higijenskih potrepština. Nezavidna situacija u cijeloj državi uzela je tako većeg maha i na području našega grada i općina s Rivijere, pa Crveni križ ove godine pomoć u hrani pruža za oko 100 pojedinaca i obitelji, dok je lani pomoć primalo 80 obitelji. Socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima koje broje i do pet članova, pomoć pri plaćanju računa pruža i Socijalno vijeće Grada koje je na prošlotjednoj sjednici uspješno obradilo 18 zahtjeva. Socijalna slika Makarske dodatno je poražavajuća jer se ove godine i Crveni križ našao u nezavidnoj situaciji i to iz razloga što ne prima pomoć od centralnog Crvenog križa. Kako nam je kazao ravnatelj Crvenog križa Gloryan Grabner, sva pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama koju je makarski Crveni križ dobivao dosadašnjih godina, isporučena je direktno za Slavoniju koja još zbraja štete od poplava. Stoga je Crveni križ koji je sada postao ovisan o građanima koji su voljni pomoći, u cilju prikupljanja paketa hrane i potrepština započeo suradnju s tvrtkama Apfel i Konzum u čije se košarice mogu odložiti prehrambeni i higijenski proizvodi, a građani koji su voljni pomoći iste mogu donijeti u prostoriju Crvenog križa. - Prema našoj evidenciji, broj korisnika pomoći ove godine je povećan do 20% pa tako imamo oko 100 pojedinaca i obitelji s Rivijere, ali ipak je najgore u Makarskoj jer općine imaju svoje vidove pomoći. Porast za pomoć u hrani te potrepštinama za bebe ove je godine posebno izražena, jer je par socijalno ugroženih obitelji dobilo prinove pa su se našli iznimno teškoj situaciji. Osim registriranih korisnika pomoći, ove nam godine dolaze i novi korisnici koji su donedavno radili i sada su ostali bez posla pa ne mogu prehranjivati svoje obitelji i njih vodimo u internoj evidenciji jer im je neugodno tražiti pomoć. Međutim, ove se godine i Crveni križ našao u nezavidnoj situaciji zbog uskraćene pomoći pa ovisimo o pojedincima i tvrtkama, kazao je Grabner dodavši da se paketi socijalno ugroženim obiteljima isporučuju čim se skupi dovoljno hrane i potrepština. Kako je napomenuo Grabner, obzirom na to da Makarska nema pučku kuhinju, pomoći socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima pridružuje se Centar za socijalnu skrb, Socijalno vijeće, Grad koji pruža jednokratne novčane pomoći i Udruga Sv. Vinko Paulski.

 


LENJIN PUHARIĆ, PREDSJEDNIK SOCIJALNOG VIJEĆA

Socijalno ugroženima plaćamo režije''

- Prošle srijede smo održali sjednicu Socijalnog vijeća na kojoj smo riješili 17 zahtjeva korisnika socijalne pomoći kojima smo pružili pomoć u plaćanju računa za struju, vodu i komunalije u ukupnom iznosu od 10 tisuća kuna. Za sada imamo 17 slučajeva, a riječ je o ljudima iz Makarske koji su slabijeg imovinskog stanja, nezaposleni su pa im plaćamo režije, dajemo pomoć u ogrjevu i u suradnji s Crvenim križem i Apfelom nabavljamo hranu i potrepštine. Imamo slučaj korisnika koji nisu mogli platiti račune za struju koja im je isključena pa smo u dogovoru s HEP-om iste počeli plaćati u ratama da ljudi imaju struju bar za blagdane. Među našim korisnicima ima i bivših ovisnika kojima pomažemo koliko god možemo jer im je najveći problem pronaći posao. Kada bi mi za svih naših 18 korisnika mogli riješiti problem posla i to da bar mjesečno zaposlimo dvoje ili troje, onda bi na taj način riješili sve probleme.

DVIJE OBLJETNICE

Humanitarnim kupanjem prikupljeno 5000 kuna za Udrugu Sunce

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 11 Prosinac 2014

Image Podgorska udruga K(r)asno kupanje prošle je subote na Čakljama petu godinu za redom organizirala zimsko kupanje, koje je ove godine poprimilo i humanitarni karakter. Naime, podgorska Udruga slavi pet godina postojanja, a Udruga Sunce 20 godina djelovanja, pa su zajedničku proslavu organizirali na blagdan Svetog Nikole. Članovi Udruge Sunce prodavali su rukotvorine, odigran je šahovski turnir, a članovi Moto kluba Sveti Jure prodavali su ukusni pivski gulaš pa je od donacija prikupljeno pet tisuća kuna. Za glazbeni dio programa bile su zadužene članice Gradskog zbora Makarska, Zorica Andrijašević Donna i Nensi Borić. Organizator humanitarne akcije Pero Letica kazao nam je kako je osim humanitarnih priloga, u sklopu akcije i jedna podgorska obitelj Udruzi Sunce donirala električna kolica. – Dvije obljetnice ove smo godine odlučili proslaviti na humanitarni način što nam je i uspjelo. Pohvalno je što smo se unatoč lošem vremenu skupili u ovolikom broju, a posebno želim naglasiti da je ovom prigodom obitelj Ive Letice Udruzi Sunce donirala električna kolica, kazao je Letica. Nakon što su se osladili ukusnim gulašom i zaplesali uz vesele ritmove Jure Vujevića, 25 hrabrih kupača je unatoč kiši koja je padala cijeli dan, s božićnim kapicama na glavi zaplivalo u moru. Olivija Prodan Ravlić kazala nam je da je organizator humanitarnog događaja Udruga Sunce, a začetnik ideje i nositelj svih aktivnosti je grupa građana K(r)asno kupanje. - Udruga K(r)asno kupanje na proljeće nas je pozvala da ovim događanjem završimo obilježavanje 20 godina Udruge Sunce. Oduševljeni smo odazivom, veselom atmosferom i velikim srcem Podgorana u prikupljanju dobrovoljnih priloga. Kako članovi naše Udruge uglavnom nemaju pravo na električna kolica, lijepa je gesta što je obitelj Letica donirala jedna očuvana kolica, kazala je Olivija Prodan Ravlić koja je dodala da će jedan dio prikupljenog novca biti doniran za liječenje Podgoranina Marina Letice.

KAPITALNI PROJEKTI

Za obnovu biokovske ceste 2 milijuna eura

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 11 Prosinac 2014

Image Predstavnici JU Park prirode Biokovo i članovi Upravnog vijeća prošlog tjedna su u Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu za zaštitu okoliša održali sastanak vezan za buduće projekte te strateške programe. Sastanak je bio vezan uz projekte prekogranične suradnje, obnovu biokovske ceste, kredit Svjetske banke i realizaciju kredita za uređenje sadržaja na Biokovu, donošenje Prostornog plana JU Parka prirode Biokovo i rekonstrukcije stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru.

Plan stavljen van snage

Prema riječima ravnatelja Nenada Bekavca, sve navedene teme su jako bitne za JU Park prirode Biokovo, no najvažnije je da se nakon 14 godina kraju privodi izrada Prostornog plana Parka prirode. Naime, prvi Plan donesen je 1983. godine, ali je stavljen van snage 90-ih godina kada su i svi prostorni planovi toga ranga stavljeni van snage. Kako je pojasnio Bekavac, Prostorni plan se pokušava izraditi od 1998. godine kada je Ustanova osnovana i sada je napokon pripremljen za javni uvid i raspravu kao konačni prijedlog, nakon čega ga trebaju potvrditi Vlada i Sabor RH. Plan bi svu proceduru trebao proći do proljeća sljedeće godine. Jedna od zanimljivijih tema sastanka u Ministarstvu bila je rekonstrukcija i potpuna obnova biokovske ceste, a za koju se vrše pripreme za apliciranje prema strukturnim fondovima. Kako kaže Bekavac, cesta će se napokon obnoviti nakon 40 godina jer je derutna i kao takva nije primjerena za skorašnju izgradnju žičare niti za pojačane posjete Biokovu.

Svjetska banka odobrila kredit od 330 tisuća eura

- Ukupno bi se za izradu projekta i rekonstrukciju biokovske ceste trebalo utrošiti oko 2 milijuna eura. Nedavno je JU Park prirode Biokovo u suradnji s Ministarstvom i Fondom zatražio oko 100 tisuća eura koliko nam je potrebno za prvu fazu u koju ulazi izrada idejnog projekta sanacije, uređenja i proširenja te snimanje i knjiženje ceste u katastru i zemljišniku. Tek kada napravimo navedenu pripremu, možemo aplicirati na natječaj za EU fondove od kojih ćemo tražiti potrebna sredstva jer je sanacija ceste vrlo bitna za sve ostale projekte pa tako i za već odobreni kredit Svjetske banke od 330 tisuća eura. Ovaj novac planiramo investirati u sadržaje na cijelom Biokovu što ne možemo započeti dok se ne donese Prostorni plan, kazao nam je Bekavac dodavši da će se kreditom Svjetske banke urediti ulazna recepcija Parka prirode te osnovna infrastruktura na predjelu Staze, Ravne Vlaške, Vošca i Sv. Jure i to od vidikovaca do piknik mjesta, mini adrenalin parka, nadzorničke kućice, parkinga i interpretacijskih tabli.

 


UPRAVNA ZGRADA NA GSC-u

Park prirode traži novac za uređenje dvorane i ureda

Ravnatelj JU Park prirode Biokovo Nenad Bekavac kazao je da je na sastanku u Zagrebu predstavio početnu fazu projekta rekonstrukcije stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru čija je ukupna vrijednost veća od 10 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo će osigurati 70% sredstava od ukupne vrijednosti projekta, dok bi Grad sufinancirao 30%. - Do početka sezone planiramo napraviti grube građevinske radove nakon čega bi Grad i Park prirode mogli početi uređivati svoje dijelove. Paralelno moramo projektirati interijer za multimedijalnu dvoranu i urede, a za koji sami moramo osigurati novac jer ukupna svota za rekonstrukciju zgrade ne predviđa unutrašnje uređenje. Za očekivati je da će multimedijalni prezentacijski centar biti otvoren 2016. godine, kazao je Bekavac.

MAKARSKA KRONIKA MEDIJSKI POKROVITELJ SPORTSKOG SPEKTAKLA

Pero Gazilj: Dolazi nam tisuću boraca

Piše: Mladen Bagić
Četvrtak, 11 Prosinac 2014

Image Idućeg vikenda u Makarskoj se održava najjače natjecanje u kickboxingu u Hrvatskoj u svim uzrasnim kategorijama i disciplinama. Organizator međunarodnog 'Croatia Open' je KBK Mawashi iz Makarske na čelu s Perom Gaziljem, četverostrukim prvakom svijeta u kickboxingu. Gazilj inače vodi makarski klub u kojemu treniraju svjetski juniorski prvaci Jure Drlje, Anđela Stanić i Ela Filipović. - Po prvi puta smo dobili organizaciju ovoga spektakla koji se održava pod pokroviteljstvom Splitsko - dalmatinske županije, a predviđeno je da ga otvori župan Zlatko Ževrnja. Borbe će se odvijati na 6 borilišta (5 tatamia i 1 ring). U subotu, tijekom dana, borbe će se odvijati u full contactu, point fightingu i kick lightu, a u nedjelju u K1 disciplini i light contactu,  tako da će biti vrlo zanimljivo za gledatelje.  Očekuje se oko tisuću natjecatelja iz 20 država. Već imamo prijave iz Brazila i Azerbejđana. Poslastica natjecanja će biti u subotu navečer na gala večeri u kojoj će rukavice ukrstiti naš Rovinjanin Bojan Mišković, višestruki prvak Hrvatske, amaterski prvak Europe 2010, te viceprvak svijeta 2013, u full contactu, i njemački as Marco Deckmann, višestruki prvak Njemačke i amaterski prvak Europe 2012. Borba će se odvijati po Wako pravilima i to 12 rundi po 2 minute za pojas svjetskog profesionalnog prvaka, najavljuje makarski spektakl Pero Gazilj.  

 


PROGRAM I NATJECATELJI

Otvaranje turnira u subotu

Prijave traju do četvrtka, a za sada je prijavljeno oko 150 natjecatelja iz 18 klubova i 8 država, među kojima i preko 40 naših boraca. Inače, zadnja dva dana će se ta brojka popeti na preko 800, jer praksa je da se svi prijavljuju upravo zadnja dva dana. U petak je najavljen dolazak većine boraca koji nastupaju u subotu, a u petak navečer je službena vaga za titulu wako pro svjetskog prvaka između Bojana Miškovića i Nijemca Marca Deckmanna. Otvaranje turnira je u subotu, u 10.30 sati, a prve borbe počinju u 11 sati. Turnir će uveličati i župan Zlatko Ževrnja.

 

ISPUNJAVA SE OBEĆANJE VIŠE OD 2000 UMIROVLJENIKA ČIJA MIROVINA NE PRELAZI 2500 KUNA NAKON 5 GODINA ĆE PONOVNO DOBITI NOVČANI POKLON

Za božićnice umirovljenicima 200 tisuća kuna

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 04 Prosinac 2014

ImageNakon pet godina umirovljenici s područja Makarske ponovno će dobiti božićnice što je svih ovih godina dok je bio u ulozi oporbe, potencirao dogradonačelnik Miro Družijanić. Tako je Družijanić informaciju o božićnicama iznio za vrijeme aktualnog sata prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća odgovarajući na pitanje vijećnika HNS-a Miroslava Dudaša. Kako kaže Družijanić, Grad je iz proračuna za božićnice umirovljenicima planirao izdvojiti oko 200 tisuća kuna, no za sada je najveći problem što se još ne zna točan broj umirovljenika. Naime, Grad je popis umirovljenika zatražio od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ali ga do danas nije dobio. Ono što je poznato je da će božićnice dobiti umirovljenici čija mirovina ne prelazi 2500 kuna, a postoji mogućnost da se božićnice podjele ili u gotovini ili u bonovima za kupnju u nekoj od trgovina pa bi iznos poklon bona bio malo veći. Popis umirovljenika od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje zatražio je i predsjednik HSU-a Makarska Milan Grbavac koji nam je kazao da je ne zna zašto i Grad i HSU više od 20 dana čekaju na dostavu popisa i to unatoč svakodnevnim telefonskim kontaktima sa službenicima HZMO-a. Kako kaže Grbavac, u Makarskoj i Velikom Brdu je oko 3200 umirovljenika od kojih oko 2000 ima mirovinu manju od 2500 kuna.

- Ne znam zašto HZMO ni Gradu ni HSU Županije ne dostavlja popis bez kojeg će biti nemoguće podijeliti božićnice, odnosno bit će nam otežano napraviti svoj popis. Prilikom podjele božićnica za oko 2000 umirovljenika koji imaju mirovinu manju od 2500 kuna, potrebno je voditi računa o tzv. lažnim umirovljenicima. Riječ je o umirovljenicima koji u Hrvatskoj dobivaju oko 600 ili 700 kuna mirovine, a koji paralelno primaju inozemnu mirovinu i opet imaju obraza od Grada tražiti božićnice. Takve umirovljenike lako je preduhitriti posredstvom Porezne uprave koja ima popis oporezivog dijela inozemnih mirovina, ali u taj popis ne ulaze mirovine iz Njemačke, kazao nam je Grbavac. Probleme s popisom umirovljenika istaknuo je i Družijanić koji kaže da će iznos božićnica biti povećan umirovljenicima čije su mirovine manje od 2000 kuna, a koji bi od Grada mogli dobiti i do 250 kuna, dok bi oni koji primaju do 2500 kuna mirovine, mogli dobiti oko 100 kuna božićnice.

- Ponovno je uveden lijep običaj da najveći dio makarskih umirovljenika kraj godine dočeka božićnicima. Iznos koji je predviđen proračunom nije prevelik te se kreće od oko 200 tisuća kuna i to ukoliko se božićnice umirovljenicima budu isplaćivale u gotovini, kazao je Družijanić dodavši da će Grad dodijeliti i 18 stipendija tako da su božićnice, stipendija i nova gradska vijećnica tri predizborna obećanja koja je gradska vlast ispunila u vrlo kratkom vremenu.Image

'FANTOMSKA' PAPIROLOGIJA GRADONAČELNIK BILIĆ PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV NEPOZNATOG POČINITELJA

DORH-u i policiji prijavljena krađa dokumentacije za žičaru

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 04 Prosinac 2014

Image Projekt žičare Makarska-Štrbina ponovno je aktualiziran, međutim, ovoga puta u negativnom smislu. Naime, gradonačelnik Tonći Bilić DORH-u i PP Makarska podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je iz zgrade Grada otuđio dokumentaciju za žičaru. Ovu informaciju Bilić je iznio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i to nakon pitanja vijećnika SDP-a Sretana Glavičića. - Jeste li možda u gradskim prostorima pronašli fantomsku dokumentaciju, studije, projekte i dozvole za izgradnju buduće žičare koje su po izjavama HDZ-ovih glasnogovornika i perjanica bivše gradske uprave, navodno ostavljene prilikom primopredaje vlasti, upitao je Glavičić. Kako je kazao Bilić, prilikom primopredaje vlasti, dokumentacija za žičaru nije bila popisana niti predana. - Od cijele dokumentacije smo naknadno pronašli geodetske podloge koje su plaćene 150 tisuća kuna, predinvesticijsku studiju od 50 tisuća kuna i dva računa od 84 tisuće kuna koja su plaćena karticom. Dokumentacija za žičaru ne postoji, a sve ono što je do sada bilo izrečeno od mojih prethodnika je neistina. Obzirom na iznesene činjenice ozbiljnih ljudi koji su izjavili da je sve napravljeno i da se žičara trebala početi graditi, kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog otuđenja dokumentacije za izgradnju žičare podnio sam DORH-u i PP Makarska, kazao je Bilić koji je potvrdio da mu je direktor trgovačkog društva Žičara donio CD s predinsvesticijskom studijom, prijedlozima postaja žičare i tehničkom dokumentacijom o izgledima kabina žičare proizvođača Leitnera. Bilić je kazao i da je naknadno od proizvođača Doppelmayra zatražio svu dokumentaciju o žičari, a riječ je o pismu namjere i shematskom prikazu koridora žičare između Zagona i Vošca te tehničkim izgledima kabina i nosivih stupova. - Nije istina da je projekt došao do kraja jer sam tražio od protokola Grada pismeno očitovanje i dostavu podataka iz 2002. godine. Među tom dokumentacijom osim studije, podloga i korespondencije ništa nije protokolirano niti je ušlo u Grad, kao ni Studija utjecaja na okoliš ni idejni projekt, a nije izdana ni lokacijska ni građevinska dozvola niti su dane bilo kakve suglasnosti od Ministarstva turizma ni od Ministarstva gospodarstva, a na koje se pozivaju moji prethodnici. To ne znači da ništa od toga nije napravljeno, ali je pitanje gdje je i u čijoj je to kući. U zgradu Grada ta dokumentacija nije ni ušla niti se nalazi, ali vjerujem da će državne institucije sve ispitati, kazao je Bilić.

 

MARKO OŽIĆ BEBEK, BIVŠI GRADONAČELNIK

Možda je dokumentaciju netko i odnio doma, ali kopija je u Gradu''

 - Dobro je to da je gradska vlast već reagirala prema državnim institucijama, a ako ubuduće ne budem znao gdje mi se nalazi neki dokument iz Biokovke, onda ću i ja tako nestanak dokumentacije prijaviti DORH-u. Možda je svu dokumentaciju za žičaru netko i odnio doma, ali se onda uvijek nađe kopija u Gradu, a ja sam im točno i rekao što se sve od dokumenata nalazi u zgradi Grada. Ja samo znam koju smo mi dokumentaciju ishodovali i svaki dokument se može naći. Ako je nešto plaćeno, onda se nazove onaj kojem je plaćeno jer postoje računi. Za žičaru smo ishodovali predinvesticijsku studiju, stručnu podlogu u Prostornom planu što je najvažniji dokument, geodetsku podlogu i izmjeru, pokrenuli smo prostorne planove, od Županije smo zatražili i sufinanciranje Prostornog plana Parka prirode Biokovo bez kojeg se ne može dobiti lokacijska dozvola. Od dokumenata koje smo ishodili postoji i Studija isplativosti, geodetski snimak trase, idejno rješenje od proizvođača žičare Doppelmayra, ponuda za izradu Studije utjecaja na okoliš i ponuda za izradu idejnog projekta IGH. Žičara je ucrtana u ukupni plan razvoja grada i u program razvoja turizma Županije, a natjecali smo se u projektu EU fondova pri Ministarstvu poduzetništva i obrta od kojeg smo dobili odgovor da projektni prijedlog žičare zadovoljava sve formalne uvjete nakon čega smo poslali traženu dokumentaciju. Imamo i idejno rješenje od Dopelmayra, neke su dokumente već našli, ali je meni čudno sve to čime se oni bave kao i spoznaja da su za sve alarmirali DORH. Ali možda tako i treba i neću se ja miješati u njihove poteze.

 

 

RAZLIČITA GLEDIŠTA

Planinari se spore oko legalnosti Skupštine i doma na Vošcu

Piše: Dijana Turić Foto Makarska kronika
Četvrtak, 27 Studeni 2014

Image Godinu dana nakon što je HPD-u Biokovo vraćen u posjed planinarski dom na Vošcu, u Društvu su započela previranja i to među članovima Upravnog odbora. Riječ je o razmiricama oko legalnosti rada Skupštine, te namjeni planinarskog doma na Vošcu. Naime, Izborna Skupština HPD Biokovo trebala je biti održana prije godinu dana kako i stoji u Statutu Društva, dok u rješenju Ureda državne uprave stoji da se Skupština mora sazvati tek ove godine. Obzirom na činjenicu da rad Društva diktira Statut, očigledno je da se sa Skupštinom kasni godinu dana. Druga stvar koja je izazvala razdor unutar planinara je namjena planinarskog doma na Vošcu, pa se tako deset od ukupno 11 članova Upravnog odbora zalaže da se dom proširi za oko 100 kvadrata, dok drugi manjinski 'klan' zagovara tezu da bi se trebao proširiti na puno veću površinu i od njega bi se nakon izgradnje žičare, trebao napraviti veliki objekt.

Skupština u prosincu

Razmirice i podjelu planinara potvrdio nam je predsjednik Društva i Upravnog odbora Drago Erceg koji je kazao da je Skupština bila sazvana za 30. listopada, no to se nije dogodilo. - Skupština se zbog zločestoća nekih članova nije pripremila na vrijeme pa smo je ponovno sazvali za 8. prosinca ove godine. Nije istina da HPD Biokovo ne radi legalno, već je riječ o sitnici koja se može okarakterizirati kao proceduralna pogreška Ureda državne uprave. Naime, Ured je izdao rješenje po kojem Skupštinu moramo organizirati nakon četiri godine, dok u našem Statutu stoji da se ista mora održati u okviru tri godine. Tu je nastao nesporazum pa je Ured dao tumačenje da je napravljena greška i da se Skupština trebala napraviti prema Statutu. Međutim, u Statutu i Zakonu o udrugama stoji ukoliko se Skupština ne održi u dvostrukom roku od onog koji je predviđen Statutom, ona prestaje postojati pa prema tome imamo rok od još dvije godine, a ako se ravnamo po rješenju Ureda državne uprave, onda nismo zakasnili sa sazivanjem Skupštine, kaže Erceg te dodaje da su svađe koje potenciraju dva člana Odbora nastale zbog namjene planinarskog doma u Vošcu. 

Kamen smutnje

- Pretpostavljam da je riječ o sitnim ljudskim inatima jer nema prijepora niti oko imovine ni oko novca kojeg ionako nemamo. Od 11 članova Uprave, nas 9 ili 10 se redovito okuplja na sastancima, a jedan se redovito povuče i zapravo svi skandali počinju od tog jednog kojeg ne bih imenovao. Dom na Vošcu još ne smijemo koristiti jer se donedavno vodio spor za uknjižbu, a mi smo u međuvremenu donijeli odluke i izradili idejni projekt rekonstrukcije doma koji očito nekome ne paše. Ne mogu ništa tvrditi, ali koincidencija je da je prepirka u Društvu nastala nakon što smo donijeli odluku o renoviranju doma. Dom smo planirali proširiti za oko 100 kvadrata i još 60 ležajeva i to sukladno Prostornom planu Parka prirode Biokovo po kojem su nam zadani gabariti, a vjerojatno je netko htio puno više od toga. Mi inzistiramo da dom bude planinarski objekt, dok druga strana koju čini jedan član ima megalomanski projekt i inzistira da se napravi ogromna kuhinja u kojoj će se u par sati moći spremiti 2000 obroka. Po tim idejama objekt bi se trebao proširiti na 5000 kvadrata, a mi ukupno imamo 1000 kvadrata prostora s time da dom zauzima samo 100 kvadrata, kazao je Erceg pojasnivši da je devet članova Upravnog odbora složno da dom u kojem će biti 100 ležajeva ima namjenu kao i svi planinarski domovi u svijetu, što znači da bi planinari smještaj plaćali jeftinije. Kako dodaje Erceg, nepoznato je što točno hoće član Odbora koji se ne slaže s idejama ostalih članova, ali činjenica je da su se sjednice Odbora u zadnjih šest mjeseci prekidale više puta nego ikada u povijesti. Inače, HPD Biokovo funkcionira sasvim normalno i ove je godine ostvarilo 80% planiranih izleta, a sada se čeka 8. prosinca i sazivanje Skupštine na kojoj će se izabrati nova Uprava.


TEK DONESENO RJEŠENJE O VLASNIŠTVU

Dom je potpuno neupotrebljiv''

Kako nam je pojasnio Drago Erceg, dom na Vošcu koji je lani vraćen HPD-u Biokovo pravomoćnom presudom Županijskog suda, tek će se sada početi koristiti. Naime, zadnji sudski spor je tek gotov, a HPD Biokovo je nedavno dobilo rješenje po kojem je dom i imovinsko-pravno i posjedovno u njihovom vlasništvu. - Prije 15-ak dana dobiveno je pravomoćno rješenje o knjiženju doma mada se obitelj Ančić s kojom se HPD Biokovo sporilo oko vlasništva, žalila i tražila izvanrednu reviziju kod Vrhovnog suda. Dom je sada potpuno neupotrebljiv i u njemu su samo goli zidovi, a bilo kakvo korištenje zahtjeva detaljnu rekonstrukciju pa sada moramo razmišljati o načinu financiranja. U dom nitko od nas nije ulazio osim kada smo izbacili smeće, a ključ se nalazi u prostoriji HPD Biokovo, kazao je Erceg. Podsjetimo, dom na Vošcu planinari su sagradili 1934. godine i do 1970. godine je bio u funkciji, a tada je Društvo prestalo biti aktivno. Prema tadašnjem Statutu, imovina PD Biokovo prešla je u vlasništvo Hrvatskog planinarskog saveza koji potom Dom dao Šumarskog gospodarstvu, a Šumarija je isti prodala Mornaru. Mornar je Dom potom prodao Meri Ančić pa je HPD Biokovo 16 godina vodilo sudski spor oko njezinog povrata.

REVOLT OPORBE

Bebek: Više bih volio Franju Tuđmana, križ i don Mihovila nego laptop

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 27 Studeni 2014

Image Sat vremena prije početka sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Tonći Bilić u ponedjeljak (jučer) svečano je proglasio otvaranje novoobnovljene gradske vijećnice. Tako je Bilić u vijećnici okupio sve pročelnike gradskih odjela i službi koje djeluju u zgradi Grada te projektanticu vijećnice Sandu Lukić iz tvrtke Lukić projekt. Bilić je sa uzvanicima otvaranje vijećnice nazdravio uz čaše šampanjca, a prije početka radnog dijela sjednice gradskim vijećnicima svečanim govorom obratila se predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić. No, nakon što je završio svečani dio vezan za otvaranje vijećnice, Vijeću se obratio predsjednik kluba HDZ-a Marko Ožić Bebek koji je iskazao nezadovoljstvo izgledom vijećnice, odnosno nedostacima obilježja koji su propisani Poslovnikom rada Vijeća. Nakon što je Bebek nabrojao sva obilježja koja nedostaju u vijećnici te je kazao da je na zidu čak i ekran za TV prijenos sjednica, sedam vijećnika HDZ-HSS-HPB-HSP AS napustilo je sjednicu Vijeća. Iako je Jagoda Martić kazala da će vijećnica još dobiti i laptope, Bebeka nisu zanimala prijenosna računala već obilježja koja nedostaju. –U vijećnici nedostaje križ, slike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i don Mihovila Pavlinovića, hrvatska zastava i grb Županije. Više bih volio Franju Tuđmana, križ i don Mihovila nego laptop, kazao je Bebek nakon čega je zajedno sa šest oporbenih vijećnika napustio sjednicu. Međutim, sjednica je nastavljena jer je bio prisutan kvorum vijećnika.

Stranice 1 - 14 od 773

Online Izdanje
Broj. 627

16 Prosinac 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Mislite li da bi u Makarskoj trebalo oformiti pučku kuhinju?

Online

Gostiju online: 2
  • Posjetitelja: 10478704
Sibenski Portal
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka