5 opasnosti vožnje električnim romobilom

0

Električni romobili postali su nova stvarnost u cestovnom prijevozu. Električni romobili ili e-romobili vrlo su brz i praktičan način svladavanja kratkih udaljenosti. Uvelike su zamijenile korištenje bicikala, javnog prijevoza, a ponegdje i korištenje osobnih automobila, stoga ne čudi što su gradske ulice preplavljene njima.

Stanovnike se potiče na korištenje električnih automobila, javnog prijevoza, korištenje vlastitih ili unajmljenih bicikala te u konačnici i električnih romobila.  Zeleni prijevoz pomaže smanjiti prometne gužve i gužve, kao i emisije stakleničkih plinova koji utječu na globalno zagrijavanje našeg planeta.

Na prvi pogled nedužna prijevozna sredstva mogu biti ujedno i vrlo opasna i u nastavku pročitajte 5 opasnosti vožnje električnim romobilom.

1. Nepoznavanje i nepoštivanje pravila sigurne vožnje

Jedan od problema današnjih korisnika električnih romobila je taj što ne poznaju pravila sigurne vožnje te time mogu ugroziti sebe i druge. Posebno je problematična njihova nečujnost, nestabilnost i sposobnost postizanje prilično velikih brzina.

Nepoštivanje pravila vožnje

Problem vožnje električnim romobilima je što se ljudi ne pridržavaju pravila sigurne vožnje.

Da električni romobili mogu biti i opasna prijevozna sredstva dokazuju nesreće od kojih su neke već završile sa smrtnim posljedicama. Električni romobili mogu postići brzinu  između 25 i 40 km/h. Najveća dopuštena brzina je 25 km/h, a  većina korisnika krši postojeće propise.

2. Naglo kočenje i skretanje

Brzo i snažno kočenje pri velikoj brzini može povećati nestabilnost vozila, električni romobil lako može izgubiti kontakt s tlom i pad je neizbježan. Opasnost od pada dodatno povećavaju mali kotači koji detektiraju svaku neravninu na tlu. To možemo izbjeći ako se pridržavamo pravila sigurne vožnje i korištenja električnih romobila.

3. Vožnja bez kacige

Uskoro će kaciga postati obavezna za sve vozače električnih romobila. Dozvoljeni smjer kretanja su biciklističkim stazama i trakama, ali ako spomenute ne postoje, bit će dozvoljena vožnja nogostupima. Tu se mora uzeti u obzir sigurnost pješaka i prilagoditi brzinu uvjetima, jer brzina je još uvijek glavni problem svih nezgoda.

4. Početak vožnje bez provjere romobila

Prije početka svake vožnje važno je provjeriti ispravnost romobila, provjeriti oštećenja, tlak u gumama, svjetla, ispravnost kočnica. Baterija također mora biti napunjena. Ako primijetite bilo kakvu nepravilnost, nemojte započinjati vožnju.

U slučaju neispravnih kočnica, u opasnost dovodite sebe i druge, a mislim kako ne moramo dodatno objašnjavati opasnost vožnje noću s neispravnim svjetlima.

5. Vožnja po neravnim terenima i korištenje slušalica

Kotači romobila neće dobro reagirati kao npr. kotači električnih bicikala, stoga je potreban oprez. Važno je uvijek držati upravljač koristeći obje ruke i posebno pripaziti pri vožnji po mokrim i skliskim površinama. Slušanje glazbe može biti ugodno, ali vas može i omesti u prometu i dovesti u opasnost. Budite svjesni okruženja kako biste izbjegli moguće opasnosti.

Zapamtite, sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Želimo vam ugodnu vožnju.

Dijeli.

Comments are closed.