MAKARSKA

Svijeće za Kornate

Piše: Kronika
Subota, 30 Kolovoz 2014

Image U povodu obilježavanja sedme godišnjice tragedije na Kornatima, pripadnici DVD-a Makarska će se danas s početkom u 20 sati, paljenjem svijeća u krugu Vatrogasnog doma, prisjetiti tragično preminulih kolega iz Šibensko-kninske županije.

TEŠKE OPTUŽBE

Bebek: Barnjak nije radio ni sekunde, a dobio je plaću

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 28 Kolovoz 2014

Image Makarski HDZ na čelu s predsjednikom Markom Ožićem Bebekom prošlog petka je u stranačkoj prostoriji sazvao konferenciju za novinare kako bi javnost upozorio na rad gradske uprave za koji tvrde da je nezakonit. Glavna tema konferencije bila je radno mjesto u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti u kojem je od početka srpnja zaposlen predsjednik Agende mladih demokrata Antonio Barnjak, a za kojeg Bebek tvrdi da prima plaću, a ne dolazi na posao. - Godina dana aktivnost gradske vlasti mogla bi se svesti na rješavanje dvaju ključnih pitanja, a to su kako po svaku cijenu ostati na vlasti i kako zaposliti što više svojih partijskih članova i simpatizera. Kako bi zadržala potrebnu većinu u Gradskom vijeću, gradska vlast krši pozitivne zakone RH i odluke Vijeća. Svojim koalicijskim partnerima su spremni raditi protuzakonite prenamjene poslovnih prostora, smanjivati najmove i praštati dugove. Sve to za jedan glas koji im nedostaje u Vijeću. Također su spremni, kao i Željko Sabo (bivši vukovarski gradonačelnik, op.a), kupovati vjernost vijećnika tako što isplaćuju novac potencijalnom vijećniku preko dohotka u Pogonu. No, dotični gospodin Barnjak je fantomski djelatnik koji niti jednu sekundu nije bio na radnom mjestu, a dobio je plaću. Zatražili smo popis djelatnika Grada kako bi vidjeli koliko je novozaposlenih i je li Barnjak na spisku djelatnika zaposlenih u Gradu. Njegovo ime je na platnoj listi koju smo dobili na uvid, ali nismo mogli fotokopirati, no iz liste je vidljivo da mu je plaća isplaćena za srpanj i to se više ne može izbrisati, kazao je Bebek dodavši da je gradska uprava Barnjaka mogla imenovati u bilo koji Nadzorni odbor ili Upravno vijeće te tako dobiti njegovu naklonost, no kako kaže, 'tamo su već zaslužni partijski kadrovi, a zakonitost i tako nije bitna'. - Prema našim informacijama, upravo bi Barnjak trebao biti sljedeći vijećnik AMD-a umjesto Dražena Prše. Sabo je isto išao kupiti većinu u Vijeću, ali je onda našao novac izvan proračuna, a gradska vlast daje novac direktno iz proračuna. Nadamo se da će nezakonito isplaćivanje dohotka ispitati nadležne institucije. U ovih nešto više od godinu dana u Gradu je zaposleno 10-ak novih djelatnika od čega sedam u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti, a u redarstvu tri, kazao je Bebek koji je na novinarsko pitanje hoće li podnijeti prijavu DORH-u protiv gradonačelnika, rekao da će nakon javne objave o radu Grada čekati da službe odrade svoj posao.

 

ANTONIO BARNJAK, PREDSJEDNIK AGM-a

Dnevno radim i do 15 sati, a zaposlen sam na dva mjeseca''

- Za radno mjesto pomoćnog sezonskog radnika u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti bio je raspisan natječaj na koji sam se prijavio, a ususret su mi izašla gospoda iz SDP-a koje Agenda neformalno podržava jer neke stvari rade dobro. Zaposlen sam na određeno vrijeme jer mi ugovor traje dva mjeseca. Radim sve što treba, malo obiđem tržnicu, a uglavnom radim fizičke poslove i to prilikom održavanja manifestacija u gradu i na Sv.Petru. Meni šef nije Antonio Zec već su mi šefovi gradonačelnik Tonći Bilić i dvoje dogradonačelnika i ja sam sebi. Dnevno radim od osam do 15 sati što opet zavisi o događanja. Plaća mi je 3300 kuna. Neovisan sam u svom poslu jer me nije najeo niti napio ni HDZ ni SDP, a po kojima sam uvijek trebao bježati iz Hrvatske i hraniti roditelje koji su osiromašeni zahvaljujući HDZ-u i Marku Ožiću Bebeku. Sve su ovo laži i dezinformacije što i priliči HDZ-u koji se inače bavi tuđim životima. Zbog kleveta izrečenih na moj račun, protiv Bebeka ne mislim podnositi nikakvu prijavu jer će se njime baviti pravna država, institucije i revizija.


IZJAVA ZA JAVNOST GRADONAČELNIKA TONĆIJA BILIĆA

Zar HDZ ima pravo govoriti o moralu i poštenju?''

- Antonio Barnjak je jedan od 15 zaposlenih u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti i nije, kao ni ostali, član SDP-a. Poštuje li svoje radne obveze i dolazi li na posao, nadležnost je njegovog nadređenog koji je, ako je doista točno da izostaje s posla, trebao poduzeti potrebne disciplinske mjere i na problem upozoriti gradonačelnika ili zamjenicu. Istina je i da je Barnjak bio na listi Agende mladih demokrata, ali je isto tako istina da je nezaposlen i da je samo jedan od onih koji su dobili priliku raditi sezonski. U vrijeme onih koji nas prozivaju vladao je drugi trend -  zapošljavanje stranih državljana umirovljenika i užih članova obitelji stranačkih dužnosnika koji su već imali plaću. Pa zar oni nama imaju pravo govoriti o moralu i poštenju?  Makarskim HDZ-ovcima mogu poručiti da bih bio najsretniji da sam mogao zaposliti još desetak naših sugrađana i to po socijalnim kriterijima. U Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti zaposleno je 15 novih djelatnika i to ne zbog zbrinjavanja podobnih, nego zbog toga što je ova gradska uprava donijela odluku da se parkirališta koja su se davala u najam fizičkim osobama vrate pod kapu Grada. 'Val zapošljavanja' o kojem je HDZ govorio vezan je za zapošljavanja na parkiralištima Šumica (iznad tobogana), Peškera, Živkin dvor i Žbare. Kada HDZ već govori o zadovoljavanju interesa koalicijskih partnera, onda ih javno pozivam da kažu na kojem je to natječaju njihov koalicijski partner iz HSS-a (Pribisalić) dobio u najam parkirališta Peškera, kao i na kojem je natječaju predstavnik HPB-a (Pralas) dobio u najam parkiralište Šumica? Naravno, natječaja nije bilo, jer kad HDZ zadovoljava interese svojih partnera, procedura nije njihova briga. Tko je radio u korist svojih podobnika, dovoljno govori činjenica da su u 2013. godini, kada su Pribisalić i Pralas imali u najmu dva spomenuta parkirališta, prihodi Grada bili 33 tisuće kuna, a samo u srpnju 2014. godine od parkirališta Šumica i Peškera uprihodovano je čak 63.145 kuna što je duplo više. Više je nego jasno tko radi za Grad, a tko za interese svojih koalicijskih partnera i to po sistemu 'daj onom tko već ima'. Narod se sigurno još sjeća kako je HDZ svom koalicijskom partneru davao poslovne prostore u centru grada i zaposlio ne jednog, nego tri člana njegove obitelji, a to je tek kap u moru što se događalo po gradskim poduzećima i ustanovama. I eto, takvi su nas prozvali i to nakon što su, nakon službenog upita dobili uvid u popis svih zaposlenika Grada, a što je u razdoblju dok su oni bili na vlasti, bila nemoguća misija. Da mislim da nešto trebam skrivati, ili da je nešto napravljeno mimo procedure i bez natječaja, onda to sigurno ne bih učinio. Ali, ova gradska vlast na čelu sa mnom nema što skrivati.

ŠKOLSKI SAT

Komplet knjiga za četvrti razred gimnazije više od 1800 kuna

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 21 Kolovoz 2014

Image Ususret početku nove školske godine ekipa Kronike je istražila kolike su cijene kompleta knjiga od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Posjetili smo knjižaru Narodne novine i doznali koji razred ima najviše knjiga, koje su najskuplje te kako ih se najčešće nabavlja. Za prvi razred osnovne škole komplet knjiga košta  694 kune, za drugi razred 724 kune, dok je za treći razred komplet 740 kuna. Knjige četvrog razreda koštaju 780 kuna, a petog razreda 1395 kuna. Kako su nam kazali iz knjižare, cijena ovisi i o tome koju školu učenik pohađa, jer po programu Oš oca Petra Perice je potrebna primjerice jedna knjiga za Hrvatski jezik, dok su u OŠ Stjepana Ivičevića potrebne tri. U komplet knjiga za šesti, sedmi i osmi razred uključene su i knjige za dodatne jezike, informatiku i vjeronauk, pa komplet knjiga šestog razreda košta 1365, sedmog 1548 kuna, dok komplet knjiga za osmi razred dođe 1522 kune. Bitno za napomenuti je da su u cijenu kompleta knjiga osnovnih škola uključene i likovna mapa te korice za knjige. Knjige za prvi razred gimnazije koštaju 1800 kuna, 1700 košta komplet za drugi razred, knjige trećeg razreda gimnazije koštaju 1440 kuna, dok roditelji maturanata za knjige moraju izdvojiti čak 1879 kuna. Kako su nam kazali iz Narodnih novina najviše knjiga će na svojim leđima ove godine nositi učenici osmog razreda koji će imati 25 knjiga i vježbenica , dok od ove godine, svim razredima srednjih škola ne trebaju vježbenice. Pitali smo zaposlenicu Narodnih novina naručuju li se knjige više putem interneta ili osobno na što je kazala da se u njihovoj knjižari knjige najviše naručuju osobno pošto imaju popis knjiga za svaki razred i školu.  -  Ove godine su kompleti knjiga daleko teži. Prije su uglavnom naručivali vježbenice, a knjige nabavljali preko antikvarijata, dok su ove godine, kao i svake četvrte godine do sada, u školski program uvedeni novi školski udžbenici, kazala nam je djelatnica knjižare Narodne novine.

 

ŠTO SVE TREBA PRVAŠIĆU ZA POČETAK ŠKOLE?

Knjige i dodatna oprema više od 1000 kuna

Osim knjiga čiji komplet s mapom za likovnu kulturu i korice za knjige koštaju 694 kune, prvašiću trebaju i torba, vodene boje, tempere, plastelin, glinamol, flomasteri, drvene bojice, pernica i bilježnice koje zajedno koštaju oko 400 kuna, stim da smo odabrali najeftiniju torbu koja košta 250 kuna. Kada se sve zbroji za opremiti prvašića za prve sate u školskim klupama roditelji moraju izdvojiti više od 1094 kune.

SRAMOTA U CENTRU GRADA

Zgrada na Lištunu u raspadajućem stanju

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 21 Kolovoz 2014

Image Čitateljica Kronike prošlog tjedna upozorila nas je na dugogodišnji problem neodržavane i derutne stambene zgrade br.4 u Ulici kipara Rendića na Lištunu. Ekipa Kronike obišla je zgradu te se uvjerila da fasada godinama nije obnavljana, drvene stepenice prekrivene su dijelovima linoleuma, a ulazna vrata u zgradu i prozor trebaju hitnu obnovu jer su u raspadajućem stanju. Stanarka Mira Milin kazala nam je kako je stanje godinama jednako, te da nitko ništa ne poduzima. – Zadnji put što se radilo na zgradi su bila vrata od spreme i to prije nekoliko godina. Svakog mjeseca Stambenom gospodarstvu uredno plaćamo 56 kuna za pričuvu, ali ne znam što se točno uređuje od tih novaca. Sami smo popravili vodovodne cijevi, strujne kvarove i prozore. Smeta nam buka od koje nam se svaku noć tresu kreveti i posuđe. Muzika počinje oko 10 sati i tijekom noći se pojačava. Mladi sjede po našim stepenicama, obavljaju nuždu i povraćaju, a kada netko zaboravi zatvoriti vrata od ulaza u zgradu onda naše stepenište postane javni WC. Na zgradi treba urediti fasadu i drvene stepenice koje samo od jednog opuška mogu izgorjeti, a nužna je ugradnja izolacije ne bi li bar jednu noć mogli mirno spavati. U ovom stanu živim više od 40 godina i stanje se do danas nije promijenilo, ispričala nam je Mira Milin. Inače, u zgradi ima šest stanova a neki od stanara su se odselili jer nisu više mogli podnijeti buku. Može li se zgrada bar donekle sanirati od uplaćenog novca pričuve, upitali smo direktoricu Stambenog poduzeća Inesku Šarić koja nam je kazala kako su na nalog predstavnika zgrade prvo započeli sa sanacijom krova i dimnjaka koji su bili u ruševnom stanju. – Stambena zgrada u Ulici kipara Rendića ima svoga predstavnika. Sve zahtjeve koje dobijemo od predstavnika odradimo sukladno njihovim sredstvima na računu. Na toj stambenoj zgradi je u tijeku sanacija krovišta, točnije dva dimnjaka koja su u katastrofalnom stanju. Bez obzira na ljeto, radimo na tome i mislim da su dimnjaci već uklonjeni a ujedno se planira i pristupiti sanaciji krovišta budući da smo skelu postavili. To je mala zgrada koja ima četvero stanara. Zgradu je teško rekonstruirati jer su računi za održavanje minimalni tako da je teško prikupiti dostatna novčana sredstva. Moja sugestija je da se vlasnici stanova obrate predstavniku stambene zgrade koji bi potom trebao kontaktirati Stambeno gospodarstvo, rekla je Ineska Šarić. U razgovoru s predstavnikom zgrade Izudinom Husičićem doznali smo kako je nekoliko puta išao u Stambeno poduzeće kako bi upozorio na potrebe obnove određenih dijelova zgrade. - Djelatnici Stambenog uvijek nam kažu kako nema novaca za sanaciju tako da ne znamo što nam je činiti, kazao je kratko Husičić.

NELEGALNA NAPLATA

Grad protiv tvrtke STS podnio kaznenu prijavu

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 21 Kolovoz 2014

Image Parking koji se nalazi sa sjeverne strane iznad centra Sv. Nikola, i ovog ljeta naplaćuje tvrtka STS Split u vlasništvu Nebojše Jakića. Premda je zemljište parkirališta dijelom u vlasništvu Centra Nikola, a dijelom u vlasništvu Hrvatskih cesta, na poleđini računa za parking karte otisnut je logo Grada, iako Grad nema nikakve veze niti s parkingom, niti sa zemljištem. Tvrtka STS parking naplaćuje protuzakonito što nam je potvrdila dogradonačelnica Lori Veličković, zbog čega je Grad prije godinu i pol dana DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv tvrtke. - Grad je još lani protiv tvrtke STS podnio kaznenu prijavu DORH-u jer parking iznad centra Nikola koriste po gradskoj odluci, odnosno parkirne karte naplaćuju prema odluci Grada što je protuzakonito. Dio parkinga s južne strane u vlasništvu je Hrvatskih cesta, dok je dio sa sjeverne strane u vlasništvu Centra Nikola. No, Grad je prijavu podnio jer je tvrtka STS samoinicijativno naplaćuje parkiranje te se poziva na odluku Grada, a ovdje se uopće ne radi o gradskoj površini. Činjenica da se zbog neplaćenih kazni vozačima koji nisu platili parking na ovoj površini, ne šalju opomene ili ovršna rješenja dokaz je da se ne radi po Zakonu, kazala je Lori Veličković. Na protuzakonito naplaćivanje parkinga upozorio nas je i čitatelj Kronike koji stanuje u blizini Centra Nikola, a koji svoje vozilo običava parkirati na spomenutom parkingu. Tako je naš čitatelj prije par dana zbog neplaćene karte od 7 kuna za parking, dobio kaznu od 130 kuna na čijoj je poleđini bio istaknut logo Grada te napomena da je 'vozač stekao sve uvjete za kupovinu dnevne karte od 130 kuna'. – Obzirom na to da živim u blizini Centra Nikola i nemam gdje parkirati, parkiram ga na ovom parkingu i do sada sam dobio bar 800 kazni koje nikada nisam platio. Ni za jednu kaznu mi u ovih par godina nikada nije stigla opomena, pa tvrtki STS kazne plate naivni vozači koji ne znaju da se naplata vrši nelegalno. Znam da mjesečna karta za djelatnike Centra Nikola iznosi 200 kuna što je godišnje 2400 kuna pa je sada pitanje koliko tvrtka na osnovu nezakonitih naplata godišnje uprihodi, kazao nam je naš čitatelji koji se zbog ovog problema obratio Gradu, a iz kojeg je također dobio informaciju da je protiv STS-a podnesena kaznena prijava.

 

VICE ŠALINOVIĆ, UPRAVITELJ CENTRA NIKOLA

Izvan moje moći je što STS koristi logo Grada''

Komentar na prijavu Grada protiv tvrtke STS Split pokušali smo dobiti od vlasnika Nebojše Jakića kojeg smo zvali u više navrata, no bezuspješno. S kaznenom prijavom koju je Grad podnio protiv tvrtke STS, upoznat je i voditelj Centra Nikola Vice Šalinović. No, kako nam je kazao Šalinović, Centar nema ništa s prijavom već je u cijelom slučaju samo najmodavac prostora parkinga.-Jakić mi je kazao da je prijava Grada protiv njegove tvrtke odbačena, a ja ne bih ulazio u te stvari već samo mogu reći da je izvan moje moći što tvrtka prilikom naplate parkinga, na računima koristi logo Grada i ne znam iz kojeg razloga. Inače, zemljište na kojem se nalazi parking u vlasništvu je Centra koji ga tvrtki STS godišnje daje u najam za 12 tisuća kuna pa je na ovom parkingu bar napravljen red jer su prije svi parkirali kako god su htjeli, kazao je Šalinović dodavši da je parking iznajmljen prije šest ili sedam godina.

TRESLA SE BRDA…

Štrajka ugostitelja ipak nije bilo

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 14 Kolovoz 2014

Image Pet zapečaćenih objekata, od toga četiri na Marineti i jedan na plaži, rezultat su prošlotjednog 'posjeta' sanitarne, turističke i porezne inspekcije. Služba turističke inspekcije koja djeluje pri Ministarstvu turizma, zbog polusatnog prekoračenja radnog vremena zapečatila je Fast food Pizza Kut, a djelatnici Uprave za sanitarnu inspekciju koja djeluje pri Ministarstvu zdravlja zapečatili su kafiće Marineta, Funky i Smile, dok je zbog viška u kasi, porezna inspekcija zatvorila kafić Ćabo na plaži. Zbog zatvaranja pet lokala, bez posla je ostalo stotinjak sezonaca, a vlasnici lokala su na sastanku održanom prošlog tjedna najavljivali jednodnevni štrajk koji se ipak nije dogodio. Kako nam je kazao vlasnik Marinete Zoran Šumelj koji nam je u ponedjeljak najavio štrajk, dio ugostitelja odustao je nakon razgovora s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem koji je obećao pomoći, a dio se nije htio solidarizirati.- Nakon održanog razgovora kod gradonačelnika, svaki od vlasnika ugostiteljskih objekata poveo je svoju priču tako da se na kraju, večer prije zakazanog zatvaranja lokala po cijelom gradu, već znalo da štrajka neće biti. Kada sam saznao da se odustalo od zatvaranja, onda sam odlučio da ni ja neću zatvoriti Rivu ni Grmu jer nema smisla. Ne znam što bih rekao o tzv. solidarnost na koju su se svi pozivali, ali jedino znam da nam je pečaćenje lokala od strane sanitarne inspekcije namješteno i sada kada su odigrali svoju igru, nek' se vesele. Ali, za mene je ovo tek prvo poluvrijeme, kazao je Šumelj. Vlasnik Deepa Antonio Puharić kojega su ugostitelji među sobom prozvali da je prvi odustao od štrajka, kaže da je imao namjeru zatvoriti klub, ali je u posljednji tren doznao da je većina ugostitelja od štrajka odustala nakon razgovora s gradonačelnikom. - Odustajanje nema nikakve veze sa mnom jer smo svi mi odrasli ljudi i imamo dovoljno godina da svatko od nas razmišlja svojom glavom i ne znam kako bih ja na nekoga mogao utjecati ili ne utjecati. Nije istina da sam ja prvi odustao, već sam samo rekao ako ćemo svi zatvoriti lokale, onda ću i ja zatvoriti Deep jer neću biti crna ovca. Nakon sastanka održanog u Gradu mnogi su se ugostitelji pokolebali jer su mi kazali da im je gradonačelnik obećao da će napraviti sve što je u njegovoj moći te da će im izaći u susret tako da su se neki od ugostitelja počeli premišljati, kazao je Puharić.


ZORAN I GORAN ŠUMELJ, VLASNICI MARINETE

Zašto nam nisu prvo dali opomenu ili zatvorili kafić na 8 dana?

- Otkazat ćemo najam štekata Gradu koji plaćamo od 250 do 300 tisuća kuna i Marineta neće više niti raditi jer nema smisla plaćati najam štekata koji je najskuplji u državi. Lokal su mogli zatvoriti od 8 do 30 dana, i ne znam zašto su ga zatvorili na 15 dana kada još traje sezona. Zašto ga nisu zatvorili na osam dana i zašto nam prije pečaćenja nisu dali opomenu? Našim radnicima smo morali dati 24 izvanredna otkaza, a kaznu nismo mogli platiti jer pravno ne postoji mogućnost plaćanja kazne.

 

OGORČENI UGOSTITELJI

Makarska je sebi dala autogol''

Ogorčenje zapečaćenim kafićima usred ljeta nije krio niti vlasnik kafića Fokus koji se ispred zgrade Grada došao solidarizirati sa svojim kolegama te je također kazao da Grad ugostiteljima nikada nije poslao odobrenje koje su tražili. - Inspekcija mi je u kafiću bila tri puta u 10 dana. Ovdje se ne radi se o uvođenju reda, nego o maltretiranju nas ugostitelja kao da smo najveći kriminalci u državi, kazao je Selak. Za komentar smo zamolili i vlasnika zapečaćenog kafića Funky Matka Kuzmanića. - Makarska je na ovaj način sama sebi dala autogol i ne znam ni ja hoću li lokal opet otvoriti nakon 15 dana, kazao je Kuzmanić.

 

NOGOMET

Zmaj će opet biti domaći i - radnički

Piše: Mladen Bagić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 14 Kolovoz 2014

Image - Smanjili smo postojeći dug za 80 tisuća kuna, po papirima sa 420 na oko 340 tisuća kuna koliko je sada Zmaj dužan. Uz to smo u ovih godinu dana uredno platili sve obaveze, tako da iz našeg mandata novom vodstvu sigurno neće stići niti jedan račun na naplatu, za razliku od nas koji smo plaćali i dospijeća za koja nismo ni znali da postoje, iza onih koji su do jučer vodili klub. Sve obaveze prema igračima smo izmirili, vraćen je dug, tj. pozajmica sadašnjem direktoru Milovanu Milinkoviću (21 tisuće kuna) još iz 2001. godine, ostao je samo jedan tajnik, Ljubo Šarić (Jakov Bilić je otišao). Klub je prošlog ljeta ostao bez puno igrača, doveli smo četvoricu novih na plač trenera (Carević), potiho je Bebić govorio podnoseći svoje izvješće, pa je nekoliko puta traženo da bude glasniji, jer ni mikrofoni baš nisu slušali.

Bez objašnjenja zašto odlazi

- Rezultati u prošloj sezoni su bili zadovoljavajući, završili smo kao 7., ali sam bio razočaran igrom i rezultatima u zadnjih nekoliko kola, tada je pao i interes navijača. Dakle, od 1.8. 2013. do 1.8.2014. sve je uredno plaćeno, što se vidi iz financijskog izvješća, u kojem iz principijelnih razloga nisam sudjelovao... Da izgubio je Zmaj dva jaka sponzora koja su donosila 80.000 kuna (HPB, Ožujsko), kazao je Bebić na kraju, dodajući da je uprava za ovih godinu stvorila temelj da Zmaj za 1,5 godinu dođe na nulu i počne normalno raditi. Očekivalo se da će Bebić kazati i razloge ostavke, nije, pa ga je na to podsjetio ekonom Kleme Mihaljević, kao član Skupšine (nekidan je direktor Mamić smijenio svog oružara nakon 20 godina službe jer je ovaj nešto spočitao treneru Mamiću nakon ispadanja od Alborga, op.a.). - Sve utakmice Zmaja u sezoni, osim prve i zadnje, kući i vani sam bio s momčadi, previše vremena sam trošio, miješali su se tu privatni osjećaji i posao, kratko je dodao Bebić. I opet se nije mogao iščitati pravi razlog odstupnice, ali je kasnije, ostavka predsjednika i kompletnog Izvršnog odbora jednoglasno prihvaćena od 30 nazočnih skupštinara.

Glavičić: Zmaj će opet biti 'radnički' klub

Pa je onda i Sretan Glavičić imao potrebe dosta toga za reći. - Trebali smo imati redovnu skupštinu, ispalo je ovako, bit će još prilike za analizirati sve. Ono što se mora znati jeste da će energija novog predsjednika kojeg će skupština vjerujem izglasati, i njegove ideje doprinijeti da Zmaj ostane perjanice grada, što je i vlast prepoznala izdvajajući ga kao klub od posebnog interesa i financijski poboljšala za 2,5 puta godišnji proračun. Zmaj sada ima idealne uvjete za rad, svu potrebnu infrastrukturu, s malim doradama i za 2. ligu. Ali, organizacijski ustroj kluba na koji smo naišli bio je potpuni kaos, od ekonomata gdje opreme fali li fali, do kancelarije na katu. Što se trenerskog kadra tiče, također nije u redu da imamo trenera sa strane, pored toliko tradicije još nismo uspjeli školovati domaći kadar. To će biti intencija, kad smo već prije desetak godina otjerali tadašnji kadar iz kluba(većina je u ovom prepoznala odlazak Pavlića, Šekutoskog i Kesara u vrijeme dolaska Bebeka na čelo, op.a.). Da, Zmaju je na silu oduzeto izvorno ime, i budite uvjereni da ćemo do zimske stanke prvenstva sve pripremiti da opet zaživi radnički nogometni klub Zmaj, jer ne znamo, kome je i zašto to smetalo, jasan je bio Glavičić.

 

RIJEČ NOVOG PREDSJEDNIKA

Sa Zmajem moramo i lijegati

Damir Matijašević, dijete je Zmaja u kojem je igrao do juniora, kasnije preselio u RNK Split (generacija Pralije, Osibova, Mladinića), ali je balun ostavio zbog studija. - Meni je ovo čast, Zmaj je dobar klub, neka se ostali ne uvrijede, najbolji u gradu. Sad treba raditi pametno, racionalno, ne smije nas ovaj mali plus zavarati i da ponavljamo greške od prije. Zmaju baza trebaju biti naša djeca iz omladinske škole. Zmaja ne može voditi jedan čovjek, odluke će biti moje, ali ću se uvijek konsultirati s ljudima iz Izvršnog odbora. Nemojmo sad otići kući i zaboraviti na Zmaja, kratak je bio Matijašević, nakon čega je predložio novi saziv IO, praktički s istim ljudima, osim Marka Ožića Bebeka koji je jedini odustao od rada u klubu, i koji je jednoglasno prihvaćen.


Dug Prometu - 270 tisuća kuna

Prema izvješću Nadzornog odbora koje je iznio Miro Družijanić, poslovanje kluba vođeno je u skladu za zakonskim propisima, i ono je na kraju jednoglasno prihvaćeno. Vidi se da su prihodi kluba u prvih 7 mjeseci 2014. godine 700 tisuća kuna, od kojih iz proračuna grada dolazi 230, sponzora 100, od svibanjskog turnira 208, od članarine djece 85 tisuća kuna( u čitavoj 2013. 180 tisuća). U isto vrijeme Zmaj je za naknade trenera i igrača izdvojio 205 tisuća (u čitavoj 2013. 470 tisuća), 70 tisuća za prijevoz, smještaj sudionika turnira 183, službene osobe koštale su 55 tisuća kuna. Najveće je dugovanje Prometu za prijevoz, čak 270 tisuća kuna.

 

Vodstvo kluba

Izvršni odbor: Damir Matijašević, Tonći Bilić, Ante Bebić, Sretan Glavičić, Tonči Andrijašević, Andrej Radić i Bepo Srzić. Nadzorni odbor: Miroslav Družianić, Marijan Tomić, Anđelo Rafaneli

MALI NOGOMET

Boćo Vuković: Razočarala su me moja djeca

Piše: Mladen Bagić
Četvrtak, 07 Kolovoz 2014

Image Nakon Kristijana Zora koji je najavio odlazak u Uspinjaču, o čemu smo već pisali, ispisnicu je zatražio i Toni Jelavić, i to pismenim putem, poštanskom povratnicom zadnjeg dana prelaznog roka (31.7.). - Sjedili smo dan ranije dva sata, pričali o svemu, ni jednom riječju nije spomenuo mogućnost odlaska iz Makarske. Tog 31. me zove navečer, i kaže da ne želi da ispadne kako radi iza leđa, i da je popodne poslao zahtjev za papire poštom jer je dobio ponudu drugoligaša Vicenze, koji mu nude odlične uvjete, stan, hranu i 1.500 eura (Vedran Matošević iz Alumnusa je kažu takve uvjete dobio u prvaku Italije Luparenseu), kaže nam direktor Boćo Vuković, očito konsterniran razvojem situacije u klubu, a posebno ponašanjem mladih igrača koji su ovdje već stekli zavidnu afirmaciju, stigli na korak do reprezentacije. - Normalno bi bilo da je Jelavić došao razgovarati otvorenih karata, zar misli da bi mu netko spočitao odlazak dalje u karijeri. Ali, način na koji je to napravio najprije Zor, a sad Toni, šamar je i njihovim suigračima i prijateljima u klubu. Zoru navodno Uspinjača nudi smještaj i hranu i nešto 'sitniša', ovdje je imao posao, koji ostavlja 31. kolovoza, a takvo što u klubu nikada nitko nije napravio, i sve dobro spram nas se sada vratilo nepovjerenjem i lažima, kaže Vuković. Ovih dana će se sastati veterani kluba, prijatelji i sponzori od kojih se očekuje da konstruktivno doprinesu rješavanju nastale situacije koja nije nimalo ugodna nakon što je Novo vrijeme Apfel odradio sjajnu lanjsku prvoligašku sezonu u kojoj je postao viceprvak Hrvatske.

ARBUN, PETAK, 8. KOLOVOZA, U 18 SATI

Ico: Praće u ruke i svi na natjecanje!

Piše: Kronika
Četvrtak, 07 Kolovoz 2014

Image Četvrto Svjetsko prvenstvo u praćama koje organizira Ico Stipičević, održat će se u petak, 8. kolovoza, na bućalištu kraj Arbuna. Početak je u 17.30 sati, kada će se izvršiti priprema natjecatelja, a samo natjecanje kreće u 18 sati. Ovom prilikom Ico Stipičević poziva sve Makarane da dođu i da se pridruže ovom jedinstvenom sportskom događaju. A evo što Ico poručuje sugrađanima: - Dragi moji Makarani, dođite na 4. Svjetsko prvenstvo u gađanju iz praće, koje sam odlučio organizirat na bućalištu u Arbuna. Tamo je lijep hlad i stariji su mi govorili da ne radim više na Svetom Petru zato jer su oni stariji i ne mogu uzbrdo. Neki su umrli koji su mi to rekli, laka im zemlja. Praća je pravo viteško oružje koje je opasno, ali se triba bit vrlo oprezan kad se barata s njom jer zna škrokat pa te udre u prst. Praća mi je uvik bila draga, gađali smo važe, našlo bi se nas desetak prijatelja i ko više obori važa dobije kartu za kino, jer tada nije bilo kompjutera i pametnih mobitela, ali smo bili na zraku. Pozivam sve takmičare koji su se takmičili da dođu i uveličaju ovu vitešku igru koja će se održavat svake godine na istom mjestu. Ponesite sa sobom praće i 5 kamenja, poziva Ico. A o tome kako je došao na ideju da organizira natjecanje u gađanju iz praća, Ico kaže kako ga je ponukala nekadašnja Viteška alka. - Nekad je u Makarskoj bila Viteška alka i sa kopljom se gađala meta, a bilo je i moji Kotišana u toj Alci. Zato je mene ponukalo da organiziram nešto slično tome. Ovo što ja organiziram ne puca se sa konja i kopljem, puca se iz praće. Ona se pravi od laštika, dva komada, i kože od jezika cipela. Sada laštika ima u Ribarskoj poviše Decime prema Kalalargi, 1 metar žute boje košta 30 kn. Mi smo se igrali sa praćama, mačevima, lukom i strijelom, a danas se dica i odrasli igraju laptopima. Mene još to ne zanima jer ja uvik nešto izmišljam, i kad to radim dajem cijelog sebe, zato i uspijem. Volim pisat, u djetinjstvu nisam moga pisat jer me bacila struja, jedva sam osta živ, i od tada mi malo drhte ruke, ali sada je to sve prošlo i ja se osjećam odlično. Jednog dana ću organizirat 'pic klic', to moja generacija zna, ali mlada ne zna pa možda i oni budu učestovali u pic klicu. Sada dosta o klicu, zovem sve takmičare koji su bili u ova tri prvenstva i druge da se svi takmiče jer će ovo postat pravo Svjetsko prvenstvo, kazao je Ico Stipičević.

ZAKON O ODRŽIVOM GOSPODARENJU OTPADOM

Selektirani otpad se na odlagališta opet odvozi - pomiješan

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 31 Srpanj 2014

Image Zakon o održivom gospodarenju otpadom prema kojem su gradovi i općine bili dužni ispuniti obveze vezane za osiguravanje odvojenog prikupljanje otpada, na snagu je stupio prošlog četvrtka. Prema Zakonu su jedinice lokalne samouprave bile dužne odrediti područja za građenje reciklažnih dvorišta, osigurati odvojeno prikupljanje papira, metala, stakla, plastike, tekstila i krupnog otpada. Tako će do kraja godine prioritet inspekcije Ministarstva zaštite okoliša biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije otpada s time da kazne gradovima i općinama koje nisu ispoštovale odredbe Zakona iznose od 100 do 300 tisuća kuna. Postavljanje zelenih otoka bio je početak uspostave sustava, a sljedeća faza nalaže da se građanima ispred kućnog praga postave kante u koje će odlagati odvojeni otpad s time da cijena za odvoz mora biti formirana po kriteriju količine. Prije tri tjedna Kronika je pisala o Zakonu te smo tom prilikom doznali da su rok za primarnu selekciju u vidu ugradnje zelenih otoka ispoštovali Makarska, Baška Voda, Brela i Tučepi. Međutim, postavlja se pitanje kako Zakon zapravo funkcionira u praksi, te hoće li se građanima koji otpad iz kućanstava ne bacaju u kontejnere odvojen, naplaćivati kazne. Iz razgovora s direktorima komunalnih poduzeća s Rivijere doznali smo da u Zakonu uopće nema stavke o kažnjavanju građana koji ne budu selektirali otpad, no jednako tako je porazno saznanje da se sav odvojeni otpad izuzev papira i plastike, na odlagališta ionako odvozi pomiješan. Naime, direktori većine komunalnih poduzeća s Rivijere kazali su nam da bi bilo poželjno da građani u kontejnere koji su postavljeni u sklopu zelenih otoka, smeće iz kućanstva bacaju odvojeno, no kako kažu, ukoliko se smeće bude bacalo i neodvojeno, građani neće snositi nikakve sankcije. Osim toga, samo Makarska i Baška Voda imaju privremena reciklažna dvorište u koja je potrebno ugraditi sortirnice pa su naši sugovornici konstatirali da odvajanje otpada ima smisla jedino za edukaciju građana.

Gdje sa sortiranim otpadom

Prema riječima direktora Komunalnog poduzeća Greben Brela Petra Pervana, ni na nivou države nije definirano tko bi uopće trebao kažnjavati građane koji ne odvajaju otpad jer još nema uvjeta za odvajanje otpada. - Građanima se nudi mogućnost za odvajanje otpada, no mi ne možemo ništa učiniti ako građani ne vrše odvajanje niti to ima smisla raditi jer država još nije propisala kolike su kazne za građane niti tko bi ih trebao naplaćivati - komunalna poduzeća ili komunalni redari. Greben razdvaja papir i karton, no nemamo preduvjete za odvojeni odvoz otpada na odlagalište, a problem nam je što nemamo gdje ni locirati, a kamoli izgraditi reciklažna dvorišta jer smo s jedne strane ograničeni Parkom prirode Biokovo, a s druge strane morem. Što se tiče plastike, sreća je da su uvijek aktualni skupljači boca, jer barem plastika ne završi u smeću. Svi mi čekamo otvaranje Županijskog centra Lećevica, a i kada Brela naprave reciklažno dvorište nećemo imati velike količine otpada koje bi nekome bile interesantne za otkupljivati, kazao je Pervan dodavši da bi se primjenom Zakona ustvari trebali povećati iznosi računa za odvoz otpada jer kada komunalna poduzeća počnu kupiti otpad iz tri kante za odvojeno skupljanje postavljene ispred svake kuće, automatski se povećava trošak prijevoza i amortizacije vozila. Probleme s provođenjem Zakona ima i baškovoško komunalno poduzeće Gradina koje već šest godina vrši reciklažu otpada na predjelu komunalne zone koja se nalazi iznad magistrale u Baškoj Vodi. Iako je u tijeku podjela 2500 kanti za odvojeno sakupljanje otpada kućanstvima, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Općine Tončija Topića, najveći je problem gdje s otpadom? - Premda Gradina ima press kontejnere iz kojih se jednom tjedno otpad odvozi na Karepovac, Zakon nalaže da se razvrstani otpad posebno odvozi na odlagališta, pa ne znamo gdje ćemo s tri komponente otpada jer Ministarstvo zaštite okoliša nije sagledalo stanje na terenu. Suludo je uopće kažnjavati građane koji ne vrše primarnu selekciju otpada. Problem bi se riješio izgradnjom sortirnica jer uistinu ne znamo gdje ćemo sa sortiranim otpadom, a beskorisno ga je kao i sada pomiješanog odvoziti na odlagališta, kazao je Topić.

Ništa se nije promijenilo

Gdje sa sortiranim otpadom pitanje je koje muči i direktora Komunalnog poduzeća Podgora Čistoća Ivu Vodanovića. – Zelene otoke ćemo ugraditi nakon sezone jer sada ne možemo vršiti iskope. Općina Podgora je donijela novi Plan gospodarenja otpadom zbog vršenja reciklaže i za sada imamo dva kontejnera za papir. Iako se reciklaža dijelom uvodi i u cilju zarade od otkupa, očigledno je da plastiku i staklo nitko ne želi otkupiti. Obzirom da nemamo reciklažno dvorište, u slučaju da građani i vrše selekciju otpada, sav otpad s područja Općine ionako se opet skupi u kamione i nerazdvojen se vozi na odlagališta. No, Krk je takav način odvoza smeća primjenjivao godinama i to samo kako bi građane educirao da se otpad mora odvajati premda se isti potom vozio na odlagališta neodvojen pa je cilj bio da se kod građana postigne psihološki efekt, kazao je Vodanović dodavši da će svim gradovima i općinama trebati dosta vremena za potpunu primjenu Zakona, a sve bi trebalo započeti edukacijom vrtićke djece, školaraca i građana.

Ispuniti preduvjete

Da se Zakon o održivom gospodarenju otpadom još ne može primjenjivati mišljenja je i direktor Komunalnog Tučepi Nikša Visković. Prema njegovim riječima, u praksi je od prošlog četvrtka sve ostalo isto jer se zbog nepostojanja reciklažnog dvorišta, razdvojeni otpad još ne može presati u bale niti prodavati na tržištu što je i smisao Zakona. - Iako smo u Tučepima postavili četiri zelena otoka, kućno razvrstavanje otpada ili primarna selekcija u krugu komunalnog poduzeća još ne postoji i ona će se uvesti tek kada dogodine napravimo reciklažno dvorište sa sortirnicom. Sljedeće godine će svaka kuća imati tri kante i to jednu za miješani otpad koji će se odvoziti na Karepovac, jednu za biorazgradivi otpad i jednu za staklo, tetrapak i plastiku.  Tek kada izgradimo reciklažno dvorište, ove vrste otpada će se moći odvojeno skupljati i dovoziti u buduću sortirnicu. Građani za sada mogu ali i ne moraju odvojeni otpad odlagati u kontejnere na zelenim otocima, ali ako nemaju ispred kuće kante za odvajanje, selekcija im nije nikakva obveza. Tek kada svaka kuća bude imala kante za odvajanje otpada, građane bi se moglo kažnjavati ukoliko ne budu vršili selekciju. Građanima se prvo moraju stvoriti uvjeti i kupiti kante, ali što i to vrijedi kada se takav otpad nema gdje odvoziti jer rješavanje problema leži samo u reciklažnim dvorištima, kazao je Visković dodavši da se za sada niti odvojeni otpad poput kartonske ambalaže do plastike i boca, nema kome prodati jer odvajanje nema nikakve koristi ukoliko se presuje.


ČEDO CRLJEN, DIREKTOR KOMUNALCA

Komunalac odvaja otpad i ne odvozi ga miješanog na odlagalište''

- Preko noći ne možemo ništa napraviti jer je potrebno proći proces educiranja građana. Što se tiče kažnjavanja građana koji ne odvajaju otpad, to je zadnja mjera koja će se primjenjivati u dogledno vrijeme. Neću ulaziti u to kako rade ostala komunalna poduzeća na Rivijeri, no Komunalac odvaja metal, plastiku, PET ambalažu i papir i na odlagalište ne odvozi miješani otpad. Imamo reciklažno dvorište na Zagonu koje nam služi do izgradnje pravoga i u njemu se nalaze kontejneri za selektirani otpad pa građani mogu doći i dovesti metal, plastiku i karton. Na zelene otoke ćemo još dodati posude za staklo i baterije, ali ništa revolucionarno se neće dogoditi niti smo mi bez obzira na period prilagodbe od godinu dana, pripremljeni za sve to jer svijest nije razvijena niti su razvijene materijalne mogućnosti. Zelene otoke smo ugradili, a nastojat ćemo i tamo gdje je privatna stanogradnja, a u krajnjem slučaju jedina mogućnost je da domaćinstva rade primarnu selekciju u tri kante za različite vrste otpada. Svima nama je zajednički interes da se otpad razvrstava i najbolje bi bilo ako bude mogućnosti da građani imaju svoje kompostane u kojima će kompostirati kućni otpad.

 

ANTE ČOBRNIĆ, TUČEPSKI NAČELNIK

Čekamo otvaranje Lećevice''

- U Tučepima se promijenilo jedino to što smo ugradili četiri zelena otoka, no sve skupa mi je ta priča čudna jer će se Lećevica otvoriti tek 2018. godine i tek tada će se otpad odvoziti odvojen. Ali sada ne vidim smisla zašto išta odvajati, ako se sve to odvojeno vozi na odlagališta neodvojeno. Zakon se zove održivo gospodarenje, ali ako bi se sve to primijenilo na općinskoj razini, trebalo bi potrošiti bar pet proračuna samo da bi se izgradilo reciklažno dvorište koje zimi ne bi radilo ništa. Cijela ta priča je nejasna i ne razumijem tko je pisao taj Zakon jer građani trebaju odvojeno bacati otpad koji se potom neodvojen vozi na odlagališta. S jedne strane Zakon o održivom gospodarenju otpadom obvezuje jedinice lokalne samouprave da izgrade reciklažno dvorište, a s druge strane Zakon o prostornom uređenju nam zabranjuje da unutar zaštitnog obalnog pojasa uopće planiramo bilo kakvu gradnju što je odmah u startu zakonodavno smiješno. Zakon je trebao stupiti na snagu tek kada se pokrene Lećevica jer bi se tek tada sve aktiviralo.

 


Stranice 1 - 14 od 728

Online Izdanje
Broj. 612

02 rujna 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Smatrate li da bi se u Makarskoj trebali vratiti partizanski nazivi ulica?

Online

Gostiju online: 5
  • Posjetitelja: 9972014
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka