STANARI POS-a KREĆU U BITKU PROTIV APN-a

Zidovi natopljeni vlagom, voda kaplje kroz lustere, vjetar puše kroz utičnice

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 22 Siječanj 2015

Image Vlažni zidovi, puknute vodovodne cijevi, napukli metalni okvir sa staklenom stjenkom koju pridržavaju samo dvije daske, nakrivljeni zidovi i podovi, lusteri natopljeni vodom, utičnice kroz koje puše vjetar, sige u garaži, lift u čije je instalacije ušla voda s krova i nakrivljena blindo vrata koja se ne mogu otvoriti, samo su dio problema s kojima se suočavaju vlasnici 130 stanova POS-ovih zgrada. Nakon osam mjeseci od useljenja, stanje u zgradama čiji je investitor APN, a izvođač radova Građevno Vrgorac, može se opisati i više nego katastrofalnim. Zbog niza nedostataka, stanari su prošlog tjedna održali sastanak s upraviteljem zgrade tvrtkom Corrigo s kojim su nastavak dogovora održali i jučer (ponedjeljak) i to zbog angažiranja odvjetničkog tima posredstvom kojeg će protiv APN-a podići tužbu.

 Zid suši grijalicom

 Ovu informaciju potvrdio nam je direktor Corriga Milan Raič koji će sa stanarima dogovoriti način pokretanja tužbe. S kakvim se sve problemima suočavaju stanari zgrada koji će kredite za svoje stanove otplaćivati u narednih 30-ak godina, opisali su nam sami vlasnici stanova koje smo obišli proteklog vikenda. Vrata svojih stanova otvorili su nam Đula Salaj, Dalibor i Katja Franić, Siniša Marinović, Stipe Škrabić i Nenad Pavlinović. Ulaskom u stan Đule Salaja zatekli smo uključenu grijalicu u spavaćoj sobi kojom Salaj u narednih 10 dana namjerava posušiti vlažni zid kroz koji je provedena napukla vodovodna cijev. Puknuće na cijevi Salaj je pronašao sam tako da mu sada preostaje saniranje od posljedica jednogodišnjeg curenja vode koja je prodrla do podruma i garaža, a zbog koje su i nastale ledene sige.  - Kvar smo pronašli, cijev je pukla prije godinu dana, a voda je iz nje procurila susjedu kat ispod. Premda su mi savjetovali da ništa ne radim sam jer je stan pod garancijom dvije godine od useljenja tako da eventualne radove na svoju ruku moram sam platiti, nisam mogao više čekati da mi se zbog vode sruše svi zidovi. Tako sam odmaknuo ormar koji sobu dijeli od kupatila i imao sam što vidjeti - zid koji se gotovo raspada od vlage. Voda nije prije prodrla jer je između zidova sloj mekanog pijeska koji se natapao sve dok voda nije izbila na površinu pa mi je poplavio hodnik, kazao je Salaj pojasnivši da se puknuće cijevi nije moglo zamijetiti kada se radio atest vode jer je rupa na cijevi bila mala. – Radove na sanaciji neću platiti ja nego APN, ali pitam se tko će mi platiti struju jer grijalica mora biti uključena najmanje 10 dana. Ne trebamo sada tražiti krivca jer je krivac onaj koji je zamijetio kada je voda počela kapati do garaža, a ništa nije učinio. Cijelo kupatilo mi je sada raskopano jer su majstori tražili mjesto puknuća cijevi, a da ja nisam digao frku, tko zna dokle bi to išlo jer se očito trebalo čekati da se sruši zgrada. Sve POS-ove zgrade diljem cijele Hrvatske sagradila je mafija koja je prala novac preko gradnje stanova, ali ne bih o tome govorio jer sve to znaju oni koji trebaju znati i koji su mogli 'očistiti' mafiju i prilikom gradnje zgrada POS-a u Makarskoj, kazao nam je Salaj koji je istaknuo problem krova zgrade koji konstantno prokišnjava i s kojeg se voda za vrijeme posljednjeg nevremena slijevala niz stubište te je ušla u elektro-instalacije lifta koji više nije u funkciji.

 Stanovi izgrađeni ukoso, zacementirana kanalizacijska cijev

 Salaj je istaknuo i problem s blindo vratima u četiri zgrade a zbog kojih je do sada ostalo zaključano osam stanara jer, kako kaže, vrata nisu dobro centrirana pa bi trebalo napraviti pregled svih 130 vrata.- Kada je APN raspisao natječaj za izvođača radova, natječaj je dobilo Građevno Vrgorac koji ga nije smio dobiti ni pod razno jer je bio u velikim dugovima i nije bio likvidan. Netko je očito podijelio velike pare i sada nam se događa ovo što se događa, nadodaje Salaj. Probleme s vlagom zatekli smo i u stanu Dalibora i Katje Franić koji se nalazi kat niže od Salaja, a u kojem je raskopano kupatilo jer su majstori tražili mjesto puknuća vodovodne cijevi. Kako su nam kazali Franići, sitni nedostaci su još zanemarivi jer se uklanjaju u hodu. - Mi smo još dobro i prošli jer nam je nastradala tabla od gipsa u kupatilu, a kod susjede je voda curila iz razvodne kutije i to još nisu ni došli zamijeniti. Za vrijeme nevremena obitelj Pivac iz susjedne zgrade morala je iseliti iz stana jer im je kiša prodrla u sve sobe pa tako i u dječju. U jednom stanu su zacementirali odvodnu cijev za kanalizaciju pa su poslije sve morali razbijali. Svaki stan je izgrađen ukoso pa pod stol moramo staviti papir kako bi bio stabilan. Ma sve ovo nije do materijala nego do izvođača radova i podizvođača. Za svaki dio radova odgovorni su inženjeri koji nisu nadgledali radove, a radnici su onda sve to napravili na brzinu, a bilo je tu i gnjeva jer im Građevno nije isplaćivalo plaće, kazali su nam Dalibor i Katja Franić koji napominju da su se vlasnici stanova kreditno zadužili u prosjeku na rok od 25 godina, mjesečne rate kredita iznose oko 3500 kuna s time da je svaki stanar banci platio 15% učešća i porez na garažu kao na drugu nekretninu koja nema veze sa garažom jer je riječ samo o parkirnom mjestu. - S upraviteljem zgrade tvrtkom Corrigo podići ćemo grupnu tužbu zbog nestručno izvedenih radova u zajedničkim prostorijama zgrade za što ćemo angažirati odvjetnički tim. Privatne tužbe ćemo pokrenuti zbog odgađanja useljenja od dvije i pol godine koliko smo paralelno plaćali i rate kredite i po 300 eura mjesečno za podstanarstvo. Nije svakome isto, ali nema stana u kojem nema nekog problema. Sve je toliko krhko kao da su svi stanovi sagrađeni od kartona i ako je stanje ovako katastrofalno osam mjeseci nakon useljenja, pitanje je što će tek biti za pet godina, kazala je Katja Franić dodavši da stanare tužba može koštati samo dodatnog živciranja i iščekivanja tako da nema dvoumljenja da je svi stanari neće pokrenuti. Stanari su se obraćali APN-u od kojeg nisu dobivali nikakve odgovore, a kako kažu Franići, kada u konačnici vrate kredite bankama, kvadrat će ih koštati 1400 eura pa su kvalitetno izgrađeni stan mogli kupiti i u jednoj od privatnih zgrada.

 Zbog slijepljene cijevi bez vode tri i pol mjeseca

 Problem s vodom ima i obitelj Siniše i Mile Marinović u čijem stanu je balkon sagrađen na većoj razini od razine poda pa se kiša slijeva u stan. - U plafon je ugrađena kutija od struje kroz koju je za vrijeme kiše prolazila voda pa sam na pod stavila pitar sa cvijećem i na kraju je i cvijeće uvenulo od velike količine vode. Kada puše bura, u stanu nam se mrdaju svi aluminijski otvori kao da smo vani, a ne unutra. Sve zajedno ovo je čista katastrofa, kazali su nam Marinovići koji nadodaju da su u drugim stanovima već napukli i zidovi. Specifične nedostatke potom smo zatekli i u stanu Stipe Škrabića koji nam je ispričao s kakvim se sve problemima suočio od useljenja u stan do posljednjeg nevremena. Naime, obitelj Škrabić se sa dvoje male djece nije mogla useliti u stan nakon primopredaje ključeva jer nisu imali vode puna tri i pol mjeseca. Cijevi su potom raskopane i provedene nakon što je Škrabić ugradio kuhinju tako da danas vodovodna cijev prolazi ispod kuhinjskog elementa i nije provedena kroz zid. - Voda je ušla u dječju sobu ispod prozora, a curila je i kroz luster na balkonu koji sam na kraju skinuo da ne bi došlo do kratkog spoja. Kada puše bura, puše nam kroz utičnice što je stvarno nenormalno, a da ne govorim o povratu mirisa iz drugih stanova tako da svaki dan znamo što se kuha u kojem stanu iako svaka mapa ima svoju cijev. Kada sam dobio ključeve stana, nisam mogao ni ući na balkon jer se vrata nisu mogla otvoriti pa su poslije radnici nešto podmazivali i štemali. U stanu nema nijedne prostorije koja nema kvara i nepravilnosti, svi su zidovi krivi, a kada smo išli ugraditi ormar jedna je strana bila duljine 50, a druga 40 centimetara. Na pod smo morali staviti tepih jer je laminat pun rupa kojih je najmanje oko 40, pomiču se daske pa padamo po stanu, ispričao nam je Škrabić koji se susreo s nesvakidašnjim slučajem zatvorene cijevi. Naime, kako kaže Škrabić, kada su djelatnicima Građevnog dojavili da nemaju vode u stanu, oni su im odgovorili da je sigurno cijev s nečim začepio. Međutim, na kraju se uspostavilo da je završni dio cijevi koji je trebao biti širine kao i cijev, bio širine kao ušica igle jer se plastika slijepila kada se cijev učvršćivalo. Zbog cijevi je Škrabić morao rušiti kadu i pločice. -Nadzornica radova Građevnog Vrgorac nije mi dala ni da dođem na gradilište kada su se gradile zgrade i kazala mi je da što smo i očekivali za 900 eura po kvadratu, dodaje Škrabić koji i dan danas čuva završetak slijepljenje cijevi zbog koje nije imao vode tri i pol mjeseca i sreća je da nije uključivao bojler koji bi tada sigurno eksplodirao.

 

NENAD PAVLINOVIĆ, STANAR 4. KATA

Voda se kroz luster slijevala u tanjur na stolu''

 - Jedan od gorih slučajeva nekvalitetne gradnje zatekli smo u stanu Nenada Pavlinovića koji sa suprugom i troje djece stanuje na 4. katu zgrade POS-a. Osim što stan prokišnjava i što se vlaga uvukla u sve zidove, u Pavlinovića voda izlazi čak kroz luster u kuhinji. Naime, za vrijeme posljednje kiše, Pavlinović je za stolom ručao, a odjednom mu je u tanjur i čašu počela curiti voda iz lustera. - Osim što je voda curila u tanjur, ispunila je i luster na balkonu na kojem se ne smije uključiti svjetlo jer će doći do kratkog spoja. Dijete nije moglo biti u sobi kada je nakon operacije izašlo iz bolnice jer je zbog nepravilno i nekvalitetno postavljenih otvora puhalo u sobi pa sam nekako sam zalijepio rupe. Voda stalno ulazi u stan kroz sve moguće otvore tako da sam nekidan uključio pećicu koja je odmah pregorjela. Kada puše bura, kroz cijeli stan nam puše i to kroz utičnice što nitko ne bi povjerovao. Laminat je pun rupa kao da ga je netko tukao sjekirom jer su prilikom gradnje prvo stavili laminat, a onda su ugrađivali instalacije za struju i izvodili završne radove na zidovima, kazao je Pavlinović.

 

ImageImage

 

KAPITALNI OBJEKT NA ČEKANJU

Gradnja Jadrana zapela na dokumentaciji

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 22 Siječanj 2015

Image Gradnja hotela Jadran umjesto početkom ove godine, trebala bi započeti u travnju, a prema nekim mišljenjima, čak i nakon sezone i to zbog ishođenja potrebne dokumentacije. Naime, projekt rekonstrukcije hotela vrijednog 30 milijuna eura, a od kojeg će se općinski proračun napuniti za 22,7 milijuna kuna, oduljio se zbog usklađivanja dokumentacije u katastru i zemljišniku, paralelne izgradnje zaobilaznice duge 410 metara te izrade troškovnika. Kako su nam kazali tučepski načelnik Ante Čobrnić i direktor investicije i glavni voditelj projekta gradnje hotela Marko Raos, građevinska dozvola trebala bi biti dobivena vrlo brzo, nakon čega slijedi odabir izvođača radova. Prema Čobrnićevoj procjeni, hotel bi se počeo graditi nakon sezone, dok je Raos mišljenja da bi radovi mogli započeti na proljeće. U konačnici hotel Jadran vlasnika Jake Andabaka trebao bi biti dovršen do svibnja 2016. godine što je sam Andabak nedavno potvrdio za Kroniku. - Intenzivno se radi, mada je bilo neusklađenosti oko zemljišta na kojem će se graditi zaobilaznica jer se nije podudaralo stanje u katastru i zemljišniku, koje je srećom riješeno prošlog tjedna. Jedini je problem što sada ispada da zaobilaznica dijelom prolazi preko privatnog zemljišta što nikako nije točno jer je nesporno da trasa prelazi preko općinskog zemljišta. Geodet koji je radio projekt usklađenja treba ispraviti tehničke stvari zbog kojih je nastao problem. Ako bi se sve stvari maksimalno ubrzale, mislim da bi se hotel i zaobilaznica paralelno mogli početi graditi iza sezone što je vidljivo iz dokumentacije, a prije sezone bi se eventualno moglo početi s uređenjem terena i pripremnim radovima, kazao je Ante Čobrnić dodavši da za gradnju hotela investitor od Općine treba dobiti suglasnost za posebnu uporabu pomorskog dobra za dizalicu topline i za ispust oborinske odvodnje za more. Zaključak o davanju suglasnosti Općina je već pripremila nakon konzultacija sa Županijskim Upravnim odjelom za pomorstvo, tako da na koncu suglasnost na sljedećoj sjednici treba usvojiti Općinsko vijeće. Osim toga, kako kaže Čobrnić, Općina se uknjižila na dio puta koji se nalazio iznad hotela Jadran i sada se radi na ukidanju statusa javnog dobra.  Nešto optimističniji u predviđanjima za gradnju hotela od 31 tisuće metara kvadratnih je voditelj projekta Marko Raos koji kaže da bi investitor uskoro Općini Tučepi trebao uplatiti 12 milijuna kuna komunalnog doprinosa.  - Riječ je o velikim financijskim ulaganjima jer će i hotel i zaobilaznica koštati 35 milijuna eura od čega će se na gradnju ceste utrošiti 5 milijuna kuna. Nije nigdje zapelo, što se mene tiče radovi bi mogli započeti na proljeće, a sada smo u fazi izrade šest do sedam troškovnika među kojima su oni za rušenje unutarnjeg dijela objekta, izvođenje građevinskih radova na glavnom objektu te zemljane iskope nakon kojih će se krenuti u prikupljanje najboljih ponuda i odabir najkvalitetnijih izvođača radova. Izvođači moraju biti 'jake' firme koje bi u godinu dana mogle izgraditi hotel s pet zvjezdica i najviše vremena će se i izgubiti za odabir izvođača čiji kooperanti moraju biti dobro organizirani jednako kao i dizajneri, kazao je Raos dodavši da paralelno radi i na pripremi dokumentacije za gradnju drugog Andabakovog hotela i to hotela Dioklecijan u Splitu koji će također imati pet zvjezdica što je, kako kaže, zajedno s Jadranom velika kapitalna investicija za cijelu Županiju.

URBANA KULTURA

Kreću matineje za mlade u Rockatanskom

Piše: Andrea Topić
Četvrtak, 22 Siječanj 2015

Image Građanska inicijativa Ruke za bolju Makarsku i udruga Rockatansky zajedničkim snagama krenuli su u realizaciju projekta naziva Lajkaj petkom. Kao što i samo ime govori, ova manifestacija koja će se održavati svakog petka u prostorijama Rockatanskog namijenjena je prvenstveno mladima koji nisu zadovoljni zabavnim sadržajem kakav im se u gradu nudi. Na matinejama će se srednjoškolcima i polaznicima viših razreda osnovne škole pružiti mogućnost da sami biraju i osmišljavaju kulturno zabavni program prema svojim afinitetima, pa su za sada u pripremi razne radionice i glazbene slušaonice. Dobro je poznato kako mladi u Makarskoj već dugo vremena nemaju nikakav prostor ni sadržaj primjeren njihovom uzrastu, stoga se na Lajkaj petkom očekuje itekako dobar odaziv. Predsjednik građanske inicijative Ruke za bolju Makarsku Petar Kelvišer, glavni je inicijator ove akcije, a prema njegovim riječima, potreba za ovakvom manifestacijom itekako postoji. - Prvenstveno očekujem dobar odaziv mladih zbog kojih se sve to i radi, te njihovu suradnju u zajedničkom osmišljavanju budućih aktivnosti. Oni su za sada još poprilično skeptični i sumnjivi prema cijeloj ideji jer nisu navikli da im se odrasli na takav način obraćaju. No trebamo biti uporni i strpljivi, bez iluzije da će odmah na početku sve zaživjeti. Kroz promicanje urbane kulture mladih program će se zasnivati na glazbenim slušaonicama, koncertima, projekcijama filmova, izložbama, glazbenim kvizovima, tribinama, te promocijama knjiga, časopisa i stripova, pojasnio je Kelvišer te dodao kako se nada da će Grad između ostalog ubuduće imati sluha i za potrebe mladih pri raspodjeli sredstava. - Možda će ovime Grad u budućnosti više razmisliti o redefiniranju kriterija raspodjele sredstava iz Programa javnih potreba u kulturi, vodeći računa o tome koji programi i sadržaji zaslužuju više sredstava: oni koji u nekoliko festivalskih dana bljesnu i nestanu ili oni cjelogodišnji, usmjereni na sve građane, a posebice na mlade. Smatram da Grad kao institucija ni danas nije dužan na formalan način brinuti o zabavnim sadržajima mladih. No, podrška gradskih čelnika, pa makar i ona načelna, svakako je dobrodošla, dodao je Kelvišer. S obzirom da se Lajkaj petkom zasniva kao suradnički projekt, organizatori očekuju uključivanje i ostalih civilnih i kulturnih udruga, koje bi na taj način doprinijele kvaliteti cijelog programa.

IMA LI NADE

Budimo realni, daleko smo od vrhunske destinacije

Piše: Mladen Bagić
Četvrtak, 15 Siječanj 2015

Image Za pohvalu je što su se domaćini organizirali i primili visoke goste u gradskim odajama, naznačivši im svoje ambicije i želje. Ovi naravno da ne znaju o 'stoljetnoj' želji da Makarska postane top sportska destinacija, da se priča ponavlja, projekti pripremaju pa guraju u ladice, a evo, sredina je siječnja, skoro pa nikakav je interes sportaša za doći ovdje. Ipak, ovaj posjet ma koliko se slučajno dogodio, itekako može pomoći. Najprije da jasno kaže da nogometni i atletski savez nije spreman ništa financijski podupirati, i francuski gost dodaje da je na gradu i matičnom savezu da se kvalitetnim projektom izbore za euro fondove i odatle crpe sredstva za poboljšanje infrastrukture. I to je nešto.

Istra primjer svima

A ona je u odnosu na 70. i 80., kada je tadašnji JGSC je bio tako uređen da je ugošćavao velika i znana (ali puno manje zahtjevna) vrhunska imena i ekipe iz svijeta nogometa i atletike posebno, nakon 90. počela debelo zaostajati. Istra (Medulin, Poreč, Umag), Zagreb i okolica, pa kasnije Međugorje, svoje su potencijale pretvorili u hit sportske destinacije. Tamo igrališta i dvorane niču pokraj i ispod hotelskih soba, i puni su od jutra do mraka, po 30 ekipa vježba, skoro pa istovremeno. A njihova formula je bila jednostavna: sjeli politika, turizam i sportaši za isti stol, zasukali rukave, i danas zajednički beru plodove. Zato nas malo čudi što nitko iz turizma nije pozdravio uvažene makarske goste.

Vrijedi se izboriti za 800 tisuća kuna

A u Makarskoj se u 21. stoljeću (2009.) slavilo otvaranje dvorane i bazena sa stotinu felera, kao da je svemirski brod poletio s Kačića, a bez uvrede, svako selo u okolici je dvoranu imalo davno. Danas Makarska može ugostiti manje zahtjevne sportske ekipe, srednje platežne moći, koje će pobjeći od snijega i leda, naći na umjetnoj travi adekvatnog suparnika. Da, ali, za iskorak više nam treba primjerice  Platno s nekoliko nogometnih terena ili drugom dvoranom. Znamo dobro da je to sve na dugačku štapu, i da se treba korigirati i svesti u realne okvire, baš nekako kako je to kazao Damir Matijašević, direktor Gradskog sportskog centra. - Budimo realni, projekt Platno je daleko od faze realizacije, puno je tu prepreka, i trebamo se fokusirati na ono što objektivno možemo. A to je, uz jaku potporu HAS-a i predsjednika Veštića koji ju je čvrsto obećao, 'iskoristiti' mogućnost pristupa euro fondovima i u roku 1 do 2 godine realizirati uređenje tartan staze, 25 godina stare, te poligona za motku i vis. To je investicija od oko 800 tisuća kuna, i za nju se vrijedi boriti i s tim bi atletsku ponudu podigli na jako kvalitetan nivo. Teškoatletske discipline (kladivo, disk) zahtijevaju praktički svoj stadion (ideja na Zagonu je valjda još aktualna, op.p.), i ja ću se jako založiti da ovo realno ulaganje i ostvarimo, kazao je Matijašević.

 

VJERA U SURADNJU

Bilić gostima: Svjesni smo što nam fali''

Gradonačelnik Tonći Bilić je svojim gostima kazao da je za Makarsku dolazak bilo koje reprezentacije značajan korak naprijed u promociji buduće sportske destinacije. – Ja vjerujem da će se suradnja s Hrvatskim nogometnim savezom nastaviti, ali ne samo s njima, nego i sa svim drugim sportskim savezima kojima je potrebno ovako pogodno područje i klima za pripremu sportaša kao što to može pružiti naš grad. Mi smo pokazali čime raspolažemo kada je u pitanju sportska infrastruktura, posebno kada su u pitanju atletičari, a u razgovoru nam je sugerirano što bi dodatno morali napraviti kako bi se sve ovo podiglo za još jedan nivo. Svjesni smo da nam nedostaje još jedan teren za bacačke sportove i njegova izgradnja nam je u planu za blisku budućnost. Vjerujem da smo dosadašnju suradnju s atletskim institucijama Hrvatske i Europe današnjim razgovorom još više učvrstili a naša intencija je da Makarska postane jedna nezaboravna i neizbježna sportsko - turistička destinacija, kazao je Bilić.

 

MAKARSKA IPAK PREPOZNATA

Jean Gracia i Ivan Veštić: Pomoći ćemo''

- Prvi put sam u Makarskoj i vrlo sam ugodno iznenađen gradom te sportskom infrastrukturom. U pitanju je mjesto gdje bi atletičari ne samo iz Hrvatske, nego i čitave Europe, mogli dolaziti na pripreme i pripremne kampove, a ujedno je to i razlog što smo popričali o tome što se još dodatno može učiniti kako bi postojeću infrastrukturu dodatno unaprijedili. Atletičarima je jako važno imati dobre uvjete i u smislu infrastrukture ali i vremena, za koje mi kažu da je najvećim dijelom godine izuzetno pogodno. Budite sigurni da ćemo i dalje zajedno raditi s HAS-om da pomognemo unaprijediti sve što je moguće, kazao je Gracia. Predsjednik HAS-a Ivan Veštić kazao je da je svaki dolazak ovako uglednog gosta dodatan motiv da se nastavi raditi kvalitetno, istaknuvši da Makarska ima infrastukturu i vrhunske prirodne uvjete te da uz dodatan trud može ostvariti zacrtani cilj. – Makarska jeste prepoznata u sportskim krugovima ne samo Hrvatske, no zajednička je želja da ovo bude još veći sportski centar. Vrhunska atletika nije skupa, ne traži puno, a kroz dolaske sportaša gradu može mnogo toga dati. Zato ćemo pružiti punu podršku Makarskoj da se to i dogodi kroz širenje i poboljšanje postojeće infrastrukture, kazao je Veštić.

 


NOVA SISTEMATIZACIJA

Gazilj: Bilićeva sistematizacija upućuje da smo mi na odstrelu

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 15 Siječanj 2015

Image Gradonačelnik Tonći Bilić 19. prosinca donio je Pravilnik o unutarnjem redu gradske uprave Grada čiji je sastavni dio sistematizacija radnih mjesta, a koji je objavljen na web stranici Grada. Novom sistematizacijom je do promjena došlo u Odsjeku komunalnog i prometnog redarstva koji će imati tri komunalna redara manje nego do sada, odnosno umjesto osam imat će ih pet. Međutim, od sada će komunalni redari za prijem u službu morati imati završenu višu stručnu spremu tehničke ili upravne struke i tri godine radnog iskustva, dok su donedavno morali imati završenu srednju stručnu spremu. Rukovoditelj redara morat će imati završen fakultet iste struke kao i redari i najmanje četiri godine radnog staža.

Sve mi nalikuje na osvetnički čin''

Od ukupno pet redara, dva će obnašati funkciju komunalnog redara stručnog suradnika, a po jedan će biti prometni redar i redar za ekologiju i zaštitu okoliša. Međutim, novom sistematizacijom nijedan od redara ne ispunjava navedene uvjete, a sporno je i ukidanje tri radna mjesta za koja je redar Pero Gazilj u razgovoru za Kroniku izrazio sumnju da je riječ o njemu te kolegama Zdenki Rosi i Siniši Mračeviću. Kao što smo već i pisali, spomenuta tri redara u listopadu prošle godine protiv šefa redara Tonija Skake i dogradonačelnice Lori Veličković USKOK-u i DORH-u podnijela su kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela među kojima su zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava, trgovanje utjecajem i nezakonito pogodovanje. Prema Gaziljevim riječima, nova sistematizacija je po svemu sudeći, posljedica kaznenih prijava. - Dok ne dobijemo rješenja, ne možemo biti sigurni hoćemo li nas troje koji smo ukazali na kriminal i korupciju u Gradu, dobiti otkaze ili premještaj u Pogon za obavljanje komunalnih djelatnosti. Sistematizacija upućuje da smo mi na odstrelu, a gradonačelnik Bilić je ionako zaprijetio da smo za sada u radnom odnosu, a do kada - ne zna se. Donošenje ovakve sistematizacije nalikuje mi na osvetnički čin, a inače je Pravilnik donesen protuzakonito jer je objavljen tek 7. siječnja kada su ga u pisanom obliku i dobili zaposlenici Grada, a ne osam dana nakon donošenja. Osim toga, prilikom donošenja Pravilnika, Bilić se nije savjetovao sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Grada čiji smo članovi, niti ga je kako nalaže Zakon, donio uz asistenciju pročelnika upravnih odjela već se radilo u tajnosti, kazao je Gazilj koji je Sindikatu prošlog četvrtka posredstvom povjerenika Bojana Milete, uputio zahtjev za pružanjem pravne pomoći zbog mobbinga od strane Tonija Skake.

Tko stoji iza svega

Gazilj napominje i da je pitanje zašto su dvojici sezonskih komunalnih redara ugovori bili produženi do 15. siječnja, a sada se sistematizacijom ukidaju i tri radna mjesta redara koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme. - Gradonačelnik će se pravdati da je broj redara smanjen zbog unapređenja tako osjetljive službe kao što je komunalno redarstvo, ali kako onda to pravda Tonijem Skakom koji također nema potrebnu stručnost. Pitanje je tko stoji iza svega ovoga jer mi je Bilić sam rekao da mu donesem sve dokaze o kriminalnim radnjama Skake u koje je umiješana i dogradonačelnica i to riječima- napišite, protokolirajte i donesite. Na kraju me odbio, izdao nas je i odmahnuo rukom da izađem iz ureda i nije htio uzeti dokaze, kazao je Gazilj. Informacije o novom Pravilniku zatražili smo od dogradonačelnice Lori Veličković koja nam je kazala da ne može ulaziti u to hoće li Gazilj i dva redara dobiti otkaz te je najavila podizanje prijave protiv redara. - Jedino sigurno je da danas protiv trojice redara podižem privatnu kaznenu prijavu zbog kleveta i lažnih objava koju su iznijeli u kaznenoj prijavi protiv mene, kazala je Lori Veličković.


GRADONAČELNIKOV ODGOVOR

Službenik koji ne dobije rješenje, stavlja se na raspolaganje''

Gradonačelniku Tonćiju Biliću poslali smo upit vezan za donošenje novog Pravilnika o unutarnjem redu i sistematizacije koja predviđa pet radnih mjesta komunalnih redara. - Novom sistematizacijom radnih mjesta predviđena su četiri komunalna redara i voditelj. Propisujući veći stupanj stručne spreme, željeli smo podići kvalitetu rada i uskladiti koeficijente radnog mjesta sa važećim zakonskim propisima koji se do sada nisu poštivali, a što je potvrdila i Državna revizija, kazao je Bilić koji nam je potom na pitanje je li istina da će na radnom mjestu ostali samo redari Toni Skako, Stipe Bušelić, Dražen Nemčić i Mate Brstilo, odgovorio da ne bi bilo korektno iznositi u javnost rješenje o rasporedu koje je dobio samo pročelnik. Bilića smo upitali i na koja radna mjesta će biti raspoređeni ostali redari, hoće li možda dobiti otkaz i je li istina da su redari podnijeli zahtjev za suspenziju Skake. -Bilo koji službenik koji ne dobije rješenje o rasporedu, stavlja se na raspolaganje. Nemam nikakvih saznanja da su redari podnijeli zahtjev za suspenziju Tonija Skake, kazao je Bilić.

TAJNI GOST

Brela najbolja u županiji, u Makarskoj najgora usluga na benzinskim postajama

Piše: Nina Glučina
Četvrtak, 15 Siječanj 2015

Image Agencija specijalizirana za istraživanje putem tajnih gostiju Heraklea je za potrebe TZ Splitsko- dalmatinske županije tijekom sezone 2014. godine na području Županije provela istraživanje Tajni gost u kojem se ocjenjivala kvaliteta pruženih turističkih i ugostiteljskih usluga. Mjerenje kvalitete usluge provodilo se korištenjem zadanog upitnika koji je bio podijeljen na 11 kategorija, a obuhvatio je smještaj, restorane, pizzerie i konobe,  barove, trgovine i suvenirnice, turističke zajednice, putničke agencije i TIC-ove, muzeje, poštanske urede, vinarije, marine, agroturizam i benzinske postaje. Bodovao se pozdrav na dolasku, pogled u oči, osmijeh, nuđenje dodatnog proizvoda, zahvala na posjetu, pozdrav na odlasku i poziv na ponovni dolazak, a istraživanje je provedeno u Baškoj Vodi, Bolu, Brelima, Hvaru, Jelsi, Kaštelima, Makarskoj, Omišu, Splitu, Starome gradu, Supetru, Šolti i Trogiru. Najbolje rezultate imala su Brela koja su za ukupnu pruženu kvalitetu turističkih i ugostiteljskih usluga ocjenjena sa 78,33% čime su svoje rezultate, u odnosu na prošlu godinu kada su bili najlošiji po uslugama, poboljšali za 21,63% a time se popeli na prvo mjesto po uslužnosti u svim istraživanim destinacijama. Brela su za usluge smještaja dobila 88,94%, restorani, pizzerie i konobe u Brelima su za pružene usluge zavrijedili 72,73%, dok su barovi za uslužnost dobili 71,43%.

Makarska na trećem mjestu

Muzeji su se pokazali najbolji po uslugama pa su osvojili maksimalno 100% dok se turističke zajednice, putničke agencije i TIC-ovi nisu pokazali najuslužnijima zbog čega su dobili samo 33,33%. Makarska se po kvaliteti usluga nalazi na trećem mjestu. Visoke ocjene dobili su muzeji koji su ocjenjeni sa 100%, turističke zajednice, putničke agencije i TIC-ovi su zaslužili visokih 75,45%, a uslužnost djelatnika benzinskih postaja ocjenjene su najgorima u županiji sa samo 14,29%. Usluge smještajnih kapaciteta ocjenjene su sa 89,68%, restorani, pizzerie i konobe dobili su 68,18%, dok su usluge barova ocjenjene s 42,86%. Baška Voda je za uslugu smještajnih objekata dobila visokih 94,44%, restorani, pizzerie i konobe su ocjenjene s 78,26%, usluge turističke zajednice, putničke agencije i TIC-a dobile su samo 14,55%, a najgore su ocjenjene usluge poštanskih ureda koje su dobile samo 12,50 %. Kako dobivene rezultate istraživanja komentiraju turistički djelatnici, doznali smo od direktora Turističke zajednice Baške Vode Ante Jurišića, direktorice TZ Brela Valentine Vitković i voditelja TIC-a Makarske Jure Brkana.

Istraživanje nije mjerodavno

Direktor TZ-a Baška Voda Ante Jurišić smatra da su podaci o TZ Baška Voda nespretno interpretirani iz razloga što su spojeni podaci objekata koje obavljaju različite poslove. – Podaci o turističkoj zajednici Baške Vode spojeni su s podacima putničkih agencija zbog čega podaci nisu mjerodavni. Prema podacima iz prošlogodišnjeg istraživanja, ured TZ Baška Voda je imao najbolje ocjene u cijeloj Županiji, a u pojedinačnom izvješću koje smo dobili za turističku zajednicu iz 2014. godine stoji da smo prema ocjenama bolji nego u 2013. godini. Do zabune je došlo zbog spajanja dobivenih podataka s agencijama koje ne obavljaju iste poslove kao turistička zajednica, kazao je Jurišić koji je dodao da je smještaj u Baškoj Vodi ocjenjen kao najbolji, no da se generaliziralo i prilikom ocjenjivanja smještaja. – Kada se ocjenjuje smještaj tada se provjerava samo nekoliko smještajnih jedinica što se ne može primijeniti za sve smještajne objekte, već samo za pojedinačne objekte. Primijetili smo da istraživanja ovog tipa pozitivno utječu na rezultate i da ljudi dobro reagiraju na njih te da sami traže da se i u njihovim objektima provedu istraživanja, kazao je Jurišić. Na pitanje misli li da će podaci proizašli iz istraživanja negativno utjecati na imidž Baške Vode Jurišić kaže da smatra da podaci mogu samo pozitivno utjecati. – Djelatnici TZ-a Baška Voda znali su da je i prošle godine provedeno istraživanje Tajni gost i vidjeli su rezultate od 2013. godine, zbog čega su ove godine bili više na oprezu i skoncentriraniji, te puno ljubazniji što je i cilj ovakvih projekata. Smatram da je dobivene podatke iz istraživanja trebalo pojasniti i napomenuti da su neki podaci dobiveni spajanjem različitih djelatnosti, kazao je Jurišić dodavši da je čudno što u istraživanju nije ocijenjena usluga muzeja koji je prošle sezone radio u Baškoj Vodi.

Prevelike oscilacije

Direktorica TZ-a Brela Valentina Vitković također smatra da su u istraživanju spojeni objekti koji ne pružaju isti oblik usluga, te zbog toga smatra da istraživanje nije mjerodavno. –  Teško je uspoređivati iz godine u godinu je li došlo da napretka ili nazadovanja u pojedinim kategorijama, iz razloga što se istraživanje na razini županije uglavnom radi u jednome danu koje se provodi u jednom ili eventualno dva objekta. Nezahvalno je na osnovu jednog objekta ocjenjivati sve objekte u Brelima. Također je upitno koliko je relevantna činjenica da smo u prošlogodišnjem istraživanju bili zadnji na ljestvici, a ove godine smo prvi u Županiji, kazala je Valentina Vitković koja je dodala da smatra da cjelokupni projekt Tajni gost ne može dati točnu sliku stanja u destinaciji već samo konkretnih objekata. - Istraživanje je dobro u smislu da potiče na to da djelatnici uvijek budu dobre volje i da imaju osmijeh na licu, što je sastavni dio turizma. Turistička zajednica smještena je u istu kategoriju s putničkim agencijama i turističkim informacijskim centrima što nije dobro jer nismo ista  kategorija, ne dajemo iste informacije i ne pružamo iste usluge. Prevelike su oscilacije u ocjenama u odnosu na prošlu godinu da bi istraživanje bilo realno. No istraživanje je poticaj da svi imaju na umu da trebaju raditi što bolje i da se gostima trudi pružiti što više, kazala nam je Valentina Vitković. Voditelj TIC-a Makarska Jure Brkan kazao nam je da nije detaljnije upućen u istraživanje koje je provela agencija Heraklea. – Istraživanje je dogovoreno na nivou TZ Splitsko- dalmatinske županije i sve što o istraživanju znam su rezultati koji su nam prezentirani. Koliko je ugostiteljskih, smještajnih i ostalih objekata posjećeno nemam informacija. Jedino što mogu zaključiti je to da je Makarska ostvarila dobar rezultat u kojem ima prostora za poboljšanje. Drago mi je da su  smještaj i sve relevantne službe i ugostiteljski objekti dobili dobre ocjene. Žao mi je što su poštanske i benzinske usluge lošije ocijenjene, no vjerujem da se to može popraviti da iduće godine budemo bolji. O samom istraživanju nemam više podataka pa ne mogu detaljnije komentirati, kazao je Brkan.

IZBOR SPORTAŠA 2014.

Mawashi pomeo konkurenciju

Piše: Mladen Bagić
Četvrtak, 08 Siječanj 2015

Image Izvršni odbor u nedjelju je izabrao laurete makarskog sporta u 2014. godini. Na poziv da daju svoje prijedloge odazvalo se 13 klubova. Odavno nije vladao takav konsenzus oko izbora, makar je u nekim kategorijama bilo i više kandidata. Najbolji sportaš i sportašica u 2104. godini dolaze iz istog kluba, KBK Mawashi. Jure Drlje i Anđela Stanić su jednoglasno izabrani, baš kao i njihov trener Pero Gazilj za trenera godine. Najbolja sportska udruga je MNK Novo vrijeme, najbolji javni djelatnik u sportu Mijo Pašalić (MNK Novo vrijeme), sportski djelatnik godine je Anton Juričić Brajtner (ŽRK Hoteli Makarska). Kažimir Borić (VK Biokovo) zaslužio je Nagradu za životno djelo, posthumno priznanje Jurica Jujnović (rukomet). Sportske nade su: Sara Jelić (KBK Mawashi), Ivan Rašić (VK Galeb), Tea Rudelj (ŽRK Hoteli Makarska), Ivan Okmažić (BK Makarska), Dominik Mucić i Dora Sapunarić (ŠPK Briljantin). Jubileji: Biciklistički klub Makarska, 20 godina, ŽRK Hoteli Makarska, 20 godina.

PREDSJEDNIČKI IZBORI

U 11 dana broj birača s Rivijere povećan za 226 osoba

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 08 Siječanj 2015

Image Ministar uprave RH Arsen Bauk prošlog petka je donio rješenje o zaključivanju popisa birača za drugi krug glasovanja za izbor predsjednika RH koji će se održati u nedjelju 11. siječnja. U zaključenom popisu, u cijeloj Hrvatskoj je upisano 3.799.513 birača koji će se na biralištima imati prilike izjasniti za kandidate Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović. U popisu birača koji je bio zaključen za prvi krug predsjedničkih izbora, u Hrvatskoj je bilo upisano 3.779.287 osoba. Prema podacima registra birača koji je objavljen na službenoj web stranici Ministarstva uprave, u pet općina s Rivijere te u Makarskoj upisano je ukupno 27.760 birača, od čega u Makarskoj 15.093, a u općinama 12.667 birača. Tako je u Baškoj Vodi upisano 3200 birača, Brelima 1681, Gradcu 3474, Podgori 2590 i u Tučepima 1722 birača. Na Rivijeri je u 11 dana, točnije od 22. prosinca 2014. godine kada je zaključen popis birača za 1. krug, do 2. siječnja kada je zaključen popis za 2. izborni krug, u registar upisano 226 birača više. U Makarskoj se broj birača povećao za 137, u Baškoj Vodi za 23, Brelima 14, Gradcu 26, Podgori 14 i Tučepima za 12 birača. U popisu za izbore održane 28. prosinca na Rivijeri je bilo upisano 27.534 birača od čega u Makarskoj 14.956, a u pet općina 12.578. Na području Županije splitsko-dalmatinske u 11 dana broj birača povećan je 2081 osoba, pa je tako nakon posljednjeg zatvaranja registra bilo upisano 409.617 birača, dok je za 1. krug izbora bilo upisano 407.536 birača.

BOLESNO ZDRAVSTVO

Pacijenti i liječnici smrzavaju se u Domu zdravlja bez grijanja

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 08 Siječanj 2015

Image U Domu zdravlja već 10-ak dana i to za vrijeme najveće hladnoće ne radi centralno grijanje koje je bilo uključeno tek na dva do tri dana u studenome. Razlog isključenom grijanju su radovi na potpunoj obnovi kotlovnice koji su inače trebali započeti prošlog ljeta, no 'zapelo' je s javnom nabavom. Ove informacije potvrdio nam je ravnatelj Županijskog Doma zdravlja Dragomir Petric koji je pojasnio da su se radovi na ugradnji automatske kotlovnice za koju će Županijski Dom zdravlja izdvojiti 600 tisuća kuna, produljili jer je isporučen neodgovarajući dio za kotlovnicu tako da se sada čeka dostava odgovarajućeg dijela. Sve dok Dom zdravlja ne dobije novu kotlovnicu, pacijenti će i dalje u čekaonicama ispred liječničkih ordinacija čekati odjeveni u jakne i s kapama na glavi što je bio i prošlotjedni prizor koji smo zatekli.

Pacijente 'grije' fibra

Naime, kako su nam kazali liječnici opće prakse, ordinacije se griju uz pomoć klima uređaja koji su, kako kažu, nedovoljni da bi ugrijali prostoriju. Prilikom obilaska Doma zdravlja kojeg je prošlog petka 'grijalo' oko 7 stupnjeva, obišli smo i stacionar čija nam je djelatnica kazala da se devet soba u kojima leže pacijenti, grije klima uređajima tako da nema smrzavanja. No, smrzavanja je sigurno bilo u čekaonicama pa su nam tako Makarani koji su čekali na prijem kod svojih liječnika opće prakse ironično kazali da ih zbog gripe grije temperatura od 40 stupnjeva ili da je u cijeloj situaciji sramotnoj za Dom zdravlja, jedino dobro jer neće dobiti gripu od velike hladnoće. Kako nam je kazao sugrađanin Pjer Visković kojeg smo zatekli u čekaonici odjevenog u jaknu i s kapom na glavi baš kao i ostale pacijente, ovakvi uvjeti u Domu zdravlja su neizdrživi i za pacijente i liječnike. - Čim sam ušao u Dom zdravlja morao sam staviti kapu na glavu jer je ovdje hladnije tri puta nego vani. Makarska ne zaslužuje ovakav Dom zdravlja u kojem ima toliko neiskorištenog prostora, a to što grijanje ne radi samo je jedan znak da sve propada i tone. Jedva čekam kad ću ući u ordinaciju liječnika da se bar malo ugrijem, kazao je Visković. Premda nam je dr. Petric kazao da grijanje ne radi zbog radova na ugradnji moderne kotlovnice, medicinska sestra Marija Beroš koja je u bolnici odradila 31 godinu radnog staža, mišljenja je da se iza hladnoće bolničkih zidova krije najava o skorašnjem gašenju Doma zdravlja.

Grijanje isključeno u najvećem valu hladnoće

- Moje osobno mišljenje je da netko smišljeno radi samo kako bi iselio ovu zgradu. Sramota je da u vrijeme najvećih viroza pacijenti moraju ići u Omiš i Split i tražiti liječničku pomoć jer nam vikendom ne radi ni rendgen ni laboratorij ni ljekarna, za razliku od vremena kada je Makarska imala 10 tisuća stanovnika i kada nam je radilo sve. A sada kao da su čekali najveći val hladnoće pa da nam isključe grijanje, a navodno mijenjaju kotao, kazala je Marija Beroš. Isključeno grijanje u Domu zdravlja prokomentirali su nam i liječnici opće prakse koji su kazali da ordinacije griju klima uređajima koji su nedostatni za cijelu prostoriju. Kako nam je kazao dr. Matko Josipović, jedino što je preostalo i liječnicima i pacijentima je čekati na završetak radova. - Srećom što smo od svojih novaca davno kupili klima uređaje i mada je nezgodno što grijanja nema baš sada kada je ovakva zima, moramo pričekati dok ne naprave kotlovnicu jer je sustav grijanja relativno star i stalno se kvario tako da ne mogu biti kritičan. U ordinaciji se može izdržati što znači manje pauza i više rada jer od hladnoće ne možemo ni boraviti u prostoriji u kojoj za vrijeme dnevnog odmora običavamo popiti kavu, kazao je Josipović. Klima uređaj donekle je spasio situaciju i u ordinaciji dr. Žane Šabić Pavičić koja je kazala da je grijanje u Domu zdravlja bilo uključeno tek dva ili tri dana u studenome i to dok je vani još bilo toplo.

Liječnici donose grijalice

- Pacijenti dođu i odu, a mi liječnici ovdje boravimo non stop. Srećom imamo klima uređaje, a još sam donijela i grijalicu. Sada je stvarno grozno hladno jer klima ne može zagrijati prostoriju zbog pločica i hladnih zidova, a čim se vrata ordinacije otvore, prostorija se odmah rashladi, kazala nam je dr. Žana Šabić Pavičić. Uvjetima rada koji nimalo nisu primjereni za zdravstvenu ustanovu ogorčen je i liječnik opće prakse Marin Bušelić koji je kazao da je ironija što liječnicima unatoč grijanju koje se nije uključivalo, dolaze visoki računi za potrošnju lož ulja kotlovnice. - Pacijenti i doktori se smrzavaju i ja sam isto bolestan i radim pod temperaturom od 40 stupnjeva. Najgore je što sam u računu za studeni za najam ordinacije dobio račun od oko 600 kuna za lož ulje ili grijanje, a grijanja nigdje nije bilo osim možda tri dana pa ne znam zašto nam šalju račune. Pacijenti s visokom temperaturom i upalom pluća moraju čekati na rendgen u ovako hladnim prostorijama i nije mi jasno zašto su počeli mijenjati kotlovnicu sada, a imali su vremena cijelo ljeto, kazao je Bušelić dodavši da svaka od ordinacija zimi mjesečno plaća po 800 kuna za grijanje i to od prosinca do veljače.

 

DRAGOMIR PETRIC, RAVNATELJ ŽUPANIJSKOG DOMA ZDRAVLJA

Cirkus oko javne nabave potrajao je četiri mjeseca''

- Nažalost, isporučili su nam krivi dio za potpuno novu automatsku kotlovnicu i sada treba vremena dok ne dođe odgovarajući dio jer su bili blagdan i nitko nije radio. Radovi u kotlovnici su trebali početi još prošlog ljeta, ali sve se produljilo dok smo proveli javnu nabavu i natječaj pa je stigla zima jer je javna nabava zbog žalbi trajala mjesecima. Radove na kotlovnici Županijski Dom zdravlja je morao započeti krajem 2014. godine jer bi inače propalo oko 600 tisuća kuna koje su za realizaciju bile namijenjene u prošloj godini. Nažalost, umjesto mjesec dana, cijeli cirkus oko javne nabave je trajao četiri mjeseca. Ljudi će se morati strpjeti, napravilo se sve što se moglo napraviti i malo je nespretno ispalo jer nema koristi prozivati izvođača ili proizvođača dijelova. Dio koji je isporučen greškom obećali su nam žurno dostaviti tako da bi kotlovnica trebala biti dovršena tijekom ovog tjedna. Iskreno, puno mi je gore zbog stacionara mada su i tamo ugrađeni klima uređaji nego zbog pacijenata liječnika opće prakse jer oni ne čekaju puno u čekaonicama već se naruče u točno određeno vrijeme. Da u stacionaru nema klima uređaja, poslali bi mi grijalice ili bi nešto napravili. Osim nove kotlovnice, namjeravamo i izmijeniti fasadu zgrade Doma zdravlja mada su u lošem stanju i zahodi, ali mislim da bi se i zakupci ordinacija mogli uključiti u obnovu sanitarnih čvorova jer promijeniti špinu ili lavandin ne spada u održavanje vlasnika. Da Dom zdravlja Županije ima novaca, uredili bi mi sve, međutim Makarska je slučaj za sebe i taj problem ćemo probati rješavati kao i u splitskim Križinama i to posredstvom bespovratnih sredstava EU fondova. Samo fasada i prozori na Domu zdravlja koštaju 10 milijuna kuna a nama ih nema tko dati, kazao je dr. Petric.

NOGOMET

Ševelj dolazi umjesto Bajića

Piše: Mladen Bagić
Petak, 02 Siječanj 2015

Image Dobar ulazak u sezonu je bio, onda je uslijedio poraz (0:1) u susjedskom derbiju u Baškoj Vodi, koji je kasnije Jadran administrativno dobio 3:0, pa je to još samo podiglo adrenalin na Slatini. Ali, sve je kasnije krenulo drugačije, na kraju jeseni tek 10. mjesto, ispod su samo Vinjani, Gošk i Tekstilac. Jurica Bajić i pomoćnik mu Vlado Mrkonjić imali su zaista problema. Trebalo je najprije uigrati momčad od onih koji treniraju i onih koji to nisu mogli zbog različitih obaveza. U kasnijoj fazi počeli su izostanci, ozljede su remetile ritam, vani Jadran nikada nije nastupio s iole jačom postavom, porazi su se redali... Dva Vidića, Lizatovića na ukupno polovicu minutaže, pa Soču čitavu jesen, nije Bajić imao na raspolaganju. Čedo Šimić je silom prilika morao na zadnjeg igrača obrane, na boku se improviziralo, tek su Bušelić, Antunović, vratar Kirevski, te mladi Lendić i Urlić bili standardni. Ali, kad ne ide, sve igrače se ne može promijeniti, ceh će platiti - zna se tko. I vodstvo Jadrana je reagiralo, promjenom na kormilu. Vjeko Šimić, predsjednik Jadrana, obrazložio je razlaz s Juricom Bajićem: - Loši rezultati su isključivi razlog naše odluke. Prateće stvari smo posložili, infrastrukturu i financije, ali, 14 bodova, za mene samo 11, je zaista loš učinak, bez obzira što je bilo zaista nepredviđenih problema poput ozljeda važnih igrača. Na klupu se vraća Miljenko Ševelj, zadatak uprave je pronaći adekvatna pojačanja na kritičnim pozicijama i bez stresova osigurati sredinu tablice u drugom dijelu prvenstva.

Stranice 1 - 14 od 788

Online Izdanje
Broj. 633

27 SijeÄŤanj 2015 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Mis­lite li da će sta­na­ri POS-a tuž­bom ri­je­ši­ti prob­lem nek­va­li­tet­ne gra­d­nje?

Online

Gostiju online: 15
Korisnika online: 2
  • Posjetitelja: 10657223
Sibenski Portal
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka