NOGOMET

Mladi se vraćaju u Zmajevo gnijezdo

Piše: Mladen Bagić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 24 Srpanj 2014

Image Među posljednjim su u trećeligaškoj konkurenciji s priprema krenuli Makarani. Srđan Mladinić koji je preuzeo momčad polovicom nastavka lanjskog prvenstva, ostao je na kormilu, očito je vodstvo kluba procijenilo da 'Zujo' može zadovoljiti ambicije i u narednom razdoblju, a one nisu prevelike, mirno broditi ovim rangom natjecanja, afirmirati što više igrača iz vlastitog pogona. To se osjetilo i na prozivci gdje je od 6-7 'novaka', u biti većina povratnika u Zmajevo gnijezdo. Josip Gojak je lani vrlo dobro odigrao za Imotski, Ante Sokol za Vala i Neretvu, Pjero Antunović za Slogu iz Ljubuškog. I iskusni Stojan Herceg je već igrao ovdje(nosio je dres Uranie i Jadrana prije toga). U stvari su prave novajlije Omišanin Dragan Čečuk i Splićanin Toni Ljubas. Ivan Jezidžić, odličan u Baškoj Vodi posljednjih sezona, lani je igrao za Kamen, u rad se uključio posljednji, za vikend. Tu su i mladi Ante Bokšić i Josip Tomas (Jadran, Urania) koji će se kroz pripreme pokušati nametnuti Mladiniću. Uoči prvog treninga su pokraj igrališta igrače pozdravili direktor Milovan Milinković, član uprave Sretan Glavičić, a predstavljen je i Damir Matijašević (aktualni direktor gradskog sportskog centra) koji bi na skorašnjoj skupštini (6. kolovoza) na predsjedničkoj funkciji trebao zamijeniti Antu Bebića koji je nedavno podnio ostavku. - Za sada su ugovorene 3 kontrole utakmice počevši od 26. srpnja (OSK, Primorac, Jadran LP), a do starta prvenstva 23. kolovoza, traže se još 2-3 suparnika, kazao nam je direktor Milinković. Na prozivci su uz nove - stare igrače bili: Franić, Brkulj(vratari) I. Rašić, Jerković, Smilović, Zebić, Matešan, Božić, Selak, Kožul, Godinović, Lendić, Visković, Andrijašević i Brnić.

URODILA KRITIKA

Grad kreće u sređivanje pothodnika

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 24 Srpanj 2014

Image Problem zatvaranja Ulice kipara Meštrovića betonskim blokovima te neosvijetljenog i zapuštenog pothodnika ispod magistrale bio je tema sjednice Gradskog vijeća. O ovome problemu pisali smo u prošlom broju Kronike, a u međuvremenu su betonski blokovi uklonjeni, tako da je prolaz od Meštrovićeve ulice ponovno slobodan za pješake. Na alarmantno stanje u pothodniku je na aktualnom satu sjednice Vijeća ukazala vijećnica SDP-a Gordana Muhtić koju je nakon teksta u Kronici zanimalo što će Grad poduzeti po pitanju uređenja pothodnika. Skorašnje sređivanje pothodnika najavila je dogradonačelnica Lori Veličković koja je kazala da se nitko od građana nije obratio Gradu zbog problema zapuštenog pothodnika. - Ove godine se stvarno dogodio propust koji je posebno vezan za pothodnik, a čiji je dio priče bio objavljen u Makarskoj kronici. Poduzeli smo sve radnje da ponovno krenemo u bojenje pothodnika pa tako trebamo provjeriti gdje je rasvjeta u funkciji, a tamo gdje nije postavit ćemo novu, popravit ćemo stepenice i obojiti ogradu. No, nitko od građana nam se nije obratio za problem pothodnika prema Puharićima pa ne znam je li trebalo da sve to osvane u novinama, kazala je Lori Veličković dodavši da će s djelatnicima Pogona za obavljanje češće morati ići u obilazak grada. Međutim, moramo napomenuti da su nam čitatelji koji su donijeli fotografije u redakciju kazali kako dolaze u redakciju Kronike ravno - iz zgrade Grada!

KUTAK ZA ŽIVOTINJE

Makarska dobila prvu plažu za pse

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 24 Srpanj 2014

Image Od ovog tjedna Makarska je dobila prvu plažu za pse koja se nalazi na predjelu ispod Kuka, a na kojoj je Grad postavio dvije table s oznakom plaže za kućne ljubimce. Inicijativu za obilježavanjem plaže za pse pokrenuo je vijećnik HNS-a Miroslav Dudaš u suradnji s Udrugom za zaštitu životinja Šapama od srca Makarska. Kako nam je kazao Dudaš, svečano otvaranje plaže za kućne ljubimce upriličit će se sredinom ovog tjedna kada će na skromnu ceremoniju biti pozvani članovi Udruge koja se brinu za prava životinja, a koji će i javno upoznati sugrađane i goste s lokacijom plaže za pse.

SKLONIŠTE NA TERENU

Na teren Sportskog centra 'uselila' se dva beskućnika

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 17 Srpanj 2014

Image Dva beskućnika su tijekom prošlog tjedna privremeni dom pronašla između pomoćnog i glavnog terena Gradskog sportskog centra. Muškarce u dobi od oko 55 godina, komunalnim redarima i djelatnicima GCOM-a prijavio je ravnatelj JU GSC Damir Matijašević koji nam je kazao da je prema njegovim saznanjima jedan od beskućnika iz Gornjih Tučepi. Isto nam je potvrđeno i u Crvenom križu i Centru za socijalnu skrb, dok nam je tučepski načelnik Ante Čobrnić kazao da se radi o muškarcu iz Gornjih Tučepi koji ima kuću i četvero odrasle djece. Prema riječima Damira Matijaševića, početkom tjedna je sklonište ispod zida na terenu Gradskog sportskog centra najprije pronašao Tučepljanin, a nakon dva dana na isto je mjesto stigao i drugi, za sada nepoznati, muškarac. - Komunalne redare sam pozvao s ciljem da beskućnicima pomognemo i da se njihov problem riješi. No, redari su nam dali savjet da žicom ogradimo prostor u kojem su dva muškarca pronašla privremeni dom. Osim činjenice da se radi o beskućnicima, veliki nam je problem nedostatak sanitarnog čvora, a ovdje je smješten i skate park pored kojeg svakog dana šeću majke s djecom tako da ćemo cijeli prostor morati dezinficirati. Ovim ljudima treba pomoći, ali nitko ne želi mrdnuti prstom. Možemo dio terena na kojem beskućnici spavaju zatvoriti žicom, ali će oni otići na neko drugo mjesto i to nije rješenje problema. Muškarci odbijaju pomoć i žalosno ih je gledati kako cijeli dan spavaju glavom okrenutom prema zidu i zato im hitno treba pomoći kao što se pomoglo i beskućniku iz Vinkovaca. Na ovaj potez ih je natjerala nevolja i nije to hir, kazao je Matijašević dodavši da je za rješavanje problema beskućnika nužno animirati javnost.

Tučepljanin se sam obratio Crvenom križu

S problemom beskućnika upoznat je i Crveni križ čiji nam je ravnatelj Gloryan Garbner kazao da je muškarac iz Gornjih Tučepi u dva navrata dolazio u prostorije Društva kako bi tražio hranu, odjeću i obuću što mu je i dano. Kako kaže Grabner, muškarac je sam kazao da boravi na Gradskomk sportskom centru nakon čega je Crveni križ o cijelom slučaju obavijestio Općinu Tučepi. - Sa slučajem drugog beskućnika nisam upoznat, no čovjeku iz tučepskog zaseoka pomogli smo u dva navrata jer nam je došao u ured i kazao da je gladan. Na nama nije da ga išta pitamo niti da se miješamo u njegov život, već samo da mu pomognemo. Nismo ni znali za njega niti nam je itko javio, već nam je sam rekao da je beskućnik i da spava na Sportskom centru. Obzirom na to da je muškarac s područja Tučepi, dopis smo poslali Općini Tučepi jer Zakon i nalaže da bi ovakvim osobama pomoć u rješavanju problema sa smještajem trebala pružiti općina i grad u kojem je prijavljen. U cijeli slučaj se treba uključiti i Centar za socijalnu skrb jer bi trebalo postupiti prema Zakonu o uzdržavanju. Ako čovjek ima kuću, a netko ga je izbacio iz kuće, onda je to stvar i za policiju i Centar. Treba vidjeti što je konkretno na stvari jer to nije u opisu našeg posla, kazao je Grabner koji napominje da će Crveni križ beskućniku i dalje pomagati u hrani, odjeći i obući te da će napraviti sve što je u njihovoj moći.

Čobrnić: Beskućnik ima tri sina i kuću

Grabner je spomenuo i da je Crveni križ već pomogao u rješavanju problema smještaja beskućnika iz Vinkovaca koji sada živi u Domu u Nuštru.  Tučepski načelnik Ante Čobrnić koji je upoznat s problemom, kaže kako se radi o muškarcu koji ima tri odrasla sina koja bi mu trebala pružiti smještaj. - Općina ne može rješavati pitanje ničijeg smještaja niti imamo takve mogućnosti, jer nemamo na raspolaganju stambene jedinice. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, Općina ima mogućnost sufinancirati troškove smještaja beskućnika, ali on ima kuću i tri sina koja rade i žive u Makarskoj. Za korištenje naknade za plaćanje smještaja, muškarac bi trebao ispuniti nekoliko uvjeta i čudno je uopće da bismo mu mi plaćali smještaj ako ima kuću, kazao je Čobrnić dodavši da se beskućnik nikada do sada nije obraćao Općini za bilo kakvu vrstu pomoći.

 

IVO RAOS, RAVNATELJ CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB MAKARSKA

Beskućnik je više puta odbijao našu pomoć''

- Osim muškarca iz Gornjih Tučepi, na području Makarske imamo još slučaj dvoje beskućnika o kojima bi trebala skrbiti Udrugu Most iz Splita. Međutim, činjenica je da trenutno Udruga nema mjesta za smještaj, a slobodno mjesto je inače nemoguće dobiti. Nažalost, svakog dana je sve više beskućnika i nikada nisam mogao ni pomišljati da će u Makarskoj biti ljudi koji nemaju gdje spavati, ali nažalost dogodilo se da ih imamo već troje. S tim ljudima je jako teško uspostaviti kontakt jer odbijaju bilo kakvu pomoć i suradnju. Beskućnika iz Gornjih Tučepi sam kontaktirao puno puta, no uvijek je odbijao pomoć. Centar je voljan pomoći i beskućniku i bilo kome, ali treba postojati i želja i volja s njihove strane što se ne može reći za ovaj slučaj. I po starom i novom Obiteljskom zakonu, djeca su dužna skrbiti o svojim starim, nemoćnim i bolesnim roditeljima , no problem je u tome što ih se ne može sankcionirati kada to odbiju napraviti.

OBVEZA ILI 'PATKA'

Udruženje obrtnika: Zakon je dijelom nejasan, može se različito tumačiti

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 17 Srpanj 2014

Image Nakon što su od knjigovodstvenih servisa dobili obavijesti o nužnosti posjedavanja identifikacijskih kartica, makarski ugostitelji svojim zaposlenicima su tijekom prošlog tjedna masovno počeli izrađivati identifikacijske pločice. Međutim, iako je većina ugostitelja pribavila pločice vodeći se onim 'zlu ne trebalo', čini se da je u tumačenju zakonskih okvira ipak došlo do zbrke. Naime, s jedne strane, postoji tumačenje Udruženja obrtnika koji smatraju da se temeljem Zakona o zaštiti potrošača pločice moraju nositi, dok s druge strane, u inspekcijskim službama nemaju naputak o kažnjavanju onih koji pločice ne izrade. Istražili smo što o identifikacijskim pločicama nalaže Zakon o Zaštiti potrošača koji je službeno donesen 31. ožujka ove godine. Prema riječima tajnice Udruženja obrtnika Makarske Jadranke Prgomet, knjigovodstveni uredi su od Udruženja obrtnika dobili obavijest da je pločice ili bedževe potrebno posjedovati. - Iako je Zakon o Zaštiti potrošača službeno donesen u ožujku, dio istog Zakona stupio je na snagu tek 13. lipnja. Knjigovodstvenim servisima sam uputila dopis da svim obrtnicima koji se bave uslužnim djelatnostima nalože nužnost posjedovanja pločica. Među člancima Zakona stoji i onaj o identitetu, no Zakon je dijelom nejasan te se može tumačiti različito. Zbog toga sam prošlog četvrtka Sektoru tržišne inspekcije u Zagrebu koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva, uputila dopis u kojem sam tražila pojašnjenje članka. U Zakonu stoji da ugostitelji pločice moraju imati, a pitanje je kako će inspekcija sve to regulirati. Zakon je donesen po regulativi Europske unije. I pod pojmom 'trgovac', što je zbunilo mnoge, stoji da se pod proizvodom podrazumijeva svaka roba ili usluga uključujući i nekretnine, prava i obaveze. U Zakonu stoji i da je trgovac bilo koja osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje trgovačke, poslovne, obrtničke i profesionalne djelatnosti uključujući i osobu koja nastupa u ime ili za račun trgovca. U EU trgovcem se smatraju svi koji pružaju usluge, kazala je Jadranka Prgomet. S druge strane, iz podružnice Državnog inspektorata Makarska dobili smo informaciju da u Zakonu nema stavke o nužnosti posjedovanja bedža ili bilo kakve identifikacije osoblja, niti je ijedna inspekcija dobila konkretan dopis da to treba kontrolirati. - Turistička, tržišna, sanitarna ni porezna inspekcija ne provode ništa po pitanju pločica za identifikaciju. Navodno je ta hajka krenula iz Omiša, odakle se proširilo na Makarsku. Stvorila se fama oko ničega, mi smo sve te članke iz Zakona o zaštiti potrošača proučili i tamo ništa ne piše, kazali su nam iz Državnog inspektorata.


DOPIS JADRANKE PRGOMET IZ UDRUŽENJA OBRTNIKA ODASLAN OBRTNICIMA

Svi djelatnici i vlasnici moraju nositi pločice

Tajnica Udruženja Obrtnika Jadranka Prgomet početkom srpnja je svim knjigovodstvenim servisima poslala obavijest u kojoj je pisalo da svojim klijentima nalože nužnost posjedovanja pločica. - Molim Vas da obavijestite sve obrtnike koji se bave uslužnim djelatnostima (ugostitelji, trgovci,  frizeri, cvjećari) da svi djelatnici koji su zaposleni u obrtu, također i vlasnici obrta moraju nositi kartice na kojim će vidno pisati identitet osobe koja radi (ime i prezime i naziv obrta u kojem radi), napisala je Prgomet u svom dopisu i pozvala se na Zakon o zaštiti  potrošača NN 41/14(čl.33 stavak 2. čl.34 stavak 4.2, te čl.137.stavak 2.

 

UDRUŽENJE OBRTNIKA ZATRAŽILO POJAŠNJENJE OD MINISTARSTVA GOSPODARSTVA, ODGOVORA JOŠ NEMA

Članice Udruženja obrtnika u nedoumici

Nakon što je knjigovodstvenim servisima poslala obavijest da svojim klijentima nalože nužnost posjedovanja pločica, tajnica Udruženja obrtnika Jadranka Prgomet je Sektoru tržišne inspekcije u Zagrebu koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva uputila dopis u kojem je tražila pojašnjenje članka. - Molimo Vas za zakonsko tumačenje po Zakonu o zaštiti potrošača. Naime, zbog tumačenja ovog Zakona došlo je do nedoumice članica Udruženja, odnosno obrtnika sa područja Makarske rivijere. Da li pružatelji usluga (ugostitelji, trgovci, frizeri, cvjećari i ostale usluge) moraju imati istaknutiidentitet sa imenom i prezimenom (vlasnik i radnik), stoji u dopis Jadranke Prgomet uz zamolbu za što hitniji odgovor. 

NOGOMET

Ante Bebić odlazi, mogao bi doći Glavičić

Piše: Mladen Bagić Foto Joško Jelaš
Četvrtak, 10 Srpanj 2014

Image Direktor kluba Milovan Milinković jedini je ovih dana na dispoziciji za dostupnost informacija. Predsjednik Ante Bebić je prošlog tjedna i službeno obznanio odstupnicu nakon jedne sezone mandata (svaka sličnost s njegovim jednogodišnjim predsjednikovanjem prije toga u MNK Novo vrijeme nije slučajna, op. a.). - Razlog, pitamo. - Premorenost, puno poslovnih obaveza..., nije baš uvjerljiv Milinković, ali očito ni Bebić ako su to njegovi argumenti za odlazak. S predsjednikom bi trebao otići i tajnik Ljubo Šarić kojeg je Bebić vratio u klub, i koji sam ponudio takvu soluciju. - Morat ćemo ionako uskoro održati godišnju skupštinu, do tada čekamo mig iz grada, vjerojatno će politika imati svog kandidata, ne otvara Milinković do kraja karte, iako se na rivi spominju imena samog gradonačelnika Bilića kao novog čelnog čovjeka, ili još češće Sretana Glavičića (obojica su inače članovi Izvršnog odbora. Ante Bebić nije bio razgovorljiv na temu odstupanja nakon samo četvrtine odrađenog mandata. -  Imam zaista puno posla i obaveza u svojoj firmi (Era Commerce), previše vremena mi to oduzima, uz to nismo bili dobri u finišu prošlog prvenstva, jedva smo izvukli od njega, iako nam se čini da je ostao nedorečen, da bi imao još štošta za reći. Ponudili smo se za razgovor ako osjeti potrebu otkriti uvjerljivije razloge ovako naglog odlaska. - Idemo malo na teren. Što tu ima novoga? - Odlaze braća Puljić, Tomislav i mlađi brat Kristijan, pa Zovko i Marić također. Svi ostali su i dalje na dispoziciji, za sada dolazaka nema, razgovara se nekoliko interesantnih igrača, ima vremena još desetak dana da sve finaliziramo, 16. srpnja će Srđan Mladinić obaviti prozivku, kaže Milinković.

 

Svečanost u subotu

10. srpnja je godišnjica osnutka kluba, i tim povodom će se na Gradskom sportskom centru upriličiti mala svečanost. Naime, u subotu 12. srpnja u 9.45 sati položit će se vijenac na spomen ploču na Osejavi, a nakon toga i na spomenik poginulim sportašima tijekom Drugog svjetskog rata. Iz kluba pozivaju sve svoje članove, bivše i sadašnje igrače, dužnosnike iz svih saziva vodstva kluba, kao i simpatizere, da dođu i zajedno na ovaj način obilježe rođendan kluba.

LAŽIRANJE TROŠKOVA GORIVA

Sanader: I Marinu Lovrić-Merzel su zatvorili, pa nije dala ostavku

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 10 Srpanj 2014

Image Tjedan dana nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 56-godišnjeg zapovjednika DVD Makarska Dražena Glavine zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te da je za 263 tisuće kuna oštetio DVD Makarska, iz Županijskog državnog odvjetništva smo doznali da protiv Glavine još nije podignuta optužnica. Kako nas je izvijestila glasnogovornica ŽDO-a Rene Laura, Odvjetništvo još provodi istragu. - Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga je nejavna. Nakon provedene istrage, o državnoodvjetničkoj odluci javnost će biti pravodobno izvještena, stoji u dopisu ŽDO-a Split. Komentar na istragu kao i kaznenu prijavu koja je podnesena protiv Glavine i njegova 47-godišnjeg pomagača kojeg se pak sumnjiči da je u posljednje tri godine kao zaposlenik benzinske postaje Glavini pomagao u pravdanju lažnih troškova goriva, zatražili smo od predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera. Tako je Sanader za Kroniku kazao da će Glavina i dalje obnašati funkciju zapovjednika DVD-a Makarska kao i Županijskog vatrogasnog zapovjednika. - I Marinu Lovrić-Merzel su zatvorili, pa nije dala ostavku. Postupak i istraga su u tijeku i nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja. Pod istragom može svatko biti. I Vi možete biti pod istragom. Ako se nekoga prijavi anonimno ili neanonimno, istraga se mora pokrenuti. I da se protiv Glavine podigne optužnica, ona ništa ne znači jer može biti oslobođen. Ako se utvrdi da je čovjek kriv, tek onda se može govoriti o kaznama, a dok čovjek nije kriv, ne može se govoriti ni o kakvim sankcijama. Danas je postalo moderno da svatko svakoga prijavljuje. Nemam ja što komentirati istragu jer je postupak u tijeku i to se ne komentira. Dražo će i dalje obnašati svoje funkcije, kazao je Sanader. Podsjetimo, policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad Glavinom i 47-godišnjakom, a kako je izvijestila PU splitsko-dalmatinska, Glavina je novčane iznose pravdao lažnim troškovima goriva s računima koje mu je pribavljao 47-godišnjak. Glavinu se sumnjiči da je u dogovoru sa djelatnikom benzinske postaje, u više navrata izdao nalog blagajnici DVD-a Makarska da izradi isplatnice i omogući mu isplatu novca s računa DVD-a na ime naknade troška kupljenog goriva.

MAKARSKA POD OPSADOM

Betonskim ogradama protiv nelegalnih iznajmljivača

Piše: Dijana Turić Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 10 Srpanj 2014

Image U pokušaju da se spriječi iznajmljivače na 'crno', prošle subote su komunalni redari uz asistenciju službenika PP Makarska postavili 19 betonskih ograda uz magistralu kod Veprica. Znači li postavljanje betonskih pregrada da su i Grad, inspektori i policija priznali poraz pred 'cimmer frajom', pitali smo gradonačelnika Tonćija Bilića koji kaže da nije riječ o porazu, već o onemogućavanju daljnjih aktivnosti nelegalnih iznajmljivača. - Ovdje nije riječ o barikadama, već o New Jersey ogradama čiju sam odluku o postavljanju prihvatio na prijedlog komunalnog redarstva i uz suglasnost Hrvatskih cesta. Prijedlog je bio da se betonske ograde postave na proširenjima uz magistralu gdje su se obično nalazili oni koji su presretali goste. Ovim načinom se presretače spriječilo da zaustavljaju vozila i sve je napravljeno isključivo protiv njih. Grad postavljanjem ograda ne priznaje poraz u borbi s nelegalnim iznajmljivačima, već to znači da sve poduzimamo da presretači više ne bi mogu zaustavljati vozila i nelegalno nuditi smještaj. Ovo je primjer kako se treba postupati s njima jer je očito bilo potrebno i fizički im zabraniti djelovanje. Ako se nelegalni iznajmljivači slučajno presele na neki drugi dio grada, onda ćemo i tamo isto tako rješavati problem, kazao je Bilić koji dodaje da se postavljanjem betonskih ograda usput i onemogućilo nelegalno odlaganje otpada na proširenju na kojem su, također nelegalno, bili postavljeni betonski stol i klupe. Bilić nam je kazao i da Grad sada nije ništa utrošio za postavljanje ograda jer su one odavno u gradskom vlasništvu te su se već koristile u više navrata. No, kada smo Bilića upitali je li mu poznato da su ilegalni iznajmljivači već pronašli novu lokaciju, kazao nam je da je upoznat s informacijom o pojavi problema pored Autobusnog kolodvora, točnije ispred turističkih agencija. - Sve je to pokriveno nadzornim kamerama i nadam se da će državne institucije raditi svoj posao i da će sankcionirati presretače jer snimke kamera služe kao materijalni dokaz. Na sve moguće načine pokušavamo spriječiti daljnje aktivnosti ilegalnih iznajmljivača, kazao je Bilić.


KOMENTAR SLAVKA PREMERUA ČONČA, PREDSJEDNIKA UDRUGE PUTNIČKIH AGENCIJA

Da na 3 dana zamijenim Bilića, riješilo bi se 90% problema''

- Na sastanku održanom prije 15-ak dana u hotelu Meteor na kojem su nazočili predstavnici policije, TZ-a, Grada i inspekcije, netko je spomenuo da se pored Veprica mora podići veliki stup kako bi se spriječio 'cimmer fraj'. Ja sam predložio da bi se subotom i nedjeljom za vrijeme sezone trebao pojačati rad nadležnih službi. Grad ima puno redara, lijepo smo ih uniformirali, dali smo im auta da se vozikaju, ali ne znam što oni rade. Nikada nisam vidio nijednog redara da je prošao Vepricom ili ulicama Ante Starčevića i kralja Petra Krešimira gdje se nalazi niz iznajmljivača koji blokiraju sve ulice. Nemamo službe koje rade svoj posao, inspekcije u Makarskoj više nema, policajci mrtvi-hladni lijepo sjede u nekakvoj čeki i čekaju hoće li nekome naplatiti kaznu. Točno se poimenično zna tko nelegalno nudi smještaj i svake godine ih je dvoje ili troje više jer ih nitko ne sankcionira. Smiješno je kada netko kaže da nije mogao stati u kraj 'cimmer fraju', a da ja na tri dana zamijenim gradonačelnika Bilića, budite sigurni da bi 90% toga bilo eliminirano ili bi oni koji su zaduženi za sankcioniranje, dobivali otkaz jer ne rade svoj posao. Betonski blokovi nisu nikakvo rješenje u borbi protiv nelegalnih iznajmljivača jer su oni i dalje na predjelu Veprica i samo su se malo izmjestili između blokova, kazao je Premeru.

PROJEKT LUKOBRANA IDE DALJE

Luka dobiva ponton s 50 komunalnih vezova

Piše: Dijana Turić
Četvrtak, 03 Srpanj 2014

Image U sklopu projekta lukobrana, prošlog tjedna Komunalac je dobio kartu s novim rasporedom mjesta u luci i to po novom režimu. Prema karti lukobrana koju nam je ustupio direktor Komunalca Čedo Crljen, u luci će biti smješten poseban ponton za komunalne vezove, a jedrilice će se vezivati na potezu od velikog mula prema Marineti. U sklopu nove faze razmještanja vezova, u luci će biti postavljena lancana za jedrilice i brodove, dok će kolpa morta koja su služila za privezište biti uklonjena. Kako su nam kazali Crljen i ravnatelj Županijske Lučke uprave Domagoj Maroević, najveća novina u luci te u sklopu projekta lukobrana bit će ponton za lokalne vlasnike brodica kojima će se omogućiti 50 vezova nakon završetka sezone na pontonu preko puta parkinga na Osejavi. Osim toga, primjenom Pravilnika o redu u luci, prekrcaj ribe premješten je pored trajektnog pristaništa. Prema riječima ravnatelja ŽLU Domagoja Maroevića, oko 50 komunalnih vezova bit će namijenjeno isključivo za Makarane koji vezove u luci koriste dugi niz godina. - Svi Makarani koji u luci već koriste komunalne vezove, imat će ih na pontonu što nam je bio prioritet, no novim korisnicima nećemo davati komunalne vezove na korištenje jer će ostali vezovi u luci služiti za nautičare i brodare. Kada lukobran bude u potpunosti dovršen do 1. lipnja sljedeće godine, u luci će biti sveukupno 110 vezova s time da će na lukobranu biti 48 vezova, a s dijelom rive koji do sada nije bio u upotrebi u smislu nautike, sve zajedno će biti 90 nautičkih vezova. No, zbog komunalnih vezova, izgubit ćemo 15 do 20 nautičkih vezova, kazao je Maroević dodavši da će se komunalni vezovi godišnje naplaćivati 100 kuna po metru, a nautički prema Pravilniku u luci pa će se tako za brod između 10 do 15 metara dnevno plaćati 30 kuna po metru, a svaki dodatni metar po pet kuna. Iako Komunalac ima koncesiju nad lukom od lukobrana do benzinske crpke INA te vrši naplaćivanje pristojbi, internim ugovorom između Lučke uprave i Komunalca, veći dio prihoda ide Županijskoj lučkoj upravi, a manji dio Komunalcu. Cijene priveza jahti i jedrilica određuje Lučka uprava u dogovoru s Komunalcem jer je sada riječ o nautičkoj luci.

 

ČEDO CRLJEN, DIREKTOR KOMUNALCA, O LISTI PRIORITETA ZA DOBIVANJE KOMUNALNIH VEZOVA

Prioritet po kriteriju dosjelosti

- Za sada neće biti nikakvih većih premještanja brodica na Marineti. Ponton na koji bi domaći vlasnici trebali vezati brodice stići će poslije ljeta. Zbog postupka javne nabave cijela stvar se malo otegla, ali novi raspored brodica u luci siguran je za sljedeće ljeto. Što se mjesta na pontonu s komunalnim vezovima tiče, prioritet će se sigurno određivati po kriteriju dosjelosti, odnosno oni koji se vežu na Marineti u kontinuitetu duže od 20 godina bit će prvi na listi pri dobivanju mjesta na pontonu, zatim oni koji su više od deset godina i tako dalje. Za uvjete dobivanja veza sigurno ćemo odrediti i da prednost imaju Makarani, odnosno građani s makarskom adresom. Što se cijene tiče ona u principu ne bi trebala odskakati od one koju plaćaju građani koji imaju vezove na zapadnom djelu luke (cca. 100 po metru brodice op.a.). Sve eventualne nesuglasice oko liste za komunalne vezove rješavat ćemo u dogovoru s Lučkom upravom i samim 'starosjediocima'- vlasnicima brodica. Postoje fotografije i stare uplatnice lučkih pristojbi koje su uplaćivane, a i ljudi sami znaju tko se tu kada počeo vezati i mislim da tu ne bi trebalo biti problema, odlučno uvjerava Crljen. D.B.

 

STIGLI RAČUNI

Obavijest o naplati lučkih pristojbi ne odnosi se na 'starosjedioce'

- Veliki problem pojavio nam se u zadnjih par godina kada su mnogi vlasnici brodica naslutili da bi mogli doći jeftino do mjesta za vezivanje svojih jahti i glisera u makarskoj luci i 'bacili' su kolpa morta doslovno preko noći. Dosta tih ljudi uopće nemaju mjesto stanovanja u Makarskoj, a dio njih rezervira mjesto za svoje prijatelje iz Slovačke i od kojekuda. Zbog takvih smo poslali Obavijest s važećim cjenikom o naplati samo da im damo do znanja da nema više besplatnog vezivanja u istočnom djelu luke, kazao je Crljen.

ČESTITAMO

Ana i Andrea osvojile zlato i srebro na natjecanju s girjama

Piše: Nina Glučina Snimio Joško Jelaš
Četvrtak, 03 Srpanj 2014

Image Makarke Ana Stojadinović (20) i Andrea Glavina(38) već dvije godine aktivne su u Boks klubu Predator Makarska u sklopu kojeg treniraju i kettlebell, odnosno sport dizanja girja. Nakon dva mjeseca intezivnog treniranja kettlebella, prošlog tjedna su se u Zagrebu natjecale na World Grand Prix Series na kojem su osvojile zlato i srebro. Ana i Andrea su se natjecale u kategoriji do 68 kilograma u izbačaju s 12 kilograma teškom girjom. – Natjecanje se sastojalo od testa trzaja, tj. izbačaja s girjama. Ima se pravo samo jednom prebaciti girju u drugu ruku, a cilj je bio napraviti što više ponavljanja. Ana je uspjela napraviti 186 trzaja, a ja 90 trzaja koji su nam donijeli zlato i srebro, kazala nam je Andrea. Samostalno su se pripremale dva mjeseca uz pomoć uputa Igora Špoljarića, člana prvog hrvatskog Kettlebell tima. – Trenirale smo svaki dan uz Igorovu pomoć koji nam je upute slao preko e-maila. Nakon svakog treninga smo mu slale video snimke uz pomoć kojih bi nas uputio što dobro radimo, a što trebamo popraviti. Na natjecanju je sudjelovalo oko 50-ak natjecatelja iz austrijskih, ruskih, slovenskih, mađarskih i drugih timova, kazala je Andrea Glavina. Ovo je Ani i Andrei prvo natjecanje, a u razgovoru s Andreom doznali smo kako ona i Ana uskoro planiraju sudjelovati i na državnom prvenstvu u Bjelovaru. Također, u Makarskoj planiraju održati seminar Igora Špoljarića, a želja im je organizirati natjecanje s girjama u Makarskoj.ŠTO JE WORLD GRAND PRIX SERIES CROATIAN LEG NATJECANJE

Cilj napraviti što više izbačaja

To je natjecanje s girjama u kojem je cilj napraviti što više izbačaja. Svaki natjecatelj ima svoga suca koji odbrojava koliko je izbačaja napravljeno u deset minuta. - Girju se samo jednom može prebaciti u drugu ruku. Morale smo ravno stati, izbačaj tj. trzaj izvući iz nogu a ruka je morala biti mirna, pojasnila nam je Andrea.

Stranice 1 - 14 od 717

Online Izdanje
Broj. 606

22 srpanj 2014 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Jeste li zadovoljni čistoćom grada tijekom ovog ljeta?

Online

Gostiju online: 4
  • Posjetitelja: 9762845
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka