RAZLIČITA GLEDIŠTA

Planinari se spore oko legalnosti Skupštine i doma na Vošcu

Piše: Dijana Turić Foto Makarska kronika
Četvrtak, 27 Studeni 2014

Image Godinu dana nakon što je HPD-u Biokovo vraćen u posjed planinarski dom na Vošcu, u Društvu su započela previranja i to među članovima Upravnog odbora. Riječ je o razmiricama oko legalnosti rada Skupštine, te namjeni planinarskog doma na Vošcu. Naime, Izborna Skupština HPD Biokovo trebala je biti održana prije godinu dana kako i stoji u Statutu Društva, dok u rješenju Ureda državne uprave stoji da se Skupština mora sazvati tek ove godine. Obzirom na činjenicu da rad Društva diktira Statut, očigledno je da se sa Skupštinom kasni godinu dana. Druga stvar koja je izazvala razdor unutar planinara je namjena planinarskog doma na Vošcu, pa se tako deset od ukupno 11 članova Upravnog odbora zalaže da se dom proširi za oko 100 kvadrata, dok drugi manjinski 'klan' zagovara tezu da bi se trebao proširiti na puno veću površinu i od njega bi se nakon izgradnje žičare, trebao napraviti veliki objekt.

Skupština u prosincu

Razmirice i podjelu planinara potvrdio nam je predsjednik Društva i Upravnog odbora Drago Erceg koji je kazao da je Skupština bila sazvana za 30. listopada, no to se nije dogodilo. - Skupština se zbog zločestoća nekih članova nije pripremila na vrijeme pa smo je ponovno sazvali za 8. prosinca ove godine. Nije istina da HPD Biokovo ne radi legalno, već je riječ o sitnici koja se može okarakterizirati kao proceduralna pogreška Ureda državne uprave. Naime, Ured je izdao rješenje po kojem Skupštinu moramo organizirati nakon četiri godine, dok u našem Statutu stoji da se ista mora održati u okviru tri godine. Tu je nastao nesporazum pa je Ured dao tumačenje da je napravljena greška i da se Skupština trebala napraviti prema Statutu. Međutim, u Statutu i Zakonu o udrugama stoji ukoliko se Skupština ne održi u dvostrukom roku od onog koji je predviđen Statutom, ona prestaje postojati pa prema tome imamo rok od još dvije godine, a ako se ravnamo po rješenju Ureda državne uprave, onda nismo zakasnili sa sazivanjem Skupštine, kaže Erceg te dodaje da su svađe koje potenciraju dva člana Odbora nastale zbog namjene planinarskog doma u Vošcu. 

Kamen smutnje

- Pretpostavljam da je riječ o sitnim ljudskim inatima jer nema prijepora niti oko imovine ni oko novca kojeg ionako nemamo. Od 11 članova Uprave, nas 9 ili 10 se redovito okuplja na sastancima, a jedan se redovito povuče i zapravo svi skandali počinju od tog jednog kojeg ne bih imenovao. Dom na Vošcu još ne smijemo koristiti jer se donedavno vodio spor za uknjižbu, a mi smo u međuvremenu donijeli odluke i izradili idejni projekt rekonstrukcije doma koji očito nekome ne paše. Ne mogu ništa tvrditi, ali koincidencija je da je prepirka u Društvu nastala nakon što smo donijeli odluku o renoviranju doma. Dom smo planirali proširiti za oko 100 kvadrata i još 60 ležajeva i to sukladno Prostornom planu Parka prirode Biokovo po kojem su nam zadani gabariti, a vjerojatno je netko htio puno više od toga. Mi inzistiramo da dom bude planinarski objekt, dok druga strana koju čini jedan član ima megalomanski projekt i inzistira da se napravi ogromna kuhinja u kojoj će se u par sati moći spremiti 2000 obroka. Po tim idejama objekt bi se trebao proširiti na 5000 kvadrata, a mi ukupno imamo 1000 kvadrata prostora s time da dom zauzima samo 100 kvadrata, kazao je Erceg pojasnivši da je devet članova Upravnog odbora složno da dom u kojem će biti 100 ležajeva ima namjenu kao i svi planinarski domovi u svijetu, što znači da bi planinari smještaj plaćali jeftinije. Kako dodaje Erceg, nepoznato je što točno hoće član Odbora koji se ne slaže s idejama ostalih članova, ali činjenica je da su se sjednice Odbora u zadnjih šest mjeseci prekidale više puta nego ikada u povijesti. Inače, HPD Biokovo funkcionira sasvim normalno i ove je godine ostvarilo 80% planiranih izleta, a sada se čeka 8. prosinca i sazivanje Skupštine na kojoj će se izabrati nova Uprava.


TEK DONESENO RJEŠENJE O VLASNIŠTVU

Dom je potpuno neupotrebljiv''

Kako nam je pojasnio Drago Erceg, dom na Vošcu koji je lani vraćen HPD-u Biokovo pravomoćnom presudom Županijskog suda, tek će se sada početi koristiti. Naime, zadnji sudski spor je tek gotov, a HPD Biokovo je nedavno dobilo rješenje po kojem je dom i imovinsko-pravno i posjedovno u njihovom vlasništvu. - Prije 15-ak dana dobiveno je pravomoćno rješenje o knjiženju doma mada se obitelj Ančić s kojom se HPD Biokovo sporilo oko vlasništva, žalila i tražila izvanrednu reviziju kod Vrhovnog suda. Dom je sada potpuno neupotrebljiv i u njemu su samo goli zidovi, a bilo kakvo korištenje zahtjeva detaljnu rekonstrukciju pa sada moramo razmišljati o načinu financiranja. U dom nitko od nas nije ulazio osim kada smo izbacili smeće, a ključ se nalazi u prostoriji HPD Biokovo, kazao je Erceg. Podsjetimo, dom na Vošcu planinari su sagradili 1934. godine i do 1970. godine je bio u funkciji, a tada je Društvo prestalo biti aktivno. Prema tadašnjem Statutu, imovina PD Biokovo prešla je u vlasništvo Hrvatskog planinarskog saveza koji potom Dom dao Šumarskog gospodarstvu, a Šumarija je isti prodala Mornaru. Mornar je Dom potom prodao Meri Ančić pa je HPD Biokovo 16 godina vodilo sudski spor oko njezinog povrata.

REVOLT OPORBE

Bebek: Više bih volio Franju Tuđmana, križ i don Mihovila nego laptop

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 27 Studeni 2014

Image Sat vremena prije početka sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Tonći Bilić u ponedjeljak (jučer) svečano je proglasio otvaranje novoobnovljene gradske vijećnice. Tako je Bilić u vijećnici okupio sve pročelnike gradskih odjela i službi koje djeluju u zgradi Grada te projektanticu vijećnice Sandu Lukić iz tvrtke Lukić projekt. Bilić je sa uzvanicima otvaranje vijećnice nazdravio uz čaše šampanjca, a prije početka radnog dijela sjednice gradskim vijećnicima svečanim govorom obratila se predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić. No, nakon što je završio svečani dio vezan za otvaranje vijećnice, Vijeću se obratio predsjednik kluba HDZ-a Marko Ožić Bebek koji je iskazao nezadovoljstvo izgledom vijećnice, odnosno nedostacima obilježja koji su propisani Poslovnikom rada Vijeća. Nakon što je Bebek nabrojao sva obilježja koja nedostaju u vijećnici te je kazao da je na zidu čak i ekran za TV prijenos sjednica, sedam vijećnika HDZ-HSS-HPB-HSP AS napustilo je sjednicu Vijeća. Iako je Jagoda Martić kazala da će vijećnica još dobiti i laptope, Bebeka nisu zanimala prijenosna računala već obilježja koja nedostaju. –U vijećnici nedostaje križ, slike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i don Mihovila Pavlinovića, hrvatska zastava i grb Županije. Više bih volio Franju Tuđmana, križ i don Mihovila nego laptop, kazao je Bebek nakon čega je zajedno sa šest oporbenih vijećnika napustio sjednicu. Međutim, sjednica je nastavljena jer je bio prisutan kvorum vijećnika.

STIGLA KAZNA

Građevinska inspekcija podigla optužni prijedlog protiv Grada

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 20 Studeni 2014

Image Deset mjeseci je prošlo otkada je Grad od Uprave za inspekcijske poslove Split koja djeluje pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja dobio rješenje o usklađivanju projekta građenja rampe te pristupnog puta izgrađenog na plaži između hotela Meteor i Park. Riječ je o rješenju za građevinu koju je Grad izgradio protivno potvrdi glavnog projekta od 24. siječnja. Naime, inspekcija je navela da se usklađivanje građenja mora izvesti u roku od 120 dana jer se u protivnome cijela građevina mora ukloniti. Međutim, Grad još nije uskladio projekt sa građevinom pa je građevinska inspekcija protiv Grada podignula optužni prijedlog što nam je potvrdila glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Đurđica Čočić. - Građevinska inspekcija u navedenom predmetu podnijela je optužni prijedlog nadležnom sudu. O visini kazne odlučuje sud. Prema informacijama kojima raspolaže inspekcija, investitor je ishodio novu lokacijsku dozvolu, a u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, stoji u dopisu glasnogovornice Ministarstva. Međutim, Grad nije kažnjen nakon 120 dana već nakon 10 mjeseci, a kako je u veljači za Kroniku kazao gradonačelnik Tonći Bilić, nalog za rušenje izdan je isključivo ukoliko Grad u roku od četiri mjeseca ne uskladi dokumentaciju, što se pak nije dogodilo, niti je Grad do danas ishodovao potrebnu dokumentaciju. Tada nam je Bilić kazao i da je Grad svjesno odstupio od projekta zbog širine puta te ugradnje dizalice za osobe s invaliditetom. Podsjetimo, prema rješenju inspekcije iz veljače ove godine, sporne su dimenzije pristupnog puta i rampe koje su trebale biti širine 1,3 metra, ali je pristupni put izgrađen u širini od 1,5 metara, dok je rampa široka dva metra te ima ugrađeno i postolje za lift što nije bilo u potvrdi. Osim toga, rampa je morala imati nagib od 5%, a sagrađena je bez nagiba, te na koncu, spoj puta i rampe trebalo je sagraditi zaobljeno, a sagrađen je ravno.

INVESTICIJA U ZASEOKU

Groblje u Makru dobiva mrtvačnicu i 15 novih grobnica

Piše: Dijana Turić Snimio Matko Begović
Četvrtak, 20 Studeni 2014

Image U Domu u Makru prošle nedjelje održan je sastanak Komunalca i mještana Makra, Puharića, Batinića i Mlinica i to zbog skorašnjeg preuređenja groblja u Makru kojim će početi upravljati Komunalac. Sastanku koji su organizirali Matko Šabić te direktor Komunalca Čedo Crljen, odazvalo se oko 50 mještana. Na sastanku je Crljen pojasnio da Komunalac mora poštovati Zakon o grobljima i Odluku Grada iz 2009. godine, a prema kojima mora preuzeti upravljanje grobljima u Velikom Brdu i Makru, što je zakonska obveza. Osim toga, Crljen je pojasnio da će Komunalac nakon potpisivanja ugovora o preuzimanju groblja, početi naplaćivati grobnu naknadu u visini od 200 do 250 kuna godišnje. Na sastanku je prezentiran projekt budućeg izgleda groblja koji je Šabić napravio u suradnji s tvrtkom Lukić projekt. Riječ je o gradnji mrtvačnice, 15-ak novih ukopnih mjesta, prostora za urne te uređenja platoa na kojem se ljeti održavaju kulturna događanja. Sve projekte financirat će Grad s time da iznos investicije još nije poznat sve dok se ne izradi glavni projekt. O gradnji novih grobnica i mrtvačnice na groblju na kojem sada ima 118 grobova, Crljen je kazao da će se s mještanima provesti prethodna rasprava te će se uskoro održati još jedan sastanak. - Za ovaj dio projekta je ograničavajuća izmjena Prostornog plana jer građevinska zona seže do ceste. Sada je u fazi izmjena PP-a Grada Makarske u sklopu kojeg će se raditi na tome da se pomakne granica te da objekt bude u građevinskoj zoni i nakon toga se može krenuti u ishodovanje lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta. Kada se utvrdi optimalan broj grobnica, prednost pri kupnji imat će mještani, a ako bi ostala neka grobnica viška, mogla bi se ponuditi na prodaju Makaranima, kazao je Crljen dodavši da će s Crkvom pokušati dogovoriti obnovu krova, dok bi se Grad trebao pobrinuti za radove na odvodnji oborinskih voda koje se za vrijeme kiše skupljaju na groblju.


NEGODOVANJE MJEŠTANA

Visoke cijene grobne naknade

Na informaciju o uvođenju grobne naknade u visini do 250 kuna godišnje, većina nazočnih je počela negodovati kazavši da se na mjesnom groblju nema što održavati. Tako su mještani predložili da godišnja cijena naknade iznosi najviše 100 kuna, jer kako kažu, na tako malom groblju nema ni trave niti je potrebno navodnjavanje pa su čak predložili i da taj novac ide za troškove ukopa. Potom je Crljen pojasnio da je okvirno iznio cijene grobne naknade i to prema Gradskom groblju u Makarskoj, pa će se točan iznos koji ovisi o veličini grobnice, znati nakon što Komunalac napravi izračun i sastavi ugovore.

ZAPOČELA ISTRAGA

Gradonačelnik: Nadležne službe su obavile razgovor, priopćenja za javnost nećemo izdavati

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 13 Studeni 2014

Image Dva tjedna nakon što je osam komunalnih redara USKOK-u, ŽDO-u Split te PP Makarska podnijelo kaznenu prijavu protiv voditelja redara Tonija Skake i dogradonačelnice Lori Veličković, nadležne službe posjetile su zgradu Grada. Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o istražiteljima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) koji su u zgradu Grada stigli prošlog ponedjeljka iza podne, a ispitivanja su vršili do kasnih poslijepodnevnih sati s time da su razgovore obavili sa Skakom, dogradonačelnicom Veličković i gradonačelnikom Tonćijem Bilićem. Potom su ispitivanja vršena i u srijedu, i to u Upravi kriminalističke policije u Splitu sa službenicima PNUSKOK-a. Prema našim informacijama, na ispitivanju u Splitu bili su Lori Veličković, Skako i komunalni redari koji su potpisali kaznenu prijavu Pero Gazilj, Zdenko Roso i Siniša Mračević. Kako doznajemo, paralelno s ispitivanjima koje su vršili istražitelji, i gradski čelnici su vršili 'svoja' ispitivanja, međutim meta njihovih ispitivanja bili su komunalni redari, i to čak i oni koji ne stoje iza prijave, a u javnost je procurila i informacija o navodnom pokretanju suspenzije protiv potpisnika kaznene prijave. Obzirom na neslužbenu informaciju da su službenici PNUSKOK-a boravili u Gradu, gradonačelnika smo pismenim putem upitali hoće li se povodom dolaska istražitelja javnosti obratiti priopćenjem ili sazivanjem konferencije za novinare.

Ostajemo pri izjavama koje smo dali medijima''

Gradonačelnik Bilić nam je u pisanom odgovoru priopćio da se javnosti neće obraćati niti putem priopćenja, niti će sazvati konferenciju za medije, potvrdivši da je i on bio podvrgnut ispitivanju. - Povodom podizanja kaznene prijave od strane komunalnih redara protiv voditelja Tonija Skake i zamjenice gradonačelnika Lori Veličković, a u sklopu provođenja istrage, djelatnici nadležnih službi prošlog su ponedjeljka u zgradi Grada obavili razgovore sa zamjenicom gradonačelnika, voditeljem komunalnog redarstva i sa mnom. Ja i moja zamjenica smo po pitanju podizanja kaznene prijave dali izjave u medijima pri kojima i dalje ostajemo. Zbog spomenutih razgovora koji su s nama obavljeni u zgradi Grada, nećemo sazivati konferenciju za novinare niti izdavati priopćenja za javnost, naveo je Bilić u svom odgovoru Kronici. Izjave smo zatražili i od Gazilja i Lori Veličković koja nam se nije javljala na telefon, dok nam je Gazilj samo kratko kazao da ne smije davati nikakve izjave te da trenutačno koristi godišnji odmor.

PNUSKOK najviše zainteresiran za Peškeru

Obzirom na šutnju koja je proteklog tjedna zavladala u zgradi Grada pa smo osim Bilićeva pismenog odgovora, ostali uskraćeni za izjave ostalih aktera kaznene prijave, iz pouzdanih izvora doznali smo da je istražitelje PNUSKOK-a najviše zaintrigirao dio prijave koji se odnosi na Peškeru. Naime, kako i stoji u prijavi, Skaku redari terete da je 'po nalogu i na poticaj Lori Veličković potpisao 12 zapisnika o smanjenju plaćanja poreza korisnika Parka šume Peškera', a zapisnici su nastali nakon što su komunalni redari odbili potpisati iste budući da nisu odgovarali stvarnom stanju. - Nakon što je formirana komisija za premjer korisnika javno prometnih površina i to u sastavu Zdenko Roso, Pero Gazilj i Nikša Lovreta, po nalogu Lori Veličković i Tihane Ravlić iz Odjela za gospodarenje prostorom Grada, Skako potiče da članovi Komisije potpišu lažirane premjere površina i to po izračunu iz 2004. godine. Kada su članovi Komisije odbili potpisati navedene zapisnike, prijeteći Nikši Lovreti gubitkom radnog mjesta, Skako dobiva samo njegov potpis na zapisniku a sve u korist korisnika JPP Elizabete Prša i drugih, stoji u dijelu prijave koja se odnosi na Peškeru. Premda je kriminalističko istraživanje u tijeku a u svezi kojeg je Bilić kazao da neće davati nikakva priopćenja javnosti, zanimljivo je podsjetiti na prošlogodišnji slučaj razrješenja ravnateljice Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Anele Kekez. Naime, slučaj Kekez koji je trajao puna dva mjeseca, nije ispitivao ni USKOK ni PNUSKOK niti ŽDO, već prosvjetna inspekcija koja je potom utvrdila nepravilnosti u njezinom radu. Međutim od listopada do prosinca prošle godine, Bilić je medije gotovo svakog tjedna izvještavao o svim radnjama vezanima za slučaj bivše ravnateljice, a priopćenje o prekršajnom nalogu inspekcije je bilo objavljeno na službenoj web stranici Grada na kojoj se i danas nalazi. Osim priopćenja, Bilić i Lori Veličković tada su sazivali i konferencije za novinare na kojima su govorili o utvrđenim nedostacima u radu Anele Kekez, inspekcijskom nadzoru te posljedicama neizvršavanja ravnateljskih dužnosti te u konačnici rješenju o razrješenju za koje je zaključak bilo usvojilo Upravno vijeće vrtića. Međutim, sada su se odlučili na šutnju spram javnosti.

PROMJENE U VIJEĆU

Prša: Iz politike se potpuno povlačim jer politika nije bila za mene

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 13 Studeni 2014

Image Gradski vijećnik Agende mladih demokrata Dražen Prša nakon godinu dana i pet mjeseci svoje vijećničko mjesto prepustio je predsjedniku AMD-a Antoniju Barnjaku. Premda se Prša na početku mandata s Barnjakom dogovorio da će mu mjesto u Vijeću prepustiti nakon proteka od dvije godine, odnosno polovice mandata, Prša je primopredaju obavio sedam mjeseci prije i to zbog zdravstvenih razloga što nam je i sam potvrdio u razgovoru. Kako kaže Prša, potvrda o dogovoru o preuzimanju vijećničkog mandata već je ovjerena kod javnog bilježnika tako da će Barnjak na sljedećoj sjednici Vijeća prisegnuti kao novi vijećnik AMD-a.

Umoran od problema s fast foodom

Osim što više neće biti vijećnik, Prša je odlučio da se više neće baviti politikom jer je, kako kaže, u političke vode ušao iz 'inata HDZ-u'. - Nisam ni trebao ulaziti u politiku, jer sam se zbog svega toga zajedno s problemima vezanim za rad fast fooda kojeg je policija tijekom cijelog ljeta zatvarala u 2 sata, jednostavno razbolio i umorio. Zato sam i zamolio Barnjaka da preuzme moje vijećničko mjesto prije dogovorenog roka jer se više ne želim baviti politikom. Kad već nisam ja uspio zbog svojih problema, prepuštam Barnjaku da se bori za makarsku sirotinju kako je i planirao. Imao sam neke svoje ciljeve koje nažalost nisam uspio ostvariti, a to su smanjenje cijene za korištenje javne površine, naplate parkinga i računa za vodu po kojima najmanje plaćamo utrošenu vodu, a najviše niz nameta. Politika i nije bila za mene, ali eto opraštam svima onima koji su bili na vlasti i koji su Makaranima napravili zlo, a nije bilo fer da nas prevare, kazao je Prša dodavši kako je siguran da će se Barnjak kao vijećnik puno bolje zauzeti za dobrobit građana jer je, kako kaže, mlad i pun elana. 

Prevareni makarski narod se mora trgnuti''

Kakve planove u naredne dvije i pol godine mandata u Vijeću namjerava ostvariti, upitali smo samog Barnjaka koji je kazao da će biti aktivan vijećnik te neće podržavati odluke za koje misli da nisu za dobrobit Makarana. Barnjak nam je tako kazao da će mu prioritet i jedini cilj biti da svojim glasom u Vijeću pomogne Makaranima. - Dignuti ruku u Vijeću nije problem, ali je pitanje za što je dignuti? Ja ću podržati sve odluke od kojih bi mogli profitirati građani koji su ispaćeni od ove loše politike. Za odluke od kojih građani neće dobiti ništa, neću dizati ruku jer nisam orijentiran ni lijevo ni desno, nego za Makarsku šesno. I HDZ i sve ostale stranke su loše centralističke opcije jer tu nema nikakve razlike. Vukovi se nikada ne boje ovaca, odnosno glasača i nastavljaju i dalje lagati i muljati, a to ovce izgleda, prihvaćaju. Treba netko na neki način objasniti napaćenom, prevarenom, osiromašenom i opljačkanom makarskom narodu da je vrijeme da se trgne i sebi zabrani uzdizati loše opcije kao i do sada, kazao je Barnjak koji je zaključio da će u Makarskoj sigurno doći do prijevremenih izbora jer, kako kaže, 'iza HDZ-a nije bilo lako preuzeti vlast, ali ovi se ne miču s mjesta' pa će stoga kao vijećnik i pokušati spasiti grad ako to građani budu htjeli.


JAGODA MARTIĆ, PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Nisam službeno zaprimila ovjeru prepuštanja mandata''

- Premda sam doznala da je odluka o prepuštanju vijećničkog mandata Dražena Prše Antoniu Barnjaku ovjerena kod javnog bilježnika, meni još ništa službeno nije uručeno. Kada mi ovjereni dokument o prestanku jednog i početku drugog mandata bude uručen, onda će Mandatno-imunitetno povjerenstvo na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja bi se trebala održati 17. studenoga, dati informaciju da je jednom vijećniku prestao mandat, a da drugom započinje.

PRIPREME ZA SILVESTROVO

Stavros u novogodišnjoj noći nastupa za 90 tisuća kuna

Piše: Kronika
Četvrtak, 13 Studeni 2014

Image Grad Makarska i Turistička zajednica zajednički pripremaju blagdanski program tijekom prosinca. Centralno događanje bit će doček Nove godine na Kačićevom trgu na kojem će najvjerojatnije nastupiti Jasmin Stavros. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić kazao nam je kako je sklapanje ugovora sa hrvatskim pop pjevačem pred realizacijom, te da su već sklopili usmeni sporazum. - Grad i TZ Makarska ove godine zajednički organiziraju doček Nove godine. Za doček želimo da nastupi neko 'zvučno' ime kakvo Makarska zaslužuje, koje je dovoljno poznato da animira sve generacije sugrađana. Također, trudimo se i da cijena bude prihvatljiva, da nam pjevač jamči dobar provod, te dolazak solidnog broja posjetitelja. Dobili smo nekoliko ponuda od raznih izvođača, no neki od njih su već otpali zbog previsoke cijene. Najvjerojatnije će Makarane u novogodišnjoj noći zabavljati Jasmin Stavros s kojim smo već sklopili dogovor preko telefona. Cijena nastupa će biti oko 12 tisuća eura, slično kao i prošle godine za nastup Crvene jabuke. Dogovor je pred realizacijom, a ovih dana ćemo Stavrosu poslati ugovor, kazao je Družianić. Direktor TZ-a Makarska Tonči Lalić, otkrio nam je da su za novogodišnji program dobili ponude od grupa Fantastico i Dalmatino, klape Berulia te Ivana Zaka koji je za nastup tražio 100 tisuća kuna, a da će za vrijeme blagdana u Božićnom gradu nastupiti i klapa Berulia te Tedi Spalato.

GRADSKA KNJIŽNICA

Gostovanje Mejreme Reuter

Piše: Kronika
Petak, 07 Studeni 2014

Image U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Makarska će u ponedjeljak, 10. studenoga ugostiti glumicu, režiserku, pjesnikinju, glazbenicu i umjetnicu Mejremu Reuter, koja će predstaviti interaktivnu radionicu za djecu 'Saharsko blago' i prezentirati svoje knjige fotografija i priča 'Libija-priča o ljudima'. Kroz priču Saharsko blago djeca će naučiti više o najvećoj pustinji na svijetu i to ne samo o njenom geološkom i antropološkom blagu, već i o pojmu dezertifikacije i ekologije koja je glavna smjernica ovog projekta Mejreme Reuter. Radionica za djecu bit će održana u 16 sati, a predavanje za odrasle u 19 sati u dvorani Glazbene škole.

PRORAČUN SPORTA

Zajednica radi po starom

Piše: Mladen Bagić
Četvrtak, 06 Studeni 2014

Image Po prvi puta u 20 godina postojanja Zajednice sportskih udruga dogodilo se da su proračunska sredstva klubovi – udruge dobili sve do posljednje kune. Grad je sve svoje obaveze ispoštovao, rate su redovito stizale, akontacije su svi dobili, nitko se bunio nije. Međutim, svi postavljaju jedno pitanje: na osnovu kojih kriterija su sredstva dijeljena kad novi saziv Izvršnog odbora iz travnja mjeseca, nije izradio novi pravilnik kako je to Skupština tražila, niti je ispred sebe stavio programe i financijska planove za 2014. godinu da bi po njima utvrdio broj bodova u ukupnoj masi? Sredstva su podijeljena po inerciji, na osnovu onoga što su klubovi dobili u 2013., sada izuzev HNK Zmaj koji 'povijesnom' odlukom Gradskog vijeća novac dobiva izravno iz gradske kase, umjesto dotadašnjih 161, sada 360 tisuća kuna. Svi klubovi su tako prešutno profitirali jer ukupnu masu novca (950.000 kuna) za ZSU Grad nije dirao, pa je sad ostalo skoro 200 tisuća neraspoređenih kuna. Kako će se taj novac raspodijeliti, po kojim kriterijima? Klubovi su do 30.listopada morali predati programe i financijske planove za 2015., a za tekuću na izmaku nije utvrđeno koliko u konačnici trebaju dobiti. Objektivno za takvo što nema više vremena, pa se s pravom postavlja pitanje što je uopće novoizabrani IO (Stipe Bušelić, Pero Gazilj, Mladen Tomić, Borislav Vuković, Mladen Bagić, Frane Mucić, Ivica Šoda Cotić) radio otkako je izabran na Skupštini ZSU 8. travnja.

IZVJEŠĆE UPRAVE

Dobit Hotela Makarska manja za 14%

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 06 Studeni 2014

Image Hoteli Makarska prošlog utorka objavili su međuizvještaj Uprave o devetomjesečnom poslovanju. Prema izvještaju koji je dostupan na web stranici Hotela, od siječnja do rujna ove godine Hoteli su ostvarili prihod od 62,2 milijuna kuna, što je za 4,6% manje nego li u istom razdoblju prošle godine. Rashodi Hotela su, pak, za razliku od lani, smanjeni za 1,8% te iznose 47 milijuna kuna. Poslovni prihodi iznosili su 60,8 milijuna kuna što je 2,8% manje nego lani, a razlog pada prihoda su, kako se navodi u izvještaju, političke prilike u Ukrajini i poplave koje su se dogodile na početku turističke sezone. Financijski prihodi Hotela iznose 1,4 milijuna kuna, od čega veći dio predstavljaju pozitivne tečajne razlike, a manji dio kamate na sredstva na poslovnim računima. Poslovni rashodi iznose 44,3 milijuna kuna što je za 2,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok financijski rashodi iznose 2,7 milijuna kuna i odnose se na kamate na dugoročne kredite i većim dijelom na negativne tečajne razlike. U odnosu na prvih devet mjeseci 2013. godine, financijski rashodi manji su 43,3%, dok je zaduženost društva po dugoročnim kreditima smanjena za 15,6%. Dobit razdoblja Hotela iznosi 15,2 milijun kuna i manja je u odnosu na lani za 14,2%. Kako se navodi u izvještaju, zbog političkih prilika i globalne ekonomske krize, te krize u Hrvatskoj, krenulo se s iznalaženjem dodatnih mjera ušteda, ali i dodatnog oglašavanja i prodaje kapaciteta. Posljednjeg dana rujna Hoteli su imali 300 zaposlenih, od kojih je 137 radnika zaposleno na neodređeno vrijeme, dok su 163 radnika obavljala sezonske poslove. Lani su u Hotelima radila 302 radnika od čega je 162 bilo zaposleno u sezoni, a 140 na neodređeno vrijeme. U narednom razdoblju Hoteli će izvršiti analizu poslovanja i poslovnih partnera, nakon čega će se započeti potpisivati ugovori i izraditi poslovni plan za 2015. godinu, stoji u izvještaju Uprave.

Stranice 1 - 14 od 765

Online Izdanje
Broj. 624

25 Studeni 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Sviđa li vam se novi izgled preuređene gradske vijećnice?

Online

Gostiju online: 8
  • Posjetitelja: 10379548
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka