DELFINI PONOVO NA SCENI

Za Makarsku i Tučepi nas vežu lijepe uspomene''

Piše: Antonino Šimić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 11 Rujan 2014

Image U nedjelju u popodnevnim satima, u makarskom restoranu Peškera, na poziv domaćina, Makaranina Tončija Puharića, sastala se prva postava legendarnog splitskog sastava Delfini osnovani davne 1963. godine, a povod je bio 50. obljetnica osnutka grupe. Prisutni su bili Tonči Puharić – truba, zatim Saša Lukić – klavijature, Željko Šoletić – vokal, Mate Carić – saksafon, Pavle Kolarov – gitara i Joško Roščić Roša – ton majstor i tehničar. U zadnji tren svoj dolazak je otkazao legendarni bubnjar Peco Petej koji je nažalost slomio ruku, dok je basist Ante Cetinić koji trenutno živi u Nizozemskoj zauzet studijskim snimanjem. Dobra vibra u zraku za vrijeme druženja i energija članova Delfina pokazuje koliko im nedostaju zajednički koncerti. Ovo ljeto su nastupili u Šibeniku i Imotskom kao gosti lokalnim orkestrima, a u planu i je i Makarska za koju Delfine vežu jako lijepe uspomene. - U hotelu Jadran u Tučepima smo imali stalni ljetni angažman sredinom 60-ih, a terasa hotela Jadran je bila jedna od najljepših u Dalmaciji, kazao je Saša Lukić. Koliko su njihovi nastupi tada bili kvalitetni i ispred svog vremena, govori činjenica da su se veliki broj estradnih zvijezda poput Zdravka Čolića, Vice Vukova, Ive Robića, Arsena Dedića i Josipe Lisac 'otimali' za Delfine. - Svi oni su u nas imali veliko povjerenje, jer su znali kada ih Delfini prate da imaju sigurnost, kazao je Tonči Puharić. Spomenuti nastup u Makarskoj će se održati u suradnji s Big Bandom Makarska kojeg vodi nekadašnji Tončijev učenik Božo Škarica, za kojeg smatra da sjajno obavlja svoj posao. Koncert će se održati najvjerojatnije povodom Dana grada, kažu Delfini.

TURIZAM

Na Rivijeri za osam mjeseci ostvareno 3,5% noćenja više nego lani

Piše: Maja Erceg
Četvrtak, 11 Rujan 2014

Image Počela je posezona od koje turistički djelatnici imaju velika očekivanja. Međutim, nakon lošeg početka glavne sezone, kolovoz je donekle pokrpao srpanjske rupe, pa su tako rezultati nakon prvih osam mjeseci ipak bolji nego lani. Na Makarskoj rivijeri je u periodu od siječnja do rujna ostvareno ukupno 4.153.755 noćenja, a u odnosu na prošlu godinu kada je broj noćenja u istom periodu bio 4.017.056, ovogodišnji rast iznosi 3,5%. Turistički dolasci su isto tako porasli u odnosu na prošlu godinu, a na razini Makarske rivijere rast iznosi 4% za period od siječnja do rujna.

U Igranima manje noćenja

Prošle je godine zabilježeno 589.764 turističkih dolazaka, a ove godine 613.187. Za osam mjeseci sve destinacije na Rivijeri bilježe bolje rezultate, osim Igrana koje su jedine ostvarile manje noćenja nego prošle godine. Prema podacima dobivenim od Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Makarska je kad su u pitanju noćenja ostvarila 6% bolji rezultat, Tučepi su porasle za 9%, a Živogošće za 7%. U statistici turističkih dolazaka, Makarsku je posjetilo čak 10% više gostiju nego prošle godine, Brela imaju porast dolazaka od 8%, a Tučepi 7%. Destinacije Makarske rivijere ostvarile su tako u prvih osam mjeseci preko 4,1 milijun noćenja, a u strukturi noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjeluju sa čak 40%. Istovremeno, Makarsko primorje je ostvarilo 33% svih turističkih dolazaka u Županiji, odnosno 614 tisuća dolazaka.

Makarska rekorder po noćenjima

Analizirajući samo rezultate mjeseca kolovoza, i tu su rezultati bolji nego lani, pa je tako na području Makarske rivijere ostvareno 5% više noćenja nego prošle godine. U Živogošću su prema podacima TZ Splitsko-dalmatinske županije, noćenja u kolovozu porasla za 11%, u Gradcu za 9%, a Makarska i Tučepi bilježe porast od 8%. Inače, na području Županije splitsko-dalmatinske je za osam mjeseci ostvareno ukupno 1.846.806 turističkih dolazaka, odnosno 10% više nego lani, i 10.609.894 noćenja, što je porast od 6% u odnosu na 2013. godinu. Najviše noćenja u županiji ostvarila je za osam mjeseci Makarska sa 912.607 noćenja, a slijede Split sa 863.665 noćenja i Baška Voda sa 810.739 noćenja.

ZAVRŠILI PRAZNICI

U makarske škole krenulo 148 prvašića

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 11 Rujan 2014

Image Povodom prvog dana školske godine, u ponedjeljak (jučer), u osnovnim školama oca Petra Perice i Stjepana Ivičevića tradicionalno su održani dočeci učenika prvog razreda kojih je ove godine upisani ukupno 148. U osnovnoj školi oca Petra Perice prvašićima su doček priredili učenici drugog razreda, nakon kojega su učenicima prvog razreda podijeljeni prigodni darovi, te priređena iznenađenja od strane učiteljica. Ravnateljica škole Renata Gudelj održala je kratki uvodni govor u kojem je pozdravila sve učenike, a posebno prvašiće i njihove roditelje koje je pozvala na suradnju. – U Osnovnoj školi oca Petra Perice upisano je ukupno 62 učenika prvog razreda od kojih je jedan iz Područne škole Promajna.  Učenici su podijeljeni u tri razredna odjela, kazala je Renata Gudelj. Učenike i roditelje, te djelatnike škole pozdravio je i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić. Kako nam je kazao ravnatelj Osnovne škole Stjepana Ivičevića Nikola Andačić, u njihovu školu je ove godine upisano 86 učenika prvog razreda. – Učenici prvog razreda su podijeljeni u četiri  razredna odjela od kojih se jedan nalazi na Dugišu, a preostala tri odjela su u prostorijama naše škole. Svečanom priredbom i animatorom smo pokušali opustiti roditelje, a posebno djecu kojima je prvi dan škole vrlo stresan, kazao je Andačić dodavši da je broj upisanih učenika prvog razreda sličan onome od prošle godine. Osim Andačića, i zamjenik gradonačelnika Miro Družijanić pozdravio je učenike te im poželio puno druženja, učenja i lijepih trenutaka u ovoj školskoj godini.

RASPORED ZA OSNOVNE ŠKOLE

U ponedjeljak povratak u školske klupe

Piše: Kronika
Četvrtak, 04 Rujan 2014

Image U ponedjeljak, 8. rujna, u svim osnovnim i srednjim školama započinje nastava u školskoj godini 2014./15.
U Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića nastava smjeni A započinje u 8 sati s time da škola obavještava učenike 4.C razreda da oni spadaju u smjenu B, a ne u A kako je bilo istaknuto prošlog tjedna.
U smjenu A spadaju 1.A, 2.A, 3.A, 4.A, 4.D, 4.E, 5.A, 5.C, 6.A, 7.A, 7.D, 8.A i 8.B.
Smjeni B nastava započinje u 14 sati te u nju spadaju razredi 1.B,1.C, 2.B,2.C, 3.B,3.C,4.B, 4.C, 5.B, 6.B, 6.C, 7.B, 7.C i 8.C.
Nastava razredima na Dugišu započinje u 8 sati i to 2.D, 3.D i 3.E izuzev 1.D razreda za čije će se učenike kao i za učenike svih prvih razreda, 1.A, 1.B i 1.C, u 11 sati u centralnoj školi organizirati svečani prijem.
Učenici Osnovne škole oca Petra Perice i to od 3. do 8. razreda zajedno s jednim prvim razredom koji nastavu pohađa u sklopu produženog boravka, nastavu će pohađati u jutarnjoj smjeni koja započinje u 8 sati. Učenici 1. i 2. razreda nastavu će pohađati u poslijepodnevnoj smjeni koja počinje u 13.30 sati. Prijem za prvašiće u školi na Zelenki u ponedjeljak će biti organiziran u 10.30 sati.

HOĆE LI SE RIVIJERA UGUŠITI U SMEĆU?

Baldasar poručio Makaranima snađite se u roku od pet dana, ostalima dao rok do 1. listopada

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 04 Rujan 2014

Image Grad Split na čelu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom prošlog utorka Gradu Makarskoj i splitskoj Čistoći uputio je dopis u kojem obavještava da od 1. rujna (jučer) više neće moći odvoziti otpad na splitski Karepovac. Kako stoji u dopisu koji je odaslan i na adrese Županije, Ministarstva zaštite okoliša te Fonda za zaštitu okoliša, Split već duže vrijeme na Karepovac odlaže otpad susjednih gradova i općina i to temeljem postignutog dogovora što je dovelo do znatnih povećanja količina deponiranog otpada. - Kako je odlagalište Karepovac prostorom izuzetno ograničeno te smo o završnoj fazi pripreme za dobivanje dozvole za sanaciju Karepovca, obavještavamo vas da od 1. rujna nismo više u mogućnosti primati komunalni otpad s područja Grada i okolnih općina i gradova, stoji među ostalim u dopisu Baldasara koji Grad moli da nađe adekvatno alternativno odlagalište ili rješavanje za zbrinjavanje smeća. Međutim, osim što se nakon četiri mjeseca ponovno počinje boriti za rješavanje problema s odlaganjem otpada koji će se izgleda opet voziti u Varaždin, Grad je dopis dobio pet dana prije zabrane odlaganja smeća na Karepovcu. Baldasar je time prekršio odredbe dogovora s Gradom Makarska potpisanog u travnju, a u kojem je bilo navedeno da otkazni rok traje 30 dana. Dopis o otkazivanju odvoza smeća na Karepovac i to od 1. listopada s otkaznim rokom od 30 dana prošlog petka dobila je Općina Brela, dok je komunalno poduzeće Tučepi za otkazivanje doznalo telefonskim putem, a Podgora Čistoća preko svog vozača kamiona što je krajnje neozbiljno. Premda je zbog ponovnog problema s odvozom smeća iz Makarske gradonačelnik Tonći Bilić prošlog petka održao sastanak s načelnicima općina s Rivijere, Bilić se nije javno oglasio o problemu i povredi stavke ugovora o otkaznom roku od 30 dana. Ponovni odvoz otpada iz Makarske u Varaždin ovog će puta, za razliku od prije četiri mjeseca, imati posljedice i to u vidu povećanja računa odvoza smeća, što nam je potvrdio direktor Komunalca Čedo Crljen. Crljen nam je kazao da razmišlja i o tužbi protiv Grada Splita zbog nepoštivanja otkaznog roka, ali, ipak mu je, kako kaže, najvažnije promptno reagirati i riješiti problem.

Dnevni trošak odvoza smeća u Varaždin 30 tisuća kuna

- Zbog ograničenog kapaciteta, Karepovac ne može više primati otpad iz Makarske jer postoji mogućnost da će se odlagalište za dvije godine nakrcati. Premda smo s Gradom Splitom imali potpisan ugovor o deponiranju otpada u kojem je bilo navedeno da je otkazni rok 30 dana, više mi nije bitno hoće li ili neće biti tužbe zbog nepoštivanja ugovora. Komunalcu je sada puno veći problem što ćemo morati ići u dodatnu investiciju, odnosno u kupnju specijalnog kamiona i kontejnera, a morat ćemo zapošljavati i još radnika jer Komunalac više ne može voziti s istim kapacitetima vozila, smeće u Varaždin i paralelno čistiti grad. Jedina realna opcija nam je da smeće ponovno vozimo u Varaždin što znači da se ništa nije promijenilo u odnosu na travanj. Nažalost, ovog puta ćemo se morati upuštati u korekciju cijena za odvoz otpada jer ne možemo podnositi više extra izdatke. za vrijeme rješavanja problema s odvozom smeća koji je nastao na proljeće, maksimalno smo koristili unutrašnje raspoložive resurse Komunalca. Komunalac je do prvog problema sa smećem koristio lanjsku dobit od 430 tisuća kuna, a na proljeće smo izgubili 600 tisuća kuna što najbolje govori koliko je to veliki trošak. Ovog puta ćemo znatno morati povećati cijene odvoza otpada za domaćinstva i privredne subjekte, kazao je Crljen. Inače, odvoz smeća u Varaždin s troškovima transporta i deponiranja iznosi 1000 kuna po toni, a iz Makarske se svakog dana odvozi 30 tona smeća što je dnevni trošak od 30 tisuća kuna. Odvoz i deponiranje smeća na Karepovac dnevno je koštao oko 10 tisuća kuna jer je cijena deponiranja tone iznosila 200 kuna plus prijevoz. Crljen je napomenuo da se nada da će ili Županija ili Ministarstvo zaštite okoliša uspjeti realizirati prvotni dogovor koji je župan Zlatko Ževrnja predložio u travnju, a riječ je bila da se otpad odlaže na odlagališta na nivou Županije i to prema određenom rasporedu. Međutim, prijedlog sporazuma nikada nije zaživio, a prema njemu je svaka općina s Rivijere trebala biti dislocirana na određeno odlagalište –Sinj, Split, Imotski i Vrgorac.

Bilić pomoć očekuje od Županije

- Sve ovo nema smisla i ako Županija nije u stanju odraditi svoj dio posla koji je propisan prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, sve je skupa besmisleno komentirati i to posebno u ovakvom stanju kada na Rivijeri odmara još 45 tisuća gostiju. Za nas je nažalost sada povoljnije što u problemu sudjeluju sve općine s Rivijere i mislim da se odgovor više neće čekati mjesec ili dva kao prošli put, nego će se sve skupa morati puno brže riješiti. No, poučen iskustvom od travnja ne očekujem previše ni od koga i zato se Makarska okreće sama sebi i snalazit ćemo se maksimalno koliko budemo mogli, kazao je Crljen dodavši da ovaj problem nije niti bio spominjan prije mjesec dana kada je ministar Mihael Zmajlović posjetio Makarsku. Za razliku od Crljena koji je za ponovno pojavljivanje problema s odvozom smeća proziva Županiju, gradonačelnik Tonći Bilić za sve krivi načelnike gradova i općina s područja Županije koji nisu htjeli potpisati ugovor da se smeće s Rivijere periodično odvozi na njihova odlagališta kako je Ževrnja i bio predložio. Tako nam je Bilić kazao da će Grad tijekom rujna iznaći unutarnje rezerve i zbrinuti otpad, a od 1. listopada će nastati problem. - Iako je turistička sezona još u tijeku, a hotelske kuće su popunjene tijekom cijelog rujna i listopada, problem s otpadom u Makarskoj opet se aktualizirao. Grad je u kontaktu s Fondom za zaštitu okoliša i županom Zlatkom Ževrnjom od kojih očekujemo pomoć pri rješavanju problema. Očito je da općine i gradove s područja Županije nisu htjele sprovesti niti potpisati ugovore za odlaganje smeća na njihovim deponijima, već je to u travnju napravio samo Grad Split. Bit će prilike da se javno kaže tko je kriv za novonastalu situaciju. Koliko ja znam dopise o otkazivanju deponiranja otpada na Karepovac i to od 1. listopada dobile su i sve ostale općine. Na sastanku koji sam prošlog tjedna održao s načelnicima općina s Rivijere dogovoreno je da ćemo drugi sastanak održati kada i oni dobiju dopise o otkazivanju deponiranja otpada pa ćemo zajednički pokušati iznaći neko rješenje, kazao je Bilić dodavši da bi najpametnije bilo da se cijela Rivijera udruži i da zajedno napravi neko odlagalište tako da više nikada ne moraju dolaziti u ovakvu situaciju ili ovisiti o nekome.

 

CIJELI TEKST MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU

UNAPREĐENJE ŠKOLSTVA

Produženi boravak za prvašiće po cijeni od 504 kune mjesečno

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 04 Rujan 2014

Image Oš oca Petra Perice od ove školske godine postaje prva škola u Makarskoj koja će u sklopu nastave imati organiziran produženi boravak za učenike prvog razreda. Kako nam je kazala ravnateljica škole Renata Gudelj, na produženi rad u školi su se odlučili zbog suvremenog načina života koji sve većem broju roditelja nameće potrebu zbrinjavanja djeteta koje nakon nastave  odlazi kući i bez nadzora provodi vrijeme do dolaska roditelja. - Samostalan boravak kod kuće  često izlaže dijete mnogim opasnostima, a strah i briga roditelja  za dijete  tijekom radnog dana nameću potrebu za organiziranom brigom o djetetu. Škole time dobivaju novu i zahtjevniju ulogu koja od zaposlenika zahtijeva organiziraniju skrb za dijete tijekom cijelog dana. Produženi dnevni rad, odnosno dnevni boravaka, nakon redovite prijepodnevne nastave jedan je od modela kojim se mogu kvalitetno i sustavno riješiti navedeni problemi, osobito u urbanim sredinama, kazala je Renata Gudelj. Ravnateljica je pojasnila i kako će funkcionirati produženi boravak, te koliko učenika može pohađati produženu nastavu. – Nakon redovite prijepodnevne nastave organizira se produženi boravak za učenike prvog razreda osnovne škole. Radno vrijeme i organizacija rada u školi mogu biti fleksibilni. Čuvanje djece će biti organizirano već od 7.30 sati. Nastava počinje u 8 sati i traje do 11. 30, kada učenike preuzima druga učiteljica, pripravnica Ivana Jović. Djeca u 12 sati idu na ručak kojeg će dopremati Dječji vrtić Bikovosko zvonce. Poslije ručka je predviđen kratki odmor, nakon kojega će se pisati domaći rad i vježbati gradivo koje je naučeno tog dana. Planirano je da sve bude gotovo do 14.30, najduže 15 sati tako da roditelji mogu preuzeti djecu i torbe ostaviti u školi. Naravno, roditelji mogu po djecu doći i ranije, no moraju znati da tada neće biti završen domaći rad i da moraju s djecom raditi kod kuće. S obzirom na to da imamo samo jednu učionicu, koja je prilagođena potrebama produženog rada, možemo primiti maksimalno 20 djece, kazala je Renata Gudelj dodavši da će djeca koja ostanu  iza 15 sati imati još jedan manji obrok, te da produženi boravak  završava oko 16 sati. - Produženi dnevni rad će djeci omogućiti da sve ostvare u školi. Dakle, domaći rad, vježbanje, razvijanje motorike i sve ostalo.  Roditelji neće morati brinuti što djeca rade kao kad su sama kod kuće, imat će tri kvalitetna obroka i nadzor stručne osoba koja će s djecom odraditi sve što je potrebno. Roditelji plaćaju samo hranu koja će koštati 28 kuna dnevno, što mjesečno stoji 504 kune, rekla nam je Renata Gudelj.

POREZ NA DOHODAK

Porezna reforma će gradsku kasu 'stanjiti' za 3,5 do 4 milijuna kuna

Piše: Maja Erceg
Četvrtak, 04 Rujan 2014

Image Prošlog smo tjedna pisali o najavljenoj poreznoj reformi prema kojoj bi se povećanjem neoporezivog dijela plaće dio sredstava, koji se sada slijeva jedinicama lokalne uprave, preusmjerio radnicima. Kako će promjena načina oporezivanja dohodaka utjecati na gradsku kasu, pitali smo gradonačelnika Bilića, a njegov odgovor objavljujemo u ovom broju. Prema njegovim riječima, Grad Makarska ostat će bez velikog dijela svojih prihoda, jer se, kako kaže, radi o najizdašnijem porezu na lokalnoj razini.

Prihod manji do 20%

- Smanjenjem poreza na dohodak jedinice lokalne i regionalne samouprave, gradovi, općine i županije definitivno ostaju bez velikog dijela svojih prihoda budući da se radi o najizdašnijem porezu na lokalnom nivou. Primjera radi, Grad Makarska je prošle godine od poreza na dohodak uprihodovao 21.687.000 kuna, kaže gradonačelnik Bilić te napominje kako se još ne mogu raditi precizni izračuni, s obzirom na to da Grad kao institucija ne raspolaže podacima o plaćama.

Nema preciznih izračuna

- S obzirom na to da Grad Makarska ne raspolaže službenim podacima o iznosu plaća na području grada, već Ministarstvo financija, još uvijek ne možemo raditi precizne izračune. No, ako najave na razini države, a govori se da se radi o 15 do 20% manje prihoda, preslikamo na naš lokalni nivo, onda će to za gradski proračun značiti od 3,5 do 4 milijuna kuna manje. Jasno je da će nas smanjenje poreza na dohodak dovesti u financijski tešku situaciju, ali će nas i natjerati da se više pozabavimo povećanjem prihoda na koje možemo utjecati, i smanjenjem rashoda, a o čemu se proteklih godina baš i nije vodilo računa, stoji u odgovoru gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića.

MAKARSKA

Svijeće za Kornate

Piše: Kronika
Subota, 30 Kolovoz 2014

Image U povodu obilježavanja sedme godišnjice tragedije na Kornatima, pripadnici DVD-a Makarska će se danas s početkom u 20 sati, paljenjem svijeća u krugu Vatrogasnog doma, prisjetiti tragično preminulih kolega iz Šibensko-kninske županije.

TEŠKE OPTUŽBE

Bebek: Barnjak nije radio ni sekunde, a dobio je plaću

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 28 Kolovoz 2014

Image Makarski HDZ na čelu s predsjednikom Markom Ožićem Bebekom prošlog petka je u stranačkoj prostoriji sazvao konferenciju za novinare kako bi javnost upozorio na rad gradske uprave za koji tvrde da je nezakonit. Glavna tema konferencije bila je radno mjesto u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti u kojem je od početka srpnja zaposlen predsjednik Agende mladih demokrata Antonio Barnjak, a za kojeg Bebek tvrdi da prima plaću, a ne dolazi na posao. - Godina dana aktivnost gradske vlasti mogla bi se svesti na rješavanje dvaju ključnih pitanja, a to su kako po svaku cijenu ostati na vlasti i kako zaposliti što više svojih partijskih članova i simpatizera. Kako bi zadržala potrebnu većinu u Gradskom vijeću, gradska vlast krši pozitivne zakone RH i odluke Vijeća. Svojim koalicijskim partnerima su spremni raditi protuzakonite prenamjene poslovnih prostora, smanjivati najmove i praštati dugove. Sve to za jedan glas koji im nedostaje u Vijeću. Također su spremni, kao i Željko Sabo (bivši vukovarski gradonačelnik, op.a), kupovati vjernost vijećnika tako što isplaćuju novac potencijalnom vijećniku preko dohotka u Pogonu. No, dotični gospodin Barnjak je fantomski djelatnik koji niti jednu sekundu nije bio na radnom mjestu, a dobio je plaću. Zatražili smo popis djelatnika Grada kako bi vidjeli koliko je novozaposlenih i je li Barnjak na spisku djelatnika zaposlenih u Gradu. Njegovo ime je na platnoj listi koju smo dobili na uvid, ali nismo mogli fotokopirati, no iz liste je vidljivo da mu je plaća isplaćena za srpanj i to se više ne može izbrisati, kazao je Bebek dodavši da je gradska uprava Barnjaka mogla imenovati u bilo koji Nadzorni odbor ili Upravno vijeće te tako dobiti njegovu naklonost, no kako kaže, 'tamo su već zaslužni partijski kadrovi, a zakonitost i tako nije bitna'. - Prema našim informacijama, upravo bi Barnjak trebao biti sljedeći vijećnik AMD-a umjesto Dražena Prše. Sabo je isto išao kupiti većinu u Vijeću, ali je onda našao novac izvan proračuna, a gradska vlast daje novac direktno iz proračuna. Nadamo se da će nezakonito isplaćivanje dohotka ispitati nadležne institucije. U ovih nešto više od godinu dana u Gradu je zaposleno 10-ak novih djelatnika od čega sedam u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti, a u redarstvu tri, kazao je Bebek koji je na novinarsko pitanje hoće li podnijeti prijavu DORH-u protiv gradonačelnika, rekao da će nakon javne objave o radu Grada čekati da službe odrade svoj posao.

 

ANTONIO BARNJAK, PREDSJEDNIK AGM-a

Dnevno radim i do 15 sati, a zaposlen sam na dva mjeseca''

- Za radno mjesto pomoćnog sezonskog radnika u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti bio je raspisan natječaj na koji sam se prijavio, a ususret su mi izašla gospoda iz SDP-a koje Agenda neformalno podržava jer neke stvari rade dobro. Zaposlen sam na određeno vrijeme jer mi ugovor traje dva mjeseca. Radim sve što treba, malo obiđem tržnicu, a uglavnom radim fizičke poslove i to prilikom održavanja manifestacija u gradu i na Sv.Petru. Meni šef nije Antonio Zec već su mi šefovi gradonačelnik Tonći Bilić i dvoje dogradonačelnika i ja sam sebi. Dnevno radim od osam do 15 sati što opet zavisi o događanja. Plaća mi je 3300 kuna. Neovisan sam u svom poslu jer me nije najeo niti napio ni HDZ ni SDP, a po kojima sam uvijek trebao bježati iz Hrvatske i hraniti roditelje koji su osiromašeni zahvaljujući HDZ-u i Marku Ožiću Bebeku. Sve su ovo laži i dezinformacije što i priliči HDZ-u koji se inače bavi tuđim životima. Zbog kleveta izrečenih na moj račun, protiv Bebeka ne mislim podnositi nikakvu prijavu jer će se njime baviti pravna država, institucije i revizija.


IZJAVA ZA JAVNOST GRADONAČELNIKA TONĆIJA BILIĆA

Zar HDZ ima pravo govoriti o moralu i poštenju?''

- Antonio Barnjak je jedan od 15 zaposlenih u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti i nije, kao ni ostali, član SDP-a. Poštuje li svoje radne obveze i dolazi li na posao, nadležnost je njegovog nadređenog koji je, ako je doista točno da izostaje s posla, trebao poduzeti potrebne disciplinske mjere i na problem upozoriti gradonačelnika ili zamjenicu. Istina je i da je Barnjak bio na listi Agende mladih demokrata, ali je isto tako istina da je nezaposlen i da je samo jedan od onih koji su dobili priliku raditi sezonski. U vrijeme onih koji nas prozivaju vladao je drugi trend -  zapošljavanje stranih državljana umirovljenika i užih članova obitelji stranačkih dužnosnika koji su već imali plaću. Pa zar oni nama imaju pravo govoriti o moralu i poštenju?  Makarskim HDZ-ovcima mogu poručiti da bih bio najsretniji da sam mogao zaposliti još desetak naših sugrađana i to po socijalnim kriterijima. U Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti zaposleno je 15 novih djelatnika i to ne zbog zbrinjavanja podobnih, nego zbog toga što je ova gradska uprava donijela odluku da se parkirališta koja su se davala u najam fizičkim osobama vrate pod kapu Grada. 'Val zapošljavanja' o kojem je HDZ govorio vezan je za zapošljavanja na parkiralištima Šumica (iznad tobogana), Peškera, Živkin dvor i Žbare. Kada HDZ već govori o zadovoljavanju interesa koalicijskih partnera, onda ih javno pozivam da kažu na kojem je to natječaju njihov koalicijski partner iz HSS-a (Pribisalić) dobio u najam parkirališta Peškera, kao i na kojem je natječaju predstavnik HPB-a (Pralas) dobio u najam parkiralište Šumica? Naravno, natječaja nije bilo, jer kad HDZ zadovoljava interese svojih partnera, procedura nije njihova briga. Tko je radio u korist svojih podobnika, dovoljno govori činjenica da su u 2013. godini, kada su Pribisalić i Pralas imali u najmu dva spomenuta parkirališta, prihodi Grada bili 33 tisuće kuna, a samo u srpnju 2014. godine od parkirališta Šumica i Peškera uprihodovano je čak 63.145 kuna što je duplo više. Više je nego jasno tko radi za Grad, a tko za interese svojih koalicijskih partnera i to po sistemu 'daj onom tko već ima'. Narod se sigurno još sjeća kako je HDZ svom koalicijskom partneru davao poslovne prostore u centru grada i zaposlio ne jednog, nego tri člana njegove obitelji, a to je tek kap u moru što se događalo po gradskim poduzećima i ustanovama. I eto, takvi su nas prozvali i to nakon što su, nakon službenog upita dobili uvid u popis svih zaposlenika Grada, a što je u razdoblju dok su oni bili na vlasti, bila nemoguća misija. Da mislim da nešto trebam skrivati, ili da je nešto napravljeno mimo procedure i bez natječaja, onda to sigurno ne bih učinio. Ali, ova gradska vlast na čelu sa mnom nema što skrivati.

ŠKOLSKI SAT

Komplet knjiga za četvrti razred gimnazije više od 1800 kuna

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 21 Kolovoz 2014

Image Ususret početku nove školske godine ekipa Kronike je istražila kolike su cijene kompleta knjiga od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Posjetili smo knjižaru Narodne novine i doznali koji razred ima najviše knjiga, koje su najskuplje te kako ih se najčešće nabavlja. Za prvi razred osnovne škole komplet knjiga košta  694 kune, za drugi razred 724 kune, dok je za treći razred komplet 740 kuna. Knjige četvrog razreda koštaju 780 kuna, a petog razreda 1395 kuna. Kako su nam kazali iz knjižare, cijena ovisi i o tome koju školu učenik pohađa, jer po programu Oš oca Petra Perice je potrebna primjerice jedna knjiga za Hrvatski jezik, dok su u OŠ Stjepana Ivičevića potrebne tri. U komplet knjiga za šesti, sedmi i osmi razred uključene su i knjige za dodatne jezike, informatiku i vjeronauk, pa komplet knjiga šestog razreda košta 1365, sedmog 1548 kuna, dok komplet knjiga za osmi razred dođe 1522 kune. Bitno za napomenuti je da su u cijenu kompleta knjiga osnovnih škola uključene i likovna mapa te korice za knjige. Knjige za prvi razred gimnazije koštaju 1800 kuna, 1700 košta komplet za drugi razred, knjige trećeg razreda gimnazije koštaju 1440 kuna, dok roditelji maturanata za knjige moraju izdvojiti čak 1879 kuna. Kako su nam kazali iz Narodnih novina najviše knjiga će na svojim leđima ove godine nositi učenici osmog razreda koji će imati 25 knjiga i vježbenica , dok od ove godine, svim razredima srednjih škola ne trebaju vježbenice. Pitali smo zaposlenicu Narodnih novina naručuju li se knjige više putem interneta ili osobno na što je kazala da se u njihovoj knjižari knjige najviše naručuju osobno pošto imaju popis knjiga za svaki razred i školu.  -  Ove godine su kompleti knjiga daleko teži. Prije su uglavnom naručivali vježbenice, a knjige nabavljali preko antikvarijata, dok su ove godine, kao i svake četvrte godine do sada, u školski program uvedeni novi školski udžbenici, kazala nam je djelatnica knjižare Narodne novine.

 

ŠTO SVE TREBA PRVAŠIĆU ZA POČETAK ŠKOLE?

Knjige i dodatna oprema više od 1000 kuna

Osim knjiga čiji komplet s mapom za likovnu kulturu i korice za knjige koštaju 694 kune, prvašiću trebaju i torba, vodene boje, tempere, plastelin, glinamol, flomasteri, drvene bojice, pernica i bilježnice koje zajedno koštaju oko 400 kuna, stim da smo odabrali najeftiniju torbu koja košta 250 kuna. Kada se sve zbroji za opremiti prvašića za prve sate u školskim klupama roditelji moraju izdvojiti više od 1094 kune.

Stranice 1 - 14 od 735

Online Izdanje
Broj. 614

16 rujna 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Mislite li da će doći do poskupljenja odvoza smeća u Makarskoj zbog novonastalih okolnosti?

Online

Gostiju online: 4
  • Posjetitelja: 10045068
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka