AFERA

Bilić: USKOK ću osobno pozvati da dođe u zgradu Grada

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 30 Listopad 2014

Image Komunalni redari prošlog petka su USKOK-u, DORH-u i PP Makarska protiv dogradonačelnice Lori Veličković i voditelja komunalnog redarstva Tonija Skake podnijeli kaznenu prijavu.U prijavi se dogradonačelnicu i Skaku među ostalim tereti za kaznena djela krivotvorenja potpisa na prekršajnim nalozima, zloporabe položaja i ovlasti, prijevare, nezakonitog pogodovanja, trgovanja utjecajem, pa čak i zlostavljanja na radu. Naime, u prijava se na pet stranica navodi da je Skako tijekom ove i prošle godine, potpisivao obavezne prekršajne naloge krivotvorivši potpise na istima te se potpisivao u ime komunalnih redara koji nisu svjedočili počinjenju prekršaja. Osim toga, među 20 kaznenih djela koja su redari naveli u prijavi, stoji da je Veličković tijekom ove godine poticala Skaku da potpiše 12 zapisnika o smanjenju plaćanja poreza korisnika na Peškeri. - Zapisnici su nestali nakon što su komunalni redari odbili iste potpisati budući da nisu odgovarali stvarnom stanju.

Sporan disciplinski postupak

Veličković je kao službena osoba iskoristila svoj položaj, prekoračila svoje ovlasti i nije obavljala dužnost da bi sebi ili drugome pribavila korist ili drugome prouzročila štetu, stoji među ostalim u opširnoj prijavi koja je nadopunjena prijedlogom da USKOK provede istragu i obavi informativne razgovore sa osumnjičenima i ostalima povezanima sa inkrimiranim događajima te da poduzme sve potrebne mjere sukladno Zakonu o kaznenom postupku. Komentar na kaznenu prijavu dobili smo od gradonačelnika Tonćija Bilića te prozvane dogradonačelnice Lori Veličković i voditelja redara Tonija Skake. Kako tvrdi Bilić, iako se redari nisu potpisali, on je upoznat tko stoji iza prijave. - Kaznena prijava je podnesena nakon što je Skako protiv dvojice redara Pere Gazilja i Zdenke Rose podnio prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog neizvršavanja obveza, a prijava je njihov revanš jer nisu radili svoj posao. Ovo je prijava za DORH, a ne USKOK kojeg ću ja kao gradonačelnik osobno pozvati da dođe u zgradu Grada ako treba provjeriti dokumentaciju koja se spominje u prijavi. Čisto sumnjam da je išta od navedenoga u prijavi istina jer se zna kakav je postupak za izdavanje prekršajnih naloga redarima, te koje je sve radnje potrebno poduzeti za ispuštanje konačnog rješenja za kriterije korištenja javno-prometnih površina.Dogradonačelnica je naložila premjeravnje javno-prometnih površina u cilju utvrđivanja stvarne površine koju koriste korisnici, a koji su prije premjeravanja plaćali duplu cijenu za korištenje istih, kazao je Bilić dodavši da dvojica komunalnih redara protiv kojih je pokrenut prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka, još rade, a kako kaže, pitanje je do kada.

Poništavani nalozi

Inače, u prijavi se, među ostalim, navodi da je neke prekršajne naloge za prekršaje u kojima su počinitelji zatečeni,  Skako po nalogu Lori Veličković poništavao, a kada bi ga komunalni redari pitali što se događa, pravdao bi to nalogom gradonačelnika osobno. Radi se o nekoliko desetaka naloga koji su u službenoj knjizi - upisniku poništeni ili precrtani korektorom. - U evidenciji platnih listi komunalnih redara Skako je vodio Duška Rudeža iako isti nije radio mjesecima čime je doveo u zabludu poslodavca jer je liste potpisivao sam gradonačelnik-stoji među ostalim u prijavi redara.


LORI VELIČKOVIĆ, DOGRADONAČELNICA

Lavina se zakotrljala kada se otkrilo da redari rade kao zaštitari u Petra Pana

- Zatečena sam takvim ponašanjem od strane komunalnih redara, a sve je započelo podnesenim prijedlogom za pokretanjem disciplinskog postupka protiv redara Pere Gazilja i Zdenke Rose i to od strane v.d. voditelja redara Tonija Skake. Skako je kazao da je prijedlog pokrenuo jer redari ne izvršavaju svoje radne obveze i nisu na radnom mjestu za vrijeme dežurstva. Podnošenje prijedloga sam podržala jer se mora uvesti reda, a bilo je vidljivo da se posao ne obavlja profesionalno i da se radi površno. Ono što mi je pročitano iz kaznene prijave je van svake pameti jer da su se ta dvojica redara uključila u posao, znali bi da smo za najmanje 12 korisnika kioska na Peškeri upozoreni da se svake godine premjeravanjem površina, ustanovi da su im površine različite te da plaćaju veću cijene najma od one koju stvarno koriste. Sve ovo se počelo 'kotrljati' na posljednjem sastanku gradske uprave na kojem sam zatražila sam da pročelnici sve djelatnike upozore da se prestanu baviti poslovima na izradi projekata i rada u zaštitarskim tvrtkama. Naime, doznala sam da je jedan od komunalnih redara osim svog posla, dugi niz godina u noćnim satima radio kao zaštitar u diskoteci Petar Pan i u jednoj privatnoj tvrtki. Otkada sam pročelnike upozorila na takav način ponašanja redara, lavina je usmjerena prema meni.


TONI SKAKO, VODITELJ KOMUNALNIH REDARA

Neki nisu navikli da moraju raditi

- Iako nisam ovlašten za davanje izjava, mogu reći da je povod prijavi pokretanje prijedloga za disciplinskim postupkom i neki nisu navikli da moraju raditi. Osim toga, u prijavi se navodi da sam ja šef redara od 2013. godine što je netočno jer sam funkciju preuzeo od svibnja ove godine i to nema veze s vezom. Što se tiče platne liste Duška Rudeža, on radi ali je posuđen Komunalcu da nadgleda koncesije i vodi zapisnike a to što oni misle da ne rade, to je druga stvar.


RASKOL U TURISTIČKOJ VLADI

Premeru: Turistička zajednica i dalje služi kao kasa uzajamne pomoći

Piše: Maja Erceg
Četvrtak, 30 Listopad 2014

Image Prije mjesec dana održana je posljednja sjednica Turističkog vijeća TZ-a Makarske na kojoj se raspravljalo o ponudi zagrebačkog Instituta za turizam za izradu strategije turističkog razvoja. Sjednicu je nakon kraćeg vremena napustio Slavko Premeru, nezadovoljan provedbom zaključaka sa prethodnih sjednica, a koji su se odnosili na radnje koje po njemu treba napraviti prije naručivanja izrade strategije razvoja turizma. Premeru je, naime, predlagao da se organiziraju sastanci po turističkim grupacijama kako bi svi u turističkom cehu mogli sugerirati pravac razvoja turizma, te da se provede anketa među turistima o kvaliteti ponude. Kako sve do sada nije došlo do pokretanja šire turističke rasprave oko izrade strategija turističkog razvoja, te kako prema Premeruovom mišljenju Turistička zajednica ne radi svoj posao dovoljno kvalitetno, odlučio je podnijeti pismenu ostavku.

Nerad i trošenje sredstava

U obrazloženju je Premeru naveo kako već dugo ukazuje na nerad u Turističkoj zajednici, netransparentno trošenje sredstava i na naznake o postojanju kriminalnih radnji, te je stoga prihvatio biti članom Vijeća u nadi da može utjecati na pozitivne promjene. - Ukazao sam na nepostojanje programa razvoja naše osnovne privredne grane. Predložio sam da se Turistička zajednica i njeni organi široko otvore prema svim učesnicima u turističkom prometu, da u analizu stanja uključimo sve zainteresirane i da zatražimo njihovo mišljenje i prijedloge. Predložio sam da iskoristimo vlastita iskustva i uključimo vlastite mlade školovane stručne kadrove. Na moj prijedlog donesen je zaključak da se anketiraju hotelijeri, turističke agencije i udruga privatnih iznajmljivača, te na osnovu njihova mišljenja donesu odluke o promidžbenim akcijama i nastupima na turističkim sajmovima. Na posljednjoj sjednici Vijeća sam iskazao nezadovoljstvo radom službe i postavio pitanje o neizvršavanju prihvaćenih zadataka. Dobio sam neprihvatljivo obrazloženje da je direktor bio prezauzet realizacijom programa kulturno-zabavnog ljeta. Za obavljeni posao i angažiranje u programu kulturnog ljeta direktoru treba odati potrebno priznanje, ali je i normalno postaviti pitanje zbog čega je morao obavljati poslove za koje je netko drugi odgovoran i za to plaćen, kaže Premeru u ostavci. O prezentacijama institucija koje nude izradu turističke strategije Premeru kaže kako se radi o alibiju za nerad stručnih službi TZ-a.

Prioritet domaći resursi

- Na sjednici vijeća Institut za turizam je prezentirao ponudu za izradu programa turističkog razvoja grada Makarske. Međutim, ponuda je zatražena iako Vijeće nije donijelo takovu odluku. O bilo kakvoj pomoći Instituta ili neke druge stručne organizacije smatram da je moguće razgovarati tek nakon što iskoristimo sve raspoložive domaće kadrovske resurse. Tako da narudžbu studije doživljavam kao alibi za nerad i nestručno vođenje grada i Turističke zajednice, tvrdi Premeru i zaključuje kako sve ukazuje da se nastavlja stari stil i način rada. - Turistička zajednica i dalje služi kao kasa uzajamne pomoći. Nedovoljno ili skoro nikako ne obavljamo kontrolu trošenja odobrenih sredstava, te kao jedan od glavnih financijera programa kulturnog ljeta ne postavljamo pitanje rada i odgovornosti gradskih službi, posebno zato što TZ kroz razne vidove grad dotira sa skoro 1,5 milijun kuna. Procjenjujem da svojim angažmanom i članstvom u Vijeću nisam pokrenuo promjene, i da je moje daljnje članstvo bespredmetno, podnosim ostavku, zaključio je Slavko Premeru.


TONČI LALIĆ, DIREKTOR TURISTIČKE ZAJEDNICE

Naš je posao organiziranje i financiranje manifestacija''

Prvi čovjek Turističke zajednice, direktor Tonči Lalić, potvrdio nam je da je Slavko Premeru u ured TZ-a donio svoju pisanu ostavku. – O ostavci Slavka Premerua ću izvijestiti članove Turističkog vijeća na ovotjednoj sjednici, a nakon toga je treba usvojiti Skupština TZ-a koja bi trebala imenovati novog člana, kaže Lalić. Komentirajući razloge Premeruove ostavke u kojima se dijelom proziva upravo direktora TZ-a, Lalić kaže kako je ono što Premerua smeta, a to je njegovo bavljenje kulturno-zabavnim događajima i davanje potpora istima, upravo jedan od najznačajnijih djelatnosti turističkih zajednica. – Meni je osobno žao što je do ovoga došlo, međutim, nama je to posao da financiramo kulturno-zabavna događanja i da ih financijski pomažemo. Premeru se bunio što je, po njegovom mišljenju, toga previše, ali, ponavljam, to nam je uz uređenje grada i promidžbu, temeljna djelatnost zapisana i u Statutu. On je insistirao i na održavanjima sastanaka grupacija u turizmu za vrijeme sezone, što nismo mogli fizički odraditi tijekom ljeta, kaže Lalić.


TONČI ANDRIJAŠEVIĆ, ČLAN TURISTIČKOG VIJEĆA

Ne vidim razloga za ostavku''

- Žao mi je što je otišao jer je dugo godina u turizmu i mogao je pripomoći, a njegova gledišta nisu toliko različita od ostatka članova Vijeća, i mislim da se to moglo prevladati. Ne vidim razloga za ostavku, a to na čemu je Premeru insistirao da se odrade cehovski razgovori, to se može napraviti kako bi se i glas svih struktura ugradio u buduću strategiju razvoja turizma, ali, radi se o važnom dokumentu kojega neka institucija mora stručno uobličiti, kaže Andrijašević.

5. MEĐUNARODNI TURNIR MALI ZMAJ

Velika radost malog Zmaja

Piše: Mladen Bagić
Četvrtak, 23 Listopad 2014

Image Mali Zmaj završio je na najljepši mogući način, pobjedom domaćina u finalnoj utakmici onih najstarijih. Više od 40 minuta je to bilo igre već umornih dječaka, mreže se nisu tresle, a onda je kapetan Zmaja Antonio Rudelj sa 16 metara šutirao i kroz šumu nogu zatresla se mreža mladih Makedonaca. Kad su oni krenuli po izjednačenje, na isteku 50. minute je Berto Gilić potvrdio prvi trijumf jedne domaće selekcije na dosadašnjih pet turnira. Počelo je veliko slavlje, pjesma na centru, malo neobično dječaka u plavim dresovima (Pandev je kao službeno domaćin bio crveni, op.p.). Požurili su se presvući i na dodjelu doći u svojim crvenim. A mogli su i ne proći skupinu dan ranije, 'provukli' su se na gol razliku, eto, sreća prati hrabre...


 

Plasman, nagrađeni, suci…

 Po završetku turnira podijeljeni su pehari, medalje i pojedinačni trofeji. Uručili su ih gradonačelnik Tonči Bilić, Alojzije Šupraha, predsjednik NSSDŽ i Damir Matijašević, predsjednik Zmaja. U-13; 1. Zmaj, 2. Akademija Pandev, 3. Sarajevo. Najbolji igrač: Antonio Rudelj (Zmaj), najbolji vratar: Bledar Istreti (Akademija Pandev), najbolji strijelac: Amar Đuldelija (Sarajevo) U-11: 1. Došk, 2. Hajduk, 3. Pomak. U-9 – 1. Hajduk, 2. Adriatic, 3. Međugorje.

 

SJEDI, JEDAN

Petica djeci, jedinica roditeljima

Ružna slika nedjeljnog polufinala U-13 imat će sigurno odjeka i malo šire. Trsili su Zmajevci i mladi Kakanjci u zelenim dresovima za pobjedu i ulazak u popodnevno finale, domaći su bili znatno bolji, ali lopta nikako u gol, neće pa neće. OK je bila potpora s tribina 15-ak roditelja s početka, ali je onda i kod njih rasla nervoza, pa su pojedinci krivca tražili u mladom sucu Armandu Gojaku, i gostima. - Za koga navijaš Gojak? Što ste došli, ko vas je doveo ..., sve je izgubilo smisao kada su krenule uvrede spram mladih igrača i trenera Rudara. Nisu komentirali kad je pred kraj Gojak dosudio penal za Zmaj, trener je konačno uzvratio tribinama: - Eto, vam sad pobjeda, a doći nećemo više ... Nije ugodno to bilo slušati ni direktoru Milinkoviću i trenerima Zmaja koji su sve to trpili, a oni su ti koji se, najmanje krivi, moraju ispričati svojim gostima.Nešto ranije ispod tribina su dvije mame komentirale poraz Zmajevih dječaka (U-9) u polufinali (0:2) od Sarajlija. - Neki naši nisu dali ni 50 posto što mogu! Na svoje tu sigurno nisu mislile.

Predsjednikova jezikova juha

Predsjednik Zmaja Damir Matijašević nije se libio javno 'oprati uši' roditeljima koji su svojim neumjesnim i ružnim komentarima spram suca i suparnika u nedjelju prijepodne na utakmici Zmaj – Rudar (Kakanj), zasjenili sav trud organizatora.- Uz zahvalu roditeljima koji su došli navijati za svoje iz Splita, Sarajeva, Ohrida…, apeliram na roditelje Zmajeve djece da bilo gdje na tribinama, ovdje u Makarskoj ili u Makedoniji, budu uzor svojoj djeci, da se i oni tu, kao i djeca na terenu, moraju ponašati sportski prema svima, kazao je na mikrofon prije dodjele nagrada, pred stotinjak gledatelja, mahom roditelja klubova sudionika.Svaka čast, predsjedniče, ovako otvoreno o iskrivljenom ponašanju (dijela) roditelja na tribinama, ne znamo jesmo li do sada čuli.

INTERVJU S GRADONAČELNIKOM

Makarska je u posljednjih 10-ak godina izgubila neke atribute grada''

Piše: Kronika
Četvrtak, 23 Listopad 2014

Image Što biste izdvojili kao pozitivan pomak ili iskorak u Makarskoj u posljednjih nekoliko godina?

Bilić: Smatram da posljednjih godina, nažalost, nije bilo nekih velikih iskoraka u Makarskoj. Za iskorak treba napraviti nešto puno više. Mogu komentirati stanje samo u posljednjih godinu i pol dana, u kojoj su vidljivi određeni pomaci. Ali, nakon isteka moga prvog mandata možemo komentirati dobre i loše rezultate rada.

Što smatrate najvećim nedostatkom Makarske kao grada?

Bilić: Svi problemi i nedostaci koji se mogu uočiti sigurno se mogu i riješiti. Osim toga postoje i oni drugi 'nedostaci kao i u ostalim gradovima, a to je vječna borba između javnog i privatnog interesa. Moj osobni stav, a ujedno i stav mojih najbližih suradnika. je da moramo pomoći u rješavanju privatnih interesa koji nisu u suprotnosti s javnim interesima, a koji su na dobrobit svih građana ovog rada.

Kako vidite budućnost Makarske i što mislite u kojem bi se pravcu trebala razvijati?

Bilić: Iako je prethodna gradska vlast donijela Program ukupnog razvoja, ja ću kao gradonačelnik u narednom periodu pripremiti novi Program ukupnog razvoja. Ali, za razliku od mog prethodnika, u izradu PUR-a ću uključiti sve gospodarstvenike, građanske udruge, predstavnike privatnog i državnog sektora, pa ćemo zajedno kao što to i podrazumijeva strateško planiranje, odrediti u kojem će se pravcu Makarska razvijati. U proceduri PUR-a koji trenutno imamo, javnost je bila isključena, zbog čega on nije odraz stvarnih potreba Makarske

S obzirom na činjenicu da Makarska nema kino, rodilište ni kulturni centar, smatrate li da Makarska zadovoljava sve preduvjete da bude grad?

Bilić: Sukladno zakonskim propisima, Makarska je grad i administrativno središte Makarske rivijere. Ali smatram da je vaše pitanje na mjestu iz razloga što je Makarska posljednjih 10-ak godina izgubila neke atribute grada poput kina i rodilišta. S druge strane, nije dobila ono što se obećavalo, kao primjerice kulturni centar. Za takvo stanje suodgovorni smo svi mi koji smo proteklih godina sudjelovali ili u vlasti ili u oporbi. Ali, posebno bih naglasio da odgovornost nije samo na nositeljima gradske vlasti nego i svim  gradskim, županijskim i državnim službama čije odluke itekako utječu na kvalitetu života građana ovog grada. Problem o kojem govorite, SDP je prepoznao još 2005. godine, kada je naš glavni izborni slogan bio 'Makarska grad'. Nažalost, tada iz poznatih razloga nismo imali priliku promijeniti tadašnje zatečeno stanje. Ovoga puta hoćemo.

Koji su ključni i realno ostvarivi infrastrukturni projekti na području Makarske, a koji bi se mogli realizirati za vrijeme mandata aktualne vlasti?

Bilić: Ostvarenje infrastrukturnih projekata nije samo pitanje uspješnosti rada gradonačelnika i gradske vlasti, već kompletne gradske uprave koja radi na pripremi dokumentacije. Nisam sasvim zadovoljan, ali dopustite mi da sada ne govorim o detaljima, a odgovore na to će dati nova sistematizacija gradske uprave. Naši prioriteti i projekti koje možemo realizirati do sredine 2017. su rekonstrukcija upravne zgrade na Sportskom centru, oborinska i fekalna kanalizacija na Zelenki i Istoku, vodosprema na predjelu Požara ili Zelenke, treća traka za zgrade POS-a, kompletno stavljanje u funkciju zgrade Merkura 5, priprema dokumentacije i izgradnja vrtića na Istoku i Zelenki, priprema kompletne dokumentacije za žičaru, sportsko rekreativni centar Platno, uređenje groblja u Makru te rekonstrukcija i proširenje groblja u Velikom Brdu.

Možete li nam pojasniti što se događa s rodilištem u Makarskoj, odnosno hoće li i kada biti otvoreno?

Bilić: Grad nije u mogućnosti samostalno riješiti problem otvaranja rodilišta. Ako se malo vratimo unatrag, u prošlom sazivu Gradskog vijeća inicirali smo dvije tematske sjednice na temu primarne zdravstvene zaštita u Makarskoj i rodilišta u Domu zdravlja. Nakon jednoglasno usvojenih zaključaka Vijeća, zahtjev za povrat Doma zdravlja pod nadležnost Grada Makarske upućen je županu, ali taj zahtjev nikada nije proslijeđen na raspravu i donošenje zaključaka Županijskoj skupštini. Jedan od najvećih razloga zatvaranja rodilišta u Domu zdravlja je odnos Županije prema Domu zdravlja, a posebno prema ispostavama. Bitno je naglasiti da su osim Makarske, povrat u vlasništvo domova zdravlja zatražili i gradovi Sinj, Supetar i Hvar. Nažalost, Zakon omogućava Županiji da upravlja određenim resursima na području jedinica lokalne samouprave pa tako i grada Makarske što se odnosi na upravljanje lukama, plažama, Domom zdravlja i srednjim školama. No, jednako tako postoje određene zakonske mogućnosti da se upravljanje prenese na jedinicu lokalne samouprave, međutim Županijska Skupština to ne želi prenijeti. Moram istaknuti da sam za razliku od mog prethodnika, jedini gradonačelnik koji je otišao direktno ministru zdravlja s kojim sam razgovarao na temu izdvajanja Doma zdravlja i rodilišta iz sustava Splitsko-dalmatinske županije. No, nažalost ispada da se još nisu stekle određene zakonske pretpostavke da se osnivačka prava Doma zdravlja vrate pod nadležnost Grada. Županija je jedini kočničar povrata Doma zdravlja i rodilišta pod ingerenciju Grada Makarske.

S obzirom na to da već duže vrijeme govorite o Merkuru 5, možete li nam pojasniti zašto zgrada još nije osposobljena?

Bilić: Glavni razlog je taj što smo smatrali da je prioritet u 2014. godini uređenje i stavljanje u funkciju gradske vijećnice, koja je još od 2006. godine do našeg dolaska na vlast služila kao skladište za sve i svašta. Zbog određenih problema vezanih za vlasništvo, projekt osposobljavanja zgrade Merkura 5 najvjerojatnije ćemo morati realizirati u fazama. To znači da ćemo najprije urediti prizemlje koje namjeravamo dati na korištenje udrugama iz kulture, a za to ćemo sredstva osigurati u proračunu za 2015. godinu. Svjesni smo da trenutno ne možemo realizirati 'velebne' projekte poput kulturnog centra, ali ćemo napraviti sve da pogodne gradske prostore poput Merkura i Art caffea stavimo u funkciju javnih potreba.   

 


ODVOJENO PRIKUPLJANJE OTPADA

Intenzivno radimo na edukaciji građana''

Možete li nam ukratko navesti ključne korake akcije Grada i Komunalca koja se počela odvijati u cilju osvješćivanja građana za odvojenim prikupljanjem otpada?

Bilić: Kampanja pod nazivom 'Skupi, složi, savjesno odloži' ima za cilj osvješćivanje građana o važnosti razdvajanja otpada. Prvi ključni korak smo napravili jer je krajem prošlog tjedna Komunalac počeo sa slanjem računa za rujan uz koji će svaki građanin na kućnu adresu dobiti i naš edukativni letak tiskan na recikliranom papiru. Letak sadrži osnovne informacije o važnosti odvojenog sakupljanja otpada i novom načinu gospodarenja otpadom kakav se uvodi na području grada Makarske. Prva faza kampanje obuhvatit će i radionice u osnovnim školama i dječjim vrtićima, oglase u medijima i javne tribine u sklopu kojih će građani biti informirani o novom sustavu gospodarenja otpadom čije je provođenje počelo 2013. godine. Paralelno s ovim aktivnostima, radimo na tome da u dijelovima grada gdje je dominantna obiteljska stambena izgradnja, građanima podijelimo odgovarajuće kante za primarnu selekciju. Znam da će nam neki građani zamjeriti što smo u kampanju krenuli iako još uvijek nije osigurana sva infrastruktura, no moram reći da su edukativne aktivnosti naša zakonska obveza i da smo u ovih nešto više od godinu dana napravili puno po pitanju infrastrukture na čemu i dalje intenzivno radimo.

SUKOB ZBOG PROSTORA

Pravaši iseljeni iz prostorija na Zelenki, inventar poklonili Mjesnom odboru

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 23 Listopad 2014

Image Prošlog ponedjeljka po nalogu Grada je iz prostora u Ličkoj ulici na Zelenki iseljena stranka Hrvatsko pravaško bratstvo, a prostor je ustupljen MO Zelenka-Ratac. Kako smo već i pisali, predsjednik MO Zelenka Joze Vranješ prilikom dodjele prostora nije bio upoznat da isti već koristi HPB, tako da je Vranješ odbio preuzeti ključeve jer stranka nije bila iseljena. Međutim, prilikom iseljenja HPB je mjesnom odboru Zelenka poklonio sav inventar u prostoru, a prema riječima predsjednika HPB-a Damira Brzice, prostor u kojem je stranka bila smještena, bio je u derutnom stanju, no HPB je prostor dobio na korištenje te ga je uredio i stavio u funkciju. - HPB doživljava politički progon u novijoj povijesti demokracije, a naši vijećnici su se uvijek borili za prava građana Makarske. Nakon što je Grad provalio u prostor obijajući bravu, a da nas za isto nije obavijestio bez obzira što nam ugovor o najmu nije produžen kao ni jednoj stranci u gradu, postupili smo humano. Nismo se nadali ovakvom potezu gradonačelnika Tonćija Bilića, a koji dopire do krajnjih granica netolerancije, no postupak nismo prijavili policiji. Gradu smo poslali zahtjev da nam dodjeli novi prostor, no na taj poziv se gradonačelnik oglušio i proveo represivnu mjeru iseljenja. To je trebao napraviti i prije kriminalnog čina provale u prostor kojim papirnato pokriva svoje naloge političkog progona, kazao je Brzica dodavši da se HPB nadao dogovoru s Gradom te da su prilikom nasilnog ulaska u prostor stranke, bili ugroženi stranački dokumenti i ostale osobne stvari. Komentar na iseljavanje pravaša dobili smo i od predsjednika MO Zelenka-Ratac Joze Vranješa. Prema njegovim riječima, bez obzira na nezavidnu situaciju u koju je MO Zelenka doveo Grad ponudivši im prostor koji je u korištenju HPB, MO Zelenka je pokazao koliko je politički dorastao u rješavanju najsloženijih problema. - Činjenica je da je naš rad prepoznat i da su pripadnici HPB-a zaključili da nam je cilj služiti, a ne vladati pa su se sukladno tome ponijeli i više nego korektno. Ne samo da smo izbjegli veliki problem, nego nam je HPB darovao sav inventar i opremu koja se nalazi u prostoru, a koji vrijedi više tisuća kuna, kazao je Vranješ dodavši da je MO Zelenka činom HPB-a u velikom plusu jer će proračunska sredstva koja su namjeravali utrošiti za uređenje prostora, iskoristiti za projekte.

POD POVEĆALOM

Roščić bespravnu gradnju podigao na državnoj zemlji

Piše: Dijana Turić i Maja Erceg
Četvrtak, 16 Listopad 2014

Image Prijava zbog nanošenja štete koju je baškovoški načelnik Josko Roščić dostavio PP Makarskoj zbog neovlaštenog ulaska i fotografiranja njegova posjeda, dobila je svoj nastavak. Nakon što smo u prošlom broju objavili da je policija u svrhu otkrivanja identiteta osobe koja je fotografirala Roščićev posjed ispitivala i glavnu urednicu Kronike, otkrilo se da Josko Roščić zapravo nije vlasnik zemljišta na kojem je bespravno postavio montažnu kućicu za koju je, pak, građevinska inspekcija donijela nalog za rušenje. Naime, jedini vlasnik zemljišta na kojem je Roščić bez građevinske dozvole postavio kućicu je Republika Hrvatska, dok je Roščić samo posjednik 400 kvadrata zemljišta. Iako je Roščić u posjedu 400 kvadrata zemlje na navedenoj čestici, postavlja se pitanje kako je dobio posjedovni list u katastru bez da je prethodno ispoštovao proceduru, s obzirom na to da je Posjedovni list mogao dobiti isključivo uz suglasnost Republike Hrvatske i ostalih posjednika. Naime, čestica zemlje 5922/23 na lokaciji Bast-Baška Voda na kojoj je građevinska inspekcija pod vodstvom inspektorice Vesne Bučan i izvršila pregled, u zemljišnoj knjizi se vodi kao pašnjak Biokovo šuma Grabovnik koja se proteže na 15 milijuna i 565 metara kvadratnih, a na kojoj je 90 posjednika, međutim, ne i vlasnika. Isto tako, Roščićevo se imanje proteže na znatno većoj površini od 400 kvadrata za što ima posjedovni list. Zbog bespravne gradnje na državnom zemljištu te nezakonitog upisa u posjedovni list u katastru, protiv Roščića su prošlog petka kaznene prijave DORH-u Makarska podnijeli baškovoški vijećnici Željko Lozić i Ante Radić. Kako stoji u kaznenoj prijavi, baškovoški načelnik je na čestici 5922/23 koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, od 2005. godine izgradio kamenu kućicu i postavio drvenu kućicu te koristi i uživa prostor u državnom vlasništvu. – Kaznenu prijavu protiv baškovoškog načelnika podižemo i iz razloga jer je iskoristio svoj položaj te smatramo da se na nezakonit način upisao u posjedovni list u katastru u koji se ne može upisati bez vlasničkog lista ili suglasnosti svih posjednika i vlasnika Republike Hrvatske. Roščić je navodno uplanio kamenu vikendicu iako nije vlasnik zemljišta niti je zemljište od oko 400 kvadrata koje je navodno kupljeno 2004. ili 2005. godine, u posjedu njegove obitelji. Smatramo da Roščić ima elemente za kazneni progon jer je kao načelnik Općine Baška Voda umjesto da štiti društvenu imovinu, istu uzurpirao, prisvojio, upisao se kao posjednik pod sumnjivim okolnostima te stekao imovinsku korist. Moguće da je katastar grubo pogriješio ili se netko igrao u katastru, stoji među ostalim u kaznenoj prijavi DORH-u uz koju Lozić i Radić napominju da se nadaju žurnoj reakciji i odgovoru o poduzetim akcijama jer je 'nejasno što su godinama radile državne institucije koje trebaju štiti interes RH'.

OSKVRNUT KULTURNI SPOMENIK

Ukraden kamen sa ilirske grobnice iz 2000. godine prije Krista

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 16 Listopad 2014

Image Ilirska grobnica koja se nalazi 50-ak metara na platou iza balirke prema Kotišini, a koja datira iz perioda od 2000-800. godine prije Krista, prošlog tjedna je devastirana na način da je s grobnice ukradeno više komada kamena. Informaciju o krađi kamena s grobnice iz antičkog doba koja je zaštićeni spomenik kulture od strane Konzervatorskog odjela, dobili smo od makarskih lovaca koji su tijekom prošlog tjedna za vrijeme punog mjeseca organizirali noćni lov. Kako su nam kazali lovci, grobnica je pod strogom zaštitom tako da lani nisu uspjeli dobiti niti odobrenje da se na platou napravi streljana za glinene golubove. Kolika je šteta nanesena krađom kamena s grobnice pojasnio nam je ravnatelj Gradskog muzeja Marinko Tomasović koji kaže da je bilo kakva radnja vezana za kopanje ili pomicanje protuzakonita. - Na platou iza balirke dva su mjesta na kojima se nalaze ilirske grobne gomile. No, obje grobnice su više ili manje prethodno devastirane ili opljačkane tako da je to lokalitet na kojem, nažalost, nema nedirnutog i sačuvanog spomenika. Riječ je o ilirskom tumulu, kamenom ili zemljanom humku pod kojim se nalazi jedan ili više grobova. Nedavno devastirani tumul sam čuvao prije par godina kada su se na ovom mjestu izvodili radovi pazeći da strojni iskop ne odsječe grobnicu sa strane. U grobnici se najvjerojatnije i naknadno ukopavalo i to su grobovi stari od sredine 2 tisućljeća prije Krista ili od 2000. godina do 800. godina prije Krista, kaže Tomasović. Inače, na gomile je ravnatelj Gradskog muzeja skrenuo pažnju još prilikom donošenja urbanističkog plana 2001. godine, a one su i zaštićene od strane Konzervatorskog odjela. - Tko god kopa po tom grobu, zasigurno radi protiv zakona, čak ni ja kao arheolog nemam pravo doći i kopati grobnicu niti odvlačiti kamen s nje jer moram imati dopuštenje nadležnog Konzervatorskog odjela, kaže Tomasović dodavši kako je nemoguće procijeniti materijalnu vrijednost ukradenog kamena. - Ne mogu procijeniti kolika je materijalna vrijednost kamena, no kamen ima veliku spomeničku i kulturnu vrijednost, kaže Tomasović pojasnivši da se u devastiranoj ilirskoj gomili i nakon antike uvijek naknadno ukopavalo, posebno u interventnim slučajevima, pa su se tako u grobnici iza balirke ukopavali stranci, putnici, siromasi i samoubojice. Inače, kako kaže Tomasović, za sve gomile u Kotišini postoji predaja da su se u njima ukopavali ljudi za vrijeme kuge što bi se moglo saznati nakon istraživanja koja su vrlo skupa. - Ukoliko su počinitelji krali veliki kamen s grobnice, moguće je da su došli do poklopnice groba, odnosno grobne ploče. Ilirske grobnice izgledaju kao grobovi ukopani u zemlju koji su u razini okolnog tla. Najčešće je to jedan grob, a pored njega je mogao biti još jedan ili dva i onda se na to nasipavao kamen pa je nasip bio visok od dva do tri metra, pojasnio je Tomasović.

 

ODLAGALIŠTE ŠUTA

Pored grobnice odložen građevinski materijal

Osim devastacije, u isto vrijeme plato pored grobnice pretvoren je u odlagalište građevinskog materijala koji se donosi s gradilišta u Ulici don Mihovila Pavlinovića gdje se vrše radovi na rekonstrukciji trotoara. No, kako nam je rekla dogradonačelnica Lori Veličković, građevinski materijal na platou je odložio poduzetnik Željko Ravlić koji s djelatnicima Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti izvodi radove, ali plato je poslužio samo kao privremeno odlagalište pa će se materijal prevesti na odlagalište u Gornjim Igranima.

OPASNOST NA CESTI

Veprovi i krmače šetaju magistralom i Osejavom

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 16 Listopad 2014

Image Prošlog su tjedna na magistrali u Tučepima i u Osejavi ponovno viđene divlje svije. Osim što su po treći put razrovale zelenu površinu na ulazu u Tučepi, u večernjim satima su veprovi i krmače viđeni na magistrali iznad hotela Jadran, čime ozbiljno ugrožavaju vozače. Koliko su svinje postale opasne za ljude, potvrdio nam je predsjednik LU Biokovo Makarska Dragan Srzić koji je od sugrađana koji su šetali Osejavom, zaprimio dojavu da su na makadamskom putu prema hotelu Jadran vidjeli par divljih svinja. -Baš kako sam i naslutio, divlje svinje su uistinu počele predstavljati problem i to ponajviše za ljude. Tako su nam građani dojavili da su ih na Osejavi susreli u 7 sati ujutro, dok su ih vozači ponovno vidjeli na magistrali na predjelu Volicije i Tučepi. Stvar je uistinu postala ozbiljna jer su se svinje spustile do mora. Prošle nedjelje smo imali lovni dan po planini i nismo naišli niti na jednu svinju jer su sve pobjegle u šumu Osejave. Najvjerojatnije ćemo u suradnji sa Lovačkim savezom Županije organizirati hajku za što ću kontaktirati policiju koja će prethodno morati zatvoriti promet na magistrali jer će posebna opasnost za vozače biti kada se svinje rastrče po magistrali, kazao je Srzić. O mogućoj hajci na divlje svinje u Osejavi u kojoj nije dopušten lov, popričali smo sa predsjednikom lovačkog Saveza Županije Mladenom Balićem. Prema njegovim riječima, moguće je organizirati hajku na svinje na području ispod magistrale za što će Općina Tučepi prvo morati uputiti zahtjev Upravi za lovstvo koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede. -Ukoliko se divlje svinje koje su mir našle u šumi Osejave, ne odstrijele, dogodine će ih biti tri puta više jer mlada krmača godišnje može okotiti do pet mladih. Hajka će biti vrlo zahtjevna i morat će se organizirati uz asistenciju policije koja treba za promet zatvoriti cijelu magistralu jer će svinje trčati cestom u svim smjerovima kada ih lovački psi potjeraju prema planini, kazao je Balić.

TURIZAM I TRADICIJA

Makarska dobiva i Dane biokovskog krumpira

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 09 Listopad 2014

Image Thomas Mravičić, vlasnik turističke agencije TIP Travel koja se već 13 godina bavi organizacijom izleta na Biokovo, posljednjih godina se bavi i maslinarstvom te uzgajanjem povrća na Biokovu. Mravičić je, naime, zajedno sa svojim kolegama iz agencije počeo obrađivati masline, saditi krumpir, ciklu i kupus isključivo za vlastite potrebe i kao opuštanje nakon napornog radnog dana. Međutim, iz toga se razvila i ideja da se upravo biokovski krumpir promovira u svojevrsni turistički brend, te da se čak pokrene i manifestacija posvećena biokovskom krumpiru. – Obrađujemo stare zapuštene vrtače na Biokovu i uz prirodno gnjojivo sadimo krumpir, kupus, ciklu i još puno toga što na planini uspjeva. Supruga i ja na Biokovu imamo zemljište kao i naši prijatelji koji ga ne obrađuju, pa su nam parcelu prepustili za bavljenje poljoprivredom. Našu ekipu čine muškarci i žene od 24 do 45 godina. Svi su zaljubljenici u prirodu i dosta ih ima iskustvo s obrađivanjem zemlje. Nakon odrađene ture s gostima po Biokovu, zajednički sat ili dva obrađujemo zemlju,  što nas opusti nakon radnog dana, kazao je Mravičić koji je s godinama, uz dopuštenje vlasnika zemlje na Biokovu, povećao površinu koju obrađuje, a posebnu pažnju pridaje sadnji tradicionalne vrste krumpira. – Sadimo biokovski, odnosno kraljevski krumpir za čije se sjeme smatra da je kralj Tomislav prvi donio u Hrvatsku, a koje praktički više i ne postoji. Cilj je promovirati ovu vrstu krumpira kako bi postao svojevrsni brend, a želimo motivirati ljude da što više sade povrće na Biokovu i obnavljaju staru tradiciju. Planiram organizirati manifestaciju Dani biokovskog krumpira u sklopu kojeg bi određeni restorani pripremali neki specijalitet napravljen s biokovskim krumpirom. Također, mogli bi se organizirati štandovi na kojima bi se pripremali pomfrit, fritule i druga jela od krumpira kojeg smo uzgojili mi i ostali uzgajivači za koje se nadamo da će se uključiti u organizaciju manifestacije, kazao je Mravičić. Na realizaciji Dana biokovskog krumpira Mravičič je već počeo raditi pa nam je rekao da je razgovarao s direktorom TZ Makarska Tončijem Lalićem i vlasnicima nekih makarskih restorana, a u akciju planira uključiti i sve ostale zainteresirane građane.

INSPEKCIJA NE REAGIRA

U Makarskoj na crno radi 50 frizerki i 30 kozmetičarki

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 09 Listopad 2014

Image Rad na crno kozmetičarki i frizerki u Makarskoj ponukao je tri vlasnice kozmetičkih salona Vanju Batošić, Mirjanu Marinović i Jasminku Ivanac da javno progovore o nelegalnom radu u toj branši. Naime, kozmetičarke su se obratile redakciji Kronike kako bi ukazale na sve veći broj frizerskih i kozmetičkih salona koji su otvoreni po stanovima i kućama diljem grada. O problemu rada na crno kozmetičarke su odlučile progovoriti nakon što je inspekcija nedavno Mirjani Marinović koja je vlasnica Studia Performance propisala novčanu kaznu od 2400 kuna zbog toga što papir za pritužbe gostiju nije izvjesila na zavjesu masažnog stola na plaži. - Plaćanje kazne zbog prekršaja koji nismo ni napravili, a inspekciji nismo mogli dokazati da smo bili u pravu, ponukalo me je da otvoreno progovorim o našim kolegicama koje rade na crno, a osim što nisu podložne nikakvim sankcijama od strane inspekcije, ne plaćaju niti osnovne troškove, kazala nam je Mirjana Marinović. Inače, kako kažu naše sugovornice, do sada su se ustručavale javno prozvati vlasnice kućnih salona zbog činjenice da nijedna od inspekcijskih službi neće odraditi svoj posao kako bi sankcionirala ilegalne vlasnike salona. Da je uistinu tako potvrdila nam je Vanja Batošić, vlasnica Beauty & laser centra Vanja, koja kaže da je pojava ilegalaca narasla do te mjere da su u kućama diljem grada kozmetičarke otvorile kompletne salone u kojima čak nude usluge elektro simulacije i ultrazvuka. Koliko je prijava inspekciji neučinkovita, govori i slučaj koji se zbio prije godinu i pol dana. Naime, tada su vlasnice salona posredstvom Udruženja obrtnika popisale 50-ak imena ljudi koji se bave radom na crno, a od svih njih kažnjena je samo jedna kozmetičarka. - Dan prije dolaska inspekcije, kozmetički salon u centru grada koji je kompletno uređen, nestao je doslovno preko noći jer je policajac koji dolazi u pratnji s inspektorima, obavijestio vlasnicu koja je sve uklonila iz svog kućnog salona. Ilegalni saloni ne plaćaju ni najam niti doprinose na plaće za sebe i radnike, porez na tvrtku, paušale kao ni račune za vodu, struju, slivne vode i spomeničku rentu. Time svi mi koji se borimo za naš rad i klijente, mjesečno imamo i do 1000 eura troška i to bez radnika i plaćanja doprinosa i poreza. Frizera koji rade nelegalno ima najmanje 50, a kozmetičarki bar 30, a među njih ubrajamo i cure koje ugrađuju umjetne nokte, a koje se u većini slučajeva oglašavaju na Facebooku putem kojeg se klijentice i naručuju, kazala je Vanja Batošić dodavši da se nada kako će inspekcija, odnosno sada carina koja je zadužena za sankcije nelegalnog rada, početi obavljati svoj posao.

Stranice 1 - 14 od 754

Online Izdanje
Broj. 620

28 listopad 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom povodom proslave Dana Grada?

Online

Gostiju online: 17
  • Posjetitelja: 10250836
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka