5 načina kako dodatno zaraditi na internetu

0

Dodatni izvori prihoda, uz naš redovan posao, primamljiva su pomisao i otvaraju nam mogućnosti koje su nam trenutno možda nedostupne. Internet je danas sveprisutan i svakome od nas većinom dostupan pa se nameće kao logično rješenje kod traženja dodatnih izvora zarade. Ukoliko je vaš talent fotografija, pisanje, moda i savjetovanje, edukacija, onda za vas postoje i brojne mogućnosti.

1. Stvaranje online sadržaja

Mnoge kompanije sve više se oglašavaju i na društvenim mrežama ne bi li na taj način približile potencijalnim kupcima i zaposlenicima svoj način rada, viziju i ono što nude. Kako bi u tome uspjeli, u cilju im je angažirati osobu koja će za njih stvarati sadržaj koji će potom moći redovno plasirati pratiteljima.

Ovakav posao spada u domenu Community managera, a da biste u tome bili što uspješniji pratite kanale sa sličnom tematikom, čitajte i informirajte se ili se pridružite zajednici sličnog područja djelovanja iz koje možete puno naučiti.

2. Volite pisati? Otvorite svoj blog!

Pojavom interneta svatko je dobio priliku biti pisac, putopisac, istraživač ili pjesnik. Vaš blog może imati specifičnu tematiku ili może biti neka vrsta vašeg „online” dnevnika u koji ćete zapisivati svoja promišljanja. Ukoliko ste skloni beauty svijetu, vaš blog może služiti kao mjesto za recenzije različitih proizvoda, a na svom blogu možete okupiti i druge blogere s istim afinitetima.

Pisanje bloga

Pisanje bloga

Na ovaj način možete okupiti publiku koju želite, pronaći sponzora koji će podržavati vaš rad ili jednostavno, kao mnogi blogeri, možete svoj uspješan blog prodati nekoj kompaniji.

3. Kreiranje YouTube sadržaja

Smatrate da ste karizmatični i kamera vas voli, imate sadržaj koji želite ponuditi publici ili želite kroz YouTube kanal drugima pružiti različite tutorijale? U tom slučaju na putu ste da postanete YouTube zvijezda, a zaradu je moguće ostvariti također preko sponzora koji financiraju vaše objave njihovih proizvoda ili usluga ili određenim brojem pregleda.

4. Svoje fotografije ili video radove prodajte drugima

U vremenu mnogobrojnih web stranica kao vizualan dodatak tekstovima i člancima dodaju se fotografije koje mnoge web stranice nemaju u vlastitoj produkcji. Tu nastupaju različiti stock servisi na koje možete plasirati svoje radove, a ukoliko je netko za iste zainteresiran, vaš rad mora platiti prije preuzimanja. Neki od najpoznatijih stock servisa su iStockphoto, Fotolia, Deposit photos.

5. Rad na on-line seminarima

Ovo je područje gdje možete prodati sve za što možete naći publiku. Možete formirati on-line tečaj kuhanja ili napraviti kratki semianr s fitness osnovama. Ukoliko ste psiholog, možete, naprimjer, kreirati seriju seminara sa različitim psihološkim temama. Na vama je samo da prepoznate svoje područje djelovanja.

Kod online zarađivanja nužno je prilagođavati se praktički preko noći zahtjevima koje određeno tržište ima. Na ovaj način ne možete biti statični obavljajući svoj online biznis – drugim riječima – konstantno morate pronalaziti nove kanale, ažurirati, učiti. Kod ovakvog vida zarađivanja sami ste sebi nadređeni pa si i sami određujete tempo i volumen zadataka koje prihvaćate i obavljate.

To, dakako ima svoje brojne prednosti, a najveća mana je jednostavno što treba poznavati svoje mogućnosti i dati si svojevremeno i period odmora. Također, očekivanja trebaju biti realna – vrlo vjerojatno neće odmah početi zarađivati velike svote novca, ali imajte plan i neka vam on bude motivacija.

Dijeli.

Comments are closed.