Bookcafe

Revolucija je prošla, ostale su barikade

Ispis E-mail
Piše: Karlo Rafaneli
Petak, 28 Ožujak 2008

ImageDamir Avdić aka Diplomatz, aka Bosanski Psiho, Aka Graha je vrlo vjerojatno prvi kantautor s prostora bivše Jugoslavije koji je do u najmanje detalje uspio opisati poslijeratnu svakodnevnicu.

Che Guevari u globaliziranom potrošačkom društvu suprotstavljate zaboravljene domaće antifa-starove: Fadila Jahića Španca, Ivu Lolu Ribara i Ivana Gorana Kovačića. Njih ovdje više nitko ne nosi na majici, lakše je šminkati se Cheom?

- Njih nije pratila odgovarajuća reklamna kampanja. Imali su partijske frizure, a i uniforme im nisu bile cool. Previše je tu ideala bilo da bi se napravila dobra majica. Ideali nisu fotogenični. "Krv je moje svjetlo i moja tama". Šta ćeš s tim? Ali, "Viva la revolucion"! To je već nešto. Uz to se može srolat i zaplesat. Uz to možeš biti "mlad i lud" čitav život. A šta ćeš sa Kovačićem? Šta ćeš sa frajerom koji je opisao svoju smrt i svoj grob do u detalje? U jeku mladosti. Šta ćeš s njim? Gurneš ga u čitanke i u lektiru i ostaviš da trune. Koji će ti kurac stihovi jači od revolucije?

Damir Avdić, Feral Tribune 7. Studenog 2007.


Leševi plove, njišu se i plove,
zeleni, modri, teški, naduveni:
krupnjaju, rastu kao da se tove;
i onda stanu, tiho okupljeni kraj obale crne

Ivan Goran Kovačić, Leševi plove


Mrtvi su mrtvi
sjetiš li se onih
što se strahu klanjaju
Mrtvi su Mrtvi 
a ti zastave na pola koplja
jebo ti pola koplja mater
Sjetiš li se onih što se strahu klanjaju
sjetiš li se

Damir Avdić, Mrtvi su mrtvi

Damir Avdić je protestni singer/songwriter zaboravljenog tipa. Woodie Guthrie je ubijao fašiste u poslijeratnoj Americi samo s gitarom i upravo isto to radi i on na jednoj drugoj lokaciji kojih sedamdeset godina poslije. Avdić ima Gibson LesPaul umjesto akustične gitare, razrađene hard rock rifove koje svira hardcore preciznošću i britke, ubojite, crnohumorne stihove.

On je sam svoj bend i doista mu nitko ne treba. Glazba je  minimalna, glasna i precizna, no nikad previše monotona a riječi samo izlaze i nose sve pred sobom ne ostavljajući slušatelja ravnodušnim. Damir se jednakim žarom obrušava na sve.. Žestoki je kritičar kapitalističkog sistema, ali i njegovih protivnika jer je savršeno svjestan koliko smiješni ispadaju.

Prekriženi Che Guevara

Prekriženi Che Guevara već je postao sinonim njegovih živih nastupa, svojevrsnih grotesknih monodrama u kojima  nastupa iz pozicije Lucifera kao odbačenog lučonoše.

Jednom ste iznenađenom gledatelju vašeg koncerta nedavno rekli da su sve vaše pjesme - ljubavne. One su, međutim, pogotovo na koncertu/performansu gdje igrate odmetnika što podsjeća na Sotonu, ujedno veoma mračne, dijabolične, šokantne... Ipak vas zovu "Bosanski psiho"?

- Ne igram ja tu ništa. I to su fakat ljubavne pjesme. A to što ih neki vide tako, to je zato što živimo u dijaboličnom vremenu gdje se ljubav doživljava kao nešto đavolsko. A moguće da izgledam tako jer su ljudi naučili da su ljubavne pjesme nešto jadno, patetično, bed of roses, soundtrack za suze... Ja ih ne vidim tako. Ljubav je krevet od trnja i žaoka. Krvavo zadovoljstvo. Istina i sloboda. Svjetlo. To je taj Lucifer u mojoj pjesmi. Onaj koji osvjetljava. Prvi koji je udario na dogmu. Ali dogma treba mrak. Šta bi sa svjetlom? Ovce bi se pomamile. U mraku mogu da pasu na miru i jecaju na srceparajuće tekstove. To nije moja ljubav. To je đavo o kojem pričate. A kod mene ga nema - kazao je Avdić u Feral Tribuneu, 7. Studenog 2007.

Nastupajući iz pozicije outsidera i odmetnika sve mu je dopušteno, kritizirati može apsolutno sve. On  poštuje oca bivšeg komunistu, ali nije puki ljevičarski nostalgičar. Svjestan je anakronosti, licemjernosti i uzaludnosti modernih antiglobalista i anarhista. Savršeno mu je jasno da oni također žive u svijetu određenom kapitalom. Da smo svi dio jedne velike predstave i da izlaza praktički nema. Svjestan je da između Nikeovog loga i brandiranog lika Che Guevare zapravo stoji znak jednakosti. Sve su to samo proizvodi u vremenu u kojem je sve na prodaju. On ne nudi rješenja jer ih nema,  samo bilježi ono što vidi. Slagali se s njim ili ne, dovoljno je glasan i jasan da ga se mora čuti.

Mrtvi su Mrtvi kao njegov drugi album i prvi s nešto širom distribucijom trebao bi mu osigurati kultni status. Pjesme su otprilike na razini sad već legendarnog prvijenca Od Trnja do Žaoka iz 2004. s možda tek pokojim slabijim trenutkom, i najveća im je mana što je slušatelj oslobođen one početne nevjerice i šoka koja se pojavi prvi put kad Damir zareži.

Heroj Goran Kovačić

Hoćemo li ikad vidjeti i njega na majicama? Teško. Kako sam kaže, ideali nisu fotogenični. Uostalom efekt njegove glazbe se možda baš i rađa iz sukoba deklarativnog i praktičnog. Avdićev heroj je Ivan Goran Kovačić, čovjek koji je ratujući pisao poeme koje su ušle u čitanke, a danas bi se mogle smatrati svojevrsnim ekvivalentom snuff filmova. On pak ratuje na druge načine i na drugačijem ratištu, no dok se Kovačić još i mogao nadati da će pobijediti makar ideja u koju vjeruje, Avdić je unaprijed siguran u poraz i sebe i onog što propovijeda.

Revolucija je prošla / Mimo barikada / Pored onih koji su pjevali o njoj / nije imala strpljenja/ premalo akcije previše refrena / Revolucija je prošla / jebala majku demonstrantima / nije ih vidjela od zastava / nije ih čula od parola / Revolucija je prošla / bez reklama i sponzora / išla je za onima koji su / bili spremni da plate / revolucija je prošla / rimovala mrtve / s onima kojima nije bilo do pjesme / revolucija je prošla / mimo revolucionara / otišla s onima koji nisu znali što čine / ali su morali da učine / revolucija je prošla / ostale su barikade / da se slikamo / da se lažemo.

Damir Avdić Mrtvi Su Mrtvi (Moonlee, 2008.)
Ocjena: [7.5]

Komentari

0 Komentar/a

Dodajte svoj komentar
  • Vaša E-mail adresa neće biti vidljiva na stranici, ona je samo podatak za administratora
  • Vulgarni komentari i spam biti će uklonjeni.

Online Izdanje
Broj. 635

03 Veljaca 2015 _____________

Pretplatite se!
Kontakt: 021/678-727 ili

kronika@st.htnet.hr

Već ste pretplatnik? Prijavite se.
Zapamti me

Referendumsko pitanje

Podržavate li prijedlog da se Zmaju u naziv vrati 'Radnički'?

Online

Gostiju online: 4
  • Posjetitelja: 10792404
Sibenski Portal
Zaposlime.hr
© 2011 Makarska kronika - List Makarske rivijere, zabiokovlja i otoka