ZAISTA POSEBNI

Učenici, stavite se u ulogu osobe s invaliditetom i – pišite o tome

Piše: Ivona Ćirak
Četvrtak, 17 Travanj 2014

Image Povodom 20.obljetnice od osnivanja Udruge osoba s invaliditetom Sunce u Makarskoj, ova je udruga, zajedno s Osnovnom školom Stjepana Ivičevića, odlučila pozvati učenike osnovnih škola na Makarskom primorju da se uključe u sudjelovanje u literarnom i foto natječaju. Tema literarnog rada je 'Zaista posebni', a ideja je da se učenici pokušaju staviti u ulogu osobe s invaliditetom. - Zamisli da se pokušaš kretati dok te noge ne slušaju ili razgovarati ako ne čuješ ili ne vidiš jasno! Kako bi se tada osjećao? Što bi tada mislio? Bi li tražio pomoć? Od koga bi tražio pomoć? Djeca s invaliditetom su ista kao i sva druga, osim što neki dijelovi njihova tijela 'ne rade' baš dobro. Djeca s invaliditetom mogu živjeti normalnim, ispunjenim, krasnim  životom dok dobivaju pravu podršku. Djeci s invaliditetom treba ponuditi jednaki tretman, jednako obrazovanje, posao i priliku u životu. Oni su zaista posebni, stoji u uputama za učitelje. Natjecati se mogu učenici od 3. do 8.razreda.Osim literarnog natječaja raspisuje se i foto natječaj. Tema foto rada su 'Barijere'. Učenici bi u školi i gradu, odnosno mjestu trebali prepoznati i snimiti barijere za osobe s invaliditetom, ili primjer gdje su one uspješno otklonjene. Najuspješniji literarni radovi i  fotografije bit nagrađeni i objavljeni na facebook stranicama udruge Sunce. Izložba učeničkih literarnih radova i fotografija bit će 5. svibnja u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Nagrada za prvo mjesto je tablet, a učenici za prva tri rada bit će nagrađeni izletom brodom. Zadatak za nastavnike je da izaberu 10 najuspješnijih literarnih i likovnih radova u školi i pošalju ih do 23.travnja na Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

PRIMJENA PRAVILNIKA

Ribari najavili blokadu luke i prosvjede

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 17 Travanj 2014

Image Za manje od mjesec dana započinje se u potpunosti primjenjivati Pravilnik o redu u gradskoj luci nad kojom koncesiju ima Makarski komunalac. Riječ je o starom Pravilniku Lučke uprave Županije splitsko-dalmatinske koji se do sada nije potpuno primjenjivao, a u kojem među ostalim stoji da gradska luka nije ribarska luka već samo služi za pretovar ribe. Primjenjivanje pravilnika za posljedicu će imati da ribari svoje koće više neće moći vezivati u luci, a mjesta će biti oslobođena za privez jedrilica. Kako nam je pojasnio ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, ovdje je riječ o starim uredbama Pravilnika. - U Pravilniku stoji da gradska luka nije ribarska luka, već služi samo za pretovar ribe i to na trajektnom pristaništu. Pravilnik Lučke uprave odavno se trebao primjenjivati u dijelu vezanom za iskrcaj i ukrcaj ribe s koća, međutim ribarima se uvijek izlazilo u susret i tako im se dopuštao i privez i prodaja ribe, kazao je Maroević. Međutim, u luci će se najvjerojatnije od 1. svibnja omogućiti dodatni vezovi za jedrilice što nam je potvrdio direktor Komunalca Čedo Crljen. - U dijelu luke istočno od mula bit će operativni dio obale za jedrilice za koje će uskoro biti postavljeni vezovi, a luka će dogodine postati nautička luka. Postoji odluka za upravljanje lukom koja će se provoditi jednako kao i cjenik za privez brodova, kazao je Crljen. Premda su upoznati s odredbama Pravilnika, ribari su najavili prosvjede što nam je potvrdio vlasnik ribarskog broda Calypso Denis Kržanić. - Onemogućavanje vezivanje koća u luku znači da više nećemo moći niti prodavati ribu pa je najbolje da svaki od nas podijeli prolaznicima 100 do 150 kilograma ribe koliko dnevno donesemo za prodaju. Ukoliko nam se stvarno zabrani vezivanje brodova, spremni smo blokirati luku i organizirati prosvjede jer će najmanje 120 članova naših obitelji ostati bez kruha, kazao je Kržanić dodavši da bi Grad svim ribarima trebao ponuditi ribarnicu u najam. Razočaranje nemogućnosti vezivanja koća u luku iznio je i ribar Ivan Bakota. - Premda je u pravilu zabrana vezivanja koća uvijek vrijedila, ribarima je prodaja ribe ipak bila dopuštena jer nam Grad nikada nije dao alternativu za prodaju ribe. Ukoliko nam Komunalac zabrani vezivanje brodova, nas 30-ak ribara napravit ćemo štrajk i veliku pobunu, kazao je Bakota.

 

 

TONĆI BILIĆ, GRADONAČELNIK

Ribari mogu biti koncesionari ribarnice''

- Grad će uskoro raspisati novi javni natječaj za zakup ribarnice na Žbarama, a na koji se mogu javiti i svi ribari. Ribarima nitko ne brani da se udruže i zajedno postanu koncesionari ribarnice u kojoj će moći prodavati ribu.

PROPALA INVESTICIJA

Crkva ne dozvoljava rekonstrukciju sanitarnog čvora dok se ne riješi spor

Piše: Ivona Ćirak Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 17 Travanj 2014

Image Zbog ambicioznih planova glede Makarskog kulturnog ljeta, u kojem se planira veći broj predstava, a koje je k tome obogaćeno novim festivalom DokuMa, Grad Makarska se ove godine odlučio za uređenje ljetne pozornice. Istini za volju, s obzirom na iznimno derutno i zapušteno stanje ljetne pozornice, jedine lokacije koja može ugostiti dramske komade i ozbiljnije koncerte, njeno je preuređenje odavno hitno. Iako smo na prostoru ljetne pozornice bili toliko puta, njeno bijedno stanje najočiglednije je za sunčanog dana, u što smo se uvjerili u 'viziti' prošlog tjedna. Prostor garderobe i svojevrsni međuprostor, WC-i, te sporedne prostorije u kojima se tijekom godina odložio svakovrsni materijal, da ne kažemo i otpad, svjedoče o dugogodišnjem nemaru. No, iako je Grad Makarska krenuo relativno ambiciozno u uređenje ljetne pozornice, izdvojivši 60 tisuća kuna iz proračuna za njenu adaptaciju s naglaskom na popravak sanitarnih čvorova na ulazu, u tom je planu stopiran od Crkve i zadovoljio se samo kozmetičkim promjenama. - Problem se pokazao zbog višegodišnjeg upravnog spora između Grada i Crkve koji nije dovršen. Stoga smo na neki način uvjetovani. Plan je, naime, bio da osposobimo dva WC-a na ulazu, tamo kod blagajne, no ne znam hoćemo li uspjeti to dogovoriti s Crkvom. Iz tog smo se razloga odlučili na adaptaciju dvaju WC-a pored garderobe. Moramo osigurati normalne uvjete za posjetitelje, jer će se tu tijekom ljeta, bez dvaju festivala DokuMa-e i Mediteran Film Festivala, održati 15-ak programa, kazao nam je Miro Družijanić. Don Pavao Banić, župnik župe Sv.Marka, potvrdio nam je da nije dao zeleno svjetlo zbog pravnog spora. – Ne mogu im dozvoliti da tu rade jer se mi parničimo već godinama. Crkva je, naime, dobila ljetno kino u povrat, no Grad je uložio žalbu koja još uvijek nije riješena. Tek kad se to riješi, možemo sjesti za stol i razgovarati o tome. Što se tiče moje dobronamjernosti, nikako nisam protiv Grada, ali ne želim da se bilo što radi prije presude. U slučaju da presuda bude drugačija, i da se žalba Grada pokaže opravdanom, onda ćemo vidjeti što možemo učiniti. Ja mogu dozvoliti da se radi, ali tako bih samo sebi stavio omču oko vrata. Podsjećam da je ljetno kino u vlasništvu Crkve, no Grad je došao sa žalbom tvrdeći da je to gradsko, kazao nam je don Pavao Banić. Presuda je stara oko 15 godina, a žalbu je uložio pok.Rafalel Beroš kao općinski državni odvjetnik.Unatoč činjenici da je investitora Crkva blokirala u opsežnijim radovima, na što očigledno nisu računali, čini se da se ipak moglo krenuti u malo ozbiljniji pothvat kad je u pitanju uređenje ljetne pozornice, umjesto da se vođenje cijelog tog projekta prepusti očito prilično autonomno Komunalnom pogonu koji ne samo da izvodi radove s postojećim osobljem nego i osmišljava interijer.


 

ŠTO SE RADI NA LJETNOJ POZORNICI

Radovi će stajati 10 tisuća kuna

Radove na ljetnoj pozornici obavljaju djelatnici Komunalnog pogona Grada Makarske, a šef pogona Antonio Zec predviđa da će biti završeni za 10-ak dana te da neće stajati više od 10 tisuća kuna. Sanitarni čvorovi će se, međutim, tek dovesti u funkciju, s tim da se sanitarije neće mijenjati. Promijenit će se tek vrata. U predprostoru će se betonirati pod i urediti stropovi, kao i u garderobi, u kojoj se bojaju zidovi koji su puni vlage i gljivica. Na pod se neće postavljati nikakve obloge nego će se samo promijeniti tepih. Za taj će se prostor nabaviti i novi stolovi i stolice, a pokrajnje bi se prostorije, pretvorene u ustajala i prašnjava skladišta s materijalom nepoznatog porijekla, trebale očistiti. Za to je, kaže Zec, pogon tražio dozvolu od Grada. Radi se i na instalacijama, a bit će nužna ugradnja trofazne struje. Sjeverna vrata su sanirana još prošle zime, a oprema DVD-u je išao zahtjev za čišćenjem krošnji. Za sada se nije išlo u kupnju novih stolica, nego su tek obojane one u kojima su sjedili roditelji novih mladih generacija koje zbog kina moraju ići u Split.

OPASNOST NA BIOKOVU

U 15 dana otrovana tri psa, policija nije pronašla počinitelja

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 10 Travanj 2014

Image Ispred restorana Vrata Biokova smještenog na području Parka prirode Biokovo prošle srijede u jutarnjim satima odvijala se prava drama i to kada je vlasnik objekta Elvis Prgomet pred svojim očima gledao kako mu dva psa ugibaju od otrova. Dva njemačka i jednog hrvatskog ovčara Prgomet je oko 6.30 sati pustio iz boksa, a nakon 10-ak minuta kuja se vratila te je u zubima nosila strvinu kozleta bez glave, a u čijoj se rasparanoj utrobi nalazio otrov. Nakon svega četiri minute nesretna životinja počela je drhtati i povraćati krv te je uginula. Drugi pas, vučjak također je započeo izbacivati krv, no srećom je preživio jer je Prgomet je uz pomoć djelatnika Parka prirode Biokovo koji su slučajno naišli pri obilasku terena, nabavio injekciju protuotrova. Kako nam je kazao Prgomet koji je na uviđaj pozvao i službenike PP Makarska, treći pas očito nije imao kontakt sa zatrovanim mamcem, a lešinu uginulog psa odvezao je na obdukciju na Veterinarski zavod u Splitu. - Prije 15-ak dana na isti način uginula mi je kuja istarskog goniča, a policija je kao i sada obavila očevid i još nije pronašla krivca. Ne znam što nam je činiti jer se na ovom terenu često igraju naša i djeca gostiju, pa ovako stravična situacija koja se događa u našem okružju, ne daj Bože može završiti tragično. Dok policija ne obavi svoj posao, ne bih ni govorio na koga sumnjam, kazao je Prgomet koji je također primio injekcije protuotrova jer ga je otrovani vučjak ugrizao u trenutku kada mu je pokušao dati slanu vodu koja potiče izbacivanje otrova iz organizma. Cijelom događaju posvjedočio je i glavni nadzornik Parka prirode Stipe Srzić koji nam je kazao da sve ukazuje na to da je pas namjerno otrovan što je kazneno djelo. - Na mamcu je ostao trag plave tekućine od koje je životinja odmah uginula što dovoljno govori o jačini otrova. Umjesto psa, to je moglo biti dijete, netko od posjetitelja ili planinar što bi moglo dovesti do katastrofalnih posljedica. Veterinarska inspektorica iz Splita kazala mi je da u svrhu daljnjeg ispitivanja i otkrivanja počinitelja, policija mora proslijediti zahtjev ODO-u koje daje nalog da se započne istraga. Prije sedam do osam godina na području Podglogovika smo imali slučaj trovanja 10 krava koje su također uginule. Premda smo i tada smo zvali veterinarsku inspekciju, krivac nikada nije pronađen, a pretpostavljalo se da je bila riječ o ratu između stočara, kazao je Srzić koji će s djelatnicima Parka pregledati cijeli teren kako bi utvrdili da možda nema još neki sličan mamac.

 

SLUŽBENO IZVJEŠĆE PU SPLITSKO-DALMATINSKE

Oštećenu osobu smo uputili na druge službe''

Policijski službenici su nakon zaprimljene dojave oštećene osobe, izašli na mjesto događaja na području Parka prirode Biokovo te su poduzeli sve zakonom određene radnje o čemu su sastavljena odgovarajuća pismena. Oštećenu osobu smo uputili na poduzimanje određenih radnji koje su u nadležnosti drugih službi, stoji u izvješću PU splitsko-dalmatinske.

SKANDALOZNO

Djelatnici Hitne odbili pomoći trudnici kojoj je pozlilo u kući

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 10 Travanj 2014

Image Makarka Silvija Kovačić (36) koja spada u 1% trudnica sa hiperemezom, odnosno simptomima neprestanih mučnina i povraćanja od kojeg je u posljednji mjesec dana izgubila čak 10 kilograma, prošlog ponedjeljka se suočila s krajnje neljudskim ponašanjem djelatnika Hitne pomoći. Naime, Silviju koja je u trećem mjesecu trudnoće, na životu održavaju infuzije, a zbog hiperemeze ne može popiti niti čašu vode, te je prisiljena ležati. Zbog kritičnog stanja Silvija je do ponedjeljka bila hospitalizirana u KBC-u Split da bi joj iste večeri kada je puštena kući, oko 23 sata, pozlilo zbog čestog povraćanja. Silvija nam je kazala da je bolove jedva uspjela izdržati do 4 sata ujutro, a tada je njezin suprug Željko Mrkonjić nazvao Hitnu pomoć čiji su djelatnici, međutim, odbili pomoći. – Obzirom da ne mogu ni jesti ni piti, već samo vodom vlažim usta, svakog dana dobivam tekućinu za infuziju koju kupujem na recept. Infuziju mi priključuje medicinska sestra koju plaćamo za kućne posjete, no te večeri ona nije bila u Makarskoj pa je suprug nazvao Hitnu jer sam doslovno ležala na podu i previjala se od bolova. No, s Hitne su kazali da ne mogu ništa s trudnicom te da odemo u bolnicu u Split. Suprug je potom opet nazvao Hitnu i tada mu je rečeno da djelatnici ne idu po kućama i da će doći u posjetu tek kada dobiju dopis Ministarstva zdravlja, kazala nam je Silvija Kovačić čiji je suprug potom otišao na Hitnu gdje je molio medicinsku sestru da Silviji samo dođe prikopčati infuziju, što su mu također odbili. Tek ujutro je obitelj uspjela naći drugu medicinsku sestru koja je došla u pomoć i priključila je na bocu za infuziju. - Žalosna je i krajnje poražavajuća činjenica da se trudnice smatraju pacijentima drugog reda te da su ničija briga, premda je u pitanju bio i moj i život mog nerođenog djeteta. Kao trudnica, navodno imaš sva prava, a zapravo nitko ne želi s tobom imati posla. Ne mogu vjerovati da se na Hitnoj pomoći nije našao nijedan djelatnik koji ima bar malo ljudskosti, kazala je Silvija koja je sličnu situaciju prošla i prije manje od dvije godine kada je bila trudna s prvim djetetom. Naime, tada joj također na Hitnoj nisu htjeli dati infuziju već su je uputili liječnici opće prakse koja je, pak, kazala da više nema ništa sa njom jer je - trudna.

 

DR. MARIJAN DASKALOVIĆ, VODITELJ HITNE POMOĆI MAKARSKA

Da ju je netko dovezao, dobila bi infuziju bez problema''

- Djelatnici Hitne pomoći nisu dužni dolaziti u kuću pacijentima, već to samo ovisi o njihovoj dobroj volji. Nikada nismo išli u kućne posjete, a ako je potrebno, pacijenta dovezemo na Hitnu jer nitko od djelatnika ne može sat vremena stati uz pacijenta. Jednako kao što se infuzija treba priključiti, tako se treba i isključiti, a pored pacijenta se mora dežurati da slučajno ne bi pao u nesvijest ili ako je alergičan na neki lijek. Da je trudnicu netko doveo na Hitnu, infuziju bi dobila bez ikakvih problema te bi uz nju cijelo vrijeme dežuralo liječničko osoblje. Nas nema 50, već nas je svega petero te Hitna pomoć ne može ostati sat vremena bez osoblja. Za detaljno pojašnjenje najbolje je da se javite ravnatelju HMP Split dr. Leu Luetiću.

 

LEO LUETIĆ, RAVNATELJ HITNE MEDICINSKE POMOĆI SPLIT

Trudnicu je trebalo dovesti na Hitnu''

- Djelatnici Hitne pomoći ne daju terapiju po kućama jer bi u konkretnom slučaju, dio liječničkog tima uz trudnicu trebao dežurati najmanje sat vremena dok ne primi infuziju. Hitna nema puno mobilnih timova, već tim mora biti na raspolaganju za pružanje pomoći na terenu. Da je kojim slučajem trudnica dovezena u prostoriju Hitne, pomoć bi joj bila odmah pružena, odnosno liječnički tim bi je priključio na infuziju.

PROŠLOG TJEDNA PREDSTAVLJENA NOVA MREŽA SUDOVA U ŽUPANIJI

Makarski sud postaje stalna služba

Piše: Ivona Ćirak
Četvrtak, 10 Travanj 2014

Image Proteklog je utorka u Županijskom sudu u Splitu održana prezentacija nove mreže općinskih i prekršajnih sudova, te državnih odvjetništava. Na sastanku je bio nazočan ministar Orsat Miljenić. Gradonačelnik Tonći Bilić nas je izvijestio kako, od iduće godine, ostaje samo jedan Općinski sud na području Splitsko-dalmatinske županije. Makarski Općinski sud će, potvrđeno je, postati stalna služba, a kazneni predmeti slat će se u Split. U Makarskoj ostaju građanski postupci, kao i zemljišnoknjižni odjel te prekršajni sudac. – Općinsko državno odvjetništvo ostaje u Makarskoj. Za sada kaznene i građanske postupke vodi ODO Makarska, no kada se steknu uvjeti vidjet će se hoće li se to prebacivati, rekao je Bilić. Dodao je kako će se nakon usvajanja zakona moći popuniti mreža sudaca koji će se moći prebacivati unutar stalnih službi ovisno o potrebama. S obzirom da je Ministarstvo pravosuđa bilo odobrilo popunu dvaju sudaca u tekućoj godini, ispada da će Makarska biti zakinuta za ono na što polaže pravo te će čekati do iduće godine. – Moguće je da se zaista bude čekalo do sljedeće godine. Kao gradonačelnik ću, tijekom rasprave, uputiti svoje mišljenje i prijedloge nakon što dobijem sve materijale, kazao je Bilić. Inače, stalne službe u Omišu i Solinu će se ukinuti, a stalna služba Općinskog suda Vrgorac ide u Metković. Funkcija predsjednika stalnih službi neće postojati, ali će vjerojatno, kako nam je rekao Bilić, na čelu svake službe biti voditelj.

OSVAJAJU PRVA MJESTA NA SVIM NATJECANJIMA

Makarske nogometašice bolje i od igrača Zmaja

Piše: Nina Glučina
Četvrtak, 03 Travanj 2014

Image Oš Stjepana Ivičevića od devetog mjeseca prvi put ima ekipu ženskog malog nogometa. Karla Šuta, Fatjesa Gegollaj, Klara Milas, Ella Šuta, Mia Matijašević, Petra Vuković, Ivana Ana Perić, Ivana Akmadžić, Petra Bogdan i Lara Kovačević učenice su šestog, sedmog i osmog razreda i članice su malonogometne ekipe koja je dosad već osvojila prvo mjesto na županijskoj završnici, a trenutno se pripremaju za državnu poluzavršnicu u Metkoviću. Kako je došlo do stvaranja ekipe rekao nam je više profesor tjelesnog odgoja Goran Pihler. – Prije nego što smo formirali ekipu za školsko natjecanje ja sam ih uključivao u igranje nogometa s dečkima na satu tjelesnog. Izabrao sam one kod kojih sam vidio talent i u devetom mjesecu stvorio ekipu. Polako smo učili i vježbali i sada smo jači i od muških iz razreda. Često u našoj dvorani treniramo i protiv Zmaja i samo smo jednu utakmicu izgubili, kazao je Pihler dodavši da su cure odlične i u školi i u sportu. - Sve su odlikašice i bave se raznim aktivnostima. Treniraju rukomet, odbojku atletiku, nogomet, a imamo i jednu koja svira klavir i pjevanje u glazbenoj školi, rekao je Pihler. Ivana Akmadžić kaže da ona odavno igra nogomet, što se i vidjelo kada je izvela par poteza sa jednako dobrom  Fatjesom Gegollaj. – Ja već tri godine igram nogomet u Zmaja i u splitskom Marjanu, kazala je Fatjesa, na što je Ivana dodala da je i ona dobila poziv za klub Marjan.Neke su nam priznale da su se ispočetka bojale jer nisu znale igrati i da im je bilo teško, ali sada više nema straha, a i tehnikom su više nego ovladale. Trener organizira plan igre, no kako kaže, sa curama je toliko lako raditi da im ne treba dva puta reći kako što treba. – Pravi smo tim i prijateljice smo. Imamo i naš pozdrav koji nam donosi sreću prije svake utakmice. Na natjecanju u Metkoviću očekujemo pobjedu i nadamo se da ćemo doći do državne razine, rekle su nam cure složno u glas.

IZBORNA SKUPŠTINA TURISTIČKE ZAJEDNICE

Izabrano novo Vijeće, bivši članovi napustili sjednicu

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 03 Travanj 2014

Image Pod vodstvom povjerenice Ombrette Belić Ilijašić i predsjednika TZ-a Tonćija Bilića, prošle subote je temeljem rješenja Ministarstva turizma održana izborna sjednica Skupštine TZ-a Makarske kojoj se odazvalo 20 od 25 članova. No, nakon negativnog odgovora na upit za raspravu koji je postavio Ante Roso, sjednicu Skupštine napustili su i Roso i Mate Židić. Kako je kazala povjerenica, izborna sjednica Skupštine sukladno Zakonu, Poslovniku i Statutu sazvana je kako bi se što prije donijele odluke za normalizaciju rada TZ-a. Na sjednici je pojedinačnim glasovanjem izabrano osam članova Turističkog vijeća i dva člana Nadzornog odbora, dok je treći član i dalje Damir Marević čija funkcija traje dok Turističko vijeće TZ-a Županije ne donese konačnu odluku. Turističko vijeće iz skupine hotela čine Sretan Glavičić, Ivica Šoda Cotić i Bepica Srzić, u skupini privatnih iznajmljivača je Ivo Selak, u prometu Tonči Radalj, skupinu turističkih djelatnosti čine Tonči Andrijašević i Slavko Premeru, a sektor trgovine Matko Pašalić. Članovima Nadzornog odbora imenovani su Velimir Vidak Buljan i Ivica Šodan. Na sjednici je jednoglasno usvojen i financijski plan i program rada za 2014. godinu koji je detaljno obrazložio direktor TZ-a Jure Brkan. Prema prijedlogu financijskog plana TZ-a, prihodi će u ovoj godini iznositi 4 milijuna i 540 tisuća kuna, dok su lani iznosili 4 milijuna i 440 tisuća kuna što je za 100 tisuća kuna više zbog porasta broja noćenja. Tako prihodi od boravišne pristojbe iznose 2.900.000 kuna, a od turističke članarine 600 tisuća kuna. Na Skupštini su usvojeni zapisnici sa sjednice Skupštine održane 23. kolovoza 2013. godine i  29. ožujka 2013. Na kraju Skupštine zakonski su prestale sve ovlasti povjerenice Ombrette Belić Ilijašić koja je svim članovima tijela TZ-a zaželjela uspješan rad. – Zahvaljujem se svima na odazivu i kooperativnosti što nam je i bio cilj kako bi normalizirali rad TZ-a i nemojte da vam više dolazim. Imate najljepšu rivijeru na Jadranu i stavite glave skupa i radite za dobrobit ovog kraja, zaželjela je na odlasku povjerenica Ombretta Belić Ilijašić čije ovlasti izborom Skupštine i tijela TZ po zakonu prestaju. Inače, kako je najavio predsjednik TZ-a Tonći Bilić, u narednih 20-ak dana bit će sazvana redovna sjednica Skupštine TZ-a na kojoj će se raspravljati o izvješću o radu i o financijskom izvješću TZ-a za 2013. godinu.

 

POLEMIKA OKO TZ-a

Brkan najavio tužbu protiv Bilića i Glavičića

Dan prije održavanja sjednice Skupštine TZ-a Makarska, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća povela se polemika oko rada TZ-a koju je otvorio Sretan Glavičić (SDP) koju je s jedne strane nastavio gradonačelnik Tonći Bilić, a s druge strane HDZ-ovi vijećnici Jure Brkan i Marko Ožić Bebek. Naime, Glavičić je podsjetio na otvoreno pismo u kojem se oko kršenja Zakona u TZ-u Makarska u pomoć poziva DORH.- Bivši direktor i članovi Turističkog vijeća putovali su po svijetu bez ikakvog razloga, podnesenih izvještaja i rezultata i u više navrata su nepotrebno trošili novac. Putovalo se od SAD-a i Las Vegasa preko Rusije, uzduž i poprijeko Europe i do nama 'susjednog i bliskog' Izraela i Kine. Za vrijeme mandata potpisnika pisma, direktor ureda istovremeno je bio i predsjednik NO TZ-a pa je tako bilo i putovanja na trošak TZ-a na HDZ-ov skup u Zagreb, kazao je Glavičić. No, potom je Bebek prozvao Bilića kazavši da je javno izjavio kako je za sva događanja oko TZ-a odgovoran HDZ koji želi kontrolirati proračun TZ-a od 4,5 milijuna kuna. - Ovo nije prvi put da iznosite neistinite podatke jer se 900 tisuća kuna transferira Gradu, kazao je Bebek dodavši da je gradonačelnik tražio nezakonitost i to da se Crvenoj jabuci isplati honorar koji nije bio predviđen za proračun 2013. već 2014. godine. Nakon cijele polemike Brkan je pohvalio što se svaka sjednica Vijeća snima te je najavio tužbu. - Drago mi je što postoje trajni tonski zapisi jer ne bih volio da mi se išta dogodi. Sada sam čuo toliko neistina i kleveta po pitanju TZ-a od strane gradonačelnika i vijećnika Glavičića, pa vjerujem da ću svoje tvrdnje u dogledno vrijeme moći dokazati i na Sudu, kazao je Brkan.

GRAD ZA SADA ODUSTAJE OD PROJEKTA MERKUR 5

Udruge u kulturi i dalje beskućnici

Piše: Ivona Ćirak
Četvrtak, 03 Travanj 2014

Image Udruge u kulturi do daljnjeg će biti beskućnici, iako je projekt 'krova nad glavom' udrugama došao do samog svog finiša. Nakon šest mjeseci sastančenja i pregovaranja s predstavnicima Grada, udruge su izgubile krov nad glavom a da ga zapravo nisu ni dobile. Razlog tome je promjena stava gradskih čelnika. Umjesto da se, kao što je planirano, ide najprije na adaptaciju prizemlja u koje bi se smjestile udruge, pa tek onda u izgradnju polivalentne dvorane koja je zamišljena na katu, odustalo se od rada u etapama. Prema riječima dogradonačelnika Mira Družijanića, projekt uređenja Merkura 5 ići će odjednom, a Dragan Srzić, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo, dobio je projektni zadatak da osmisli idejno rješenje Merkura 5. - Gradski arhitekti su složni oko toga da treba najprije ići na glavnu stvar, a tek onda rješavati pitanje prizemlja. I Jadranka Selak i Dragan Srzić smatraju da nema smisla bilo što raditi dolje, ako bi se to kasnije moralo rušiti. Osim toga, rekli su da treba odjednom riješiti i pitanje grijanja, hlađenja i ventilacije, kazao je Družijanić. Podsjetimo, međutim, da su udruge cijelo vrijeme od Grada tražile da najprije riješi njihovo 'stambeno pitanje' i da ih ne zanima ništa grandizono. Samo prostor za rad, a i grijanje je bilo sporedno. Ideja je dakle bila prvo riješiti prizemlje, i to najjeftinijom mogućom varijantom, koja se sastojala od nekoliko pregradnih zidova i utičnica, a tek potom, kada Grad uzmogne, ići na onaj veći zalogaj – polivalentnu dvoranu. U ovoj varijanti udruge ostaju bez krova nad glavom do daljnjeg i to iz jednostavnog razloga što Grad sasvim sigurno nema na računu par milijuna kuna za takav projekt. Koji k tome nije predviđen u proračunu za tekuću godinu.- Istina je, ali oni uvijek mogu dobiti ključ za nekakve predstave ili priredbe ako im to bude bilo potrebno. Isto se tako slažem da za polivalentnu dvoranu nismo predvidjeli novac, no smatram da će ona biti jedan od nekoliko glavnih kapitalnih projekata ove vlasti. Kad budemo određivali prioritete, založit ću se da među njima bude i Merkur 5, kazao je Družijanić.To puno ne tješi udruge koje već jako dugo čekaju svoj prostor. Davor Šegota, alfa i omega Zlatoustih, kaže da im prostor treba jučer, a ne sutra. – Iskreno, ne mogu vjerovati u ovakav preokret i stvarno sam razočaran. Pa, jedan od uvjeta u svim ovim pregovorima je bio da nas ne drže kao taoce nekog megalomanskog projekta. Ako je zbilja sporno to što bi se eventualno morali rušiti neki zidovi od knaufa jednog dana kada se bude radila ta dvorana, onda nemam komentara. Osim toga, gdje su arhitekti i uprava bili do sada? Prvi put smo se Gradu obratili 2.listopada i sad odjednom tvrde kako se projekt ne može odraditi u fazama. Mogli su od početka znati da se ne može raditi parcijalno i mogli su odmah znati da novca za sve nema, komentirao je Šegota. – No, predvidjeli su 200 tisuća kuna u proračunu za adaptaciju zgrade bivše Metalplastike i zanima me što će biti s tim novcem, dodao je voditelj Zlatoustih.

 

SVI BI U MERKUR 5

Grad želi smjestiti svih 40 udruga u isti prostor

Jedna od promjena u kursu Grada vezano za projekt Merkura 5 je i pitanje udruga koje će tu biti smještene. Do samog je finiša u priči bilo 10-ak udruga, a tijekom kampanje za Merkur pozivale su se javno i druge udruge da se priključe. Nakon što je brojka ostala na tome, napravljen je raspored prostorija za najaktivnije udruge koje su gradu ponudile i cjelogodišnji program. Miro Družijanić nam je potvrdio da u ovom trenutku na prostor pretendira veći broj udruga. – Prostor bi se trebao dijeliti između udruga kojih je u gradu 40-ak. Slažem se da su neke udruge bile aktivnije od drugih, no teško je nekoj klapi reći da nemaju pravo dijeliti taj prostor, kazao je Družijanić. Šegota kaže da takav koncept nema smisla. – Ako smatraju dobrim koncept time share-a, u kojem isti prostor dijeli više udruga, zašto to nisu prakticirali do sada s postojećim prostorima. Ja pristajem da ćemo mi jednom imati probu u zvjezdarnici, drugi put u muzeju, a treći put u galeriji. No zanima me zašto bi onda folklor morao imati samo jedan prostor, komentirao je Šegota.

 

NOVI KONCEPT

Prerasli svoj grad: Biznis dio festivala seli u Split

Piše: Ivona irak
Četvrtak, 27 Ožujak 2014

Image Peti Dalmacija Wine expo festival ove će se godine održati u Splitu i Makarskoj, s tim da će naglasak u gradu pod Biokovom biti na zabavi, a u Split će se prebaciti poslovni dio događanja. Festival će, kako nam je kazao organizator Zoran Paunović, početi u Splitu, gdje će se održati 24. i 25.travnja, a nastaviti u Makarskoj cijelih tjedan dana poslije. Zašto je koncept promijenjen, hoće li Makarska ostati oštećena s obzirom da biznis dimenzija ide u najveći dalma-tinski grad i kako je taj zabavni dio osmišljen, kazao nam je Paunović.

Pritužbe vinara

- Festival širimo zbog zahtjeva izlagača i potreba prema dodatnom broju ugostitelja. Glavni razlog zašto smo biznis dio prebacili u Split su pritužbe vinara. Naime, svake godine ispitujemo izlagače i analiziramo rezultate, pa smo tako došli do zaključka da je većina vinara, najprije, imala prigovore na šator i vrućinu, no isto su tako sami rekli da su ovo tržište ionako već pokrili. Ugostitelje na našem području već poznaju, a činjenica je da su vinari tu radi interesa. Ako oni prestanu dolaziti, propada DWE. Stoga bih ja to nazvao strateškom odlukom. No ni u kojem slučaju Makarska neće biti oštećena jer ćemo se tu bazirati na zabavi, po čemu je Makarska ionako poznata, rekao nam je Paunović. U Makarskoj će se festival održavati na Kačićevom trgu. Na trgu će biti postavljene kućice iz Božićnog grada koje će poslužiti kao štandovi vinarima. Makarski su štandovi, veli Paunović, već rasprodani. Prijavila su se, naime, 22 vinara. Prvi koji se prijave za festival, a predstavljaju se u Splitu, dobivaju besplatno korištenje štanda u Makarskoj, kaže Paunović. Neće se plaćati ulaznica kao do sada nego će se moći kušati vino na čaše. – U Makarskoj se festival zove 'Wine&fun' i bit će namijenjen lokalnom stanovništvu, ljudima željnim zabave, ali i kao dodatni sadržaj za turiste. S obzirom da ipak dolazimo iz Makarske, da je festival krenuo iz tog grada, da smo podržani od samog početka i od Grada i od domaćih ljudi, odlučili smo zadržati dio festivala u Makarskoj i na neki način uvesti novu vrijednost za ljude koji festival percipiraju kao mjesto gdje će se zabaviti i opustiti, kazao nam je Paunović. Tijekom dva dana će se održava-ti koncerti. Nastupit će Big Bend iz Baške Vode, Waveform bend iz Splita te Neno Belan&Fiumensi.

Kalalarga – Ulica Pošipa

- Ako se ovaj koncept pokaže dobrim te ga prihvati lokalno stanovništvo i turisti, što vjerujem da hoće, dogodine ga širimo i na ostale ulice u staroj gradskoj jezgri. Zašto se ne bi Kalalarga za tu priliku nazvala Ulicom Pošipa, a neka druga ulica Ulicom Kujundžuše, zaključio je Paunović. Inače, Grad Makarska je za ovu manifestaciju izdvojio jednak iznos kao i do sada, 60 tisuća kuna. Iako će obim festivala biti šturiji, Paunović ističe kako ta cifra zapravo i neće pokriti trošak koncerata i logistike za organizaciju dvodnevnog događanja, te će stoga tražiti pomoć i od Turističke zajednice. Podsjetimo da je ovo peto izdanje festivala koji je iz godinu u godinu sve bogatiji. Glavne lokacije održavanja festivala bile su u šatoru, odnosno ranije sportskoj dvorani, u hotelima, te po restoranima gdje su za Makarane i njihove goste kuhali poznati majstori kuhinje.


NAJVEĆA ZDRAVICA IKAD

Obaranje Guinessovog rekorda u nazdravljanju

Osim koncerata u planu je i sudjelovanje u obaranju Guinessovog rekorda u ispijanju zdravice. Dosadašnji je rekorder Kina s oko 900 ljudi koji su kolektivno nazdravili. Zdravica se radi na način da se napravi forma gusjenice, i svaki sudionik nazdravlja sa susjedom. Paunović kaže da je organizacija zahtjevna jer sve mora biti strogo kontrolirano i snimano, a treba angažirati i određeni broj zaštitara. – Vjerujem da je Makarska u stanju oboriti svjetski rekord, kazao je Paunović.

 

 

Stranice 1 - 14 od 373

Online Izdanje
Broj. 592

15 travanj 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Mislite li da bi Crkva unatoč neriješenim imovinsko pravnim odnosima trebala Gradu dozvoliti uređenje ljetne pozornice?

Online

Gostiju online: 9
  • Posjetitelja: 9281297
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka