Camino de Santiago – Put Svetog Jakova

0

Jednom kada osjetiš poziv Camina moraš mu se odazvati i otići. Put Svetog Jakova je hodočasnička ruta duga oko 800 km. Duljina puta varira u različitim publikacijama. Klasični Camino Francés započinje u Saint-Jean-Pied-de-Portu koji je smješten 769 km od Santiaga de Compostela, gdje se nalaze moći svetog apostola Jakova. Prvo spominjanje korištenja puta vezano je za 1047. godinu.

Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski kao i još neki pravci. Ipak Camino Francés je najfrekventniji i najpoznatiji od svih. Popularan naziv „Glavna ulica Europe” nosi još od 1987., a dodjelilo mu je Vijeće Europe. Od 1993. je proglašen UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Ruta Puta

Svi manji putevi na Caminu se ujedinjuju u mjestu Puente la Reina. Najpoznatija veća mjesta koja se mogu posjeti duž rute su: Pamplona, Burgos, León, Astorga, Portomarín te Santiago de Compostela.

Na samom putu je tijekom 11. i 12. stoljeća napravljen veći broj crkava u čast Svetog Jakova ali i prenoćišta – Albergue. Cijene noćenja su oko desetak eura.

Restorani na rutama imaju menije za hodočasnike. Cjenovno prihvatljivi razni španjolski specijaliteti uz pola litre vina i desert. Simbol današnjeg hodočašća je školjka Jakobova kapica.

Cijeli Camino se prelazi u prosjeku za 30 dana uz dnevni prosjek od 26 km. Naravno, pređena udaljenost ovisi o kondiciji, umoru, ozljedama te vremenskim uvjetima. Postoje dani kada se može preći više od predviđenog. Općenito, put se spušta prema moru te ga to čini lakšim iako ima pojedinih dijelova na kojima se uspinje.

Tijekom cijelog puta može se vidjeti žuta strelica koja pokazuje pravac prema Santiagu a kako se put bliži odredištu svakih pola kilometra može se pročitati udaljenost do Santiaga na kamenju ukopanom pored puta.

Pravila hodočašća

Glavno pravilo je posjedovanje hodočasničke putovnice – Credentia, ona je uvjet je za noćenje. Osim ako niste bolesni u jednom prenoćištu smijete boraviti samo jednu noć. Odjava je rano ujutro oko 8 sati, a vrata se zaključavaju oko 22 sata. Mora se poštovati mir i tišina kako se ne bi uznemiravali drugi hodočasnici, kako bi se svi mogli naspavati te pripremiti za kilometre koji im slijede ujutro.

Prenoćišta su u pravilu hosteli s krevetima na kat. U prenoćištu vlasnici u putovnice udaraju pečate koji su preduvjet za dobivanje diplome hodočasnika – Compostella – službeni certifikat koji izdaje katedrala u Santiagu na latinskom, a potvrđuje da ste hodočastili do Santiaga. Ujedno, svi hodočasnici dužni su kako bi stekli diplomu prijeći najmanje 100 km pješice, odnosno 200 km biciklom ili konjem. Hodočasnik na Caminu se naziva Peregrino(a), a pozdrav koji izmjenjuju hodočasnici glasi Buen Camino.

Neovisno o motivima, Camino de Santiago predstavlja putovanje života. Svaki korak terapeutski djeluje na tijelo i dušu. Onima kojima je potrebno malo više poticaja te inspiracije Martin Sheen i film The Way (Put) sigurno će biti okidač prve misli za planiranje svog hodočašća. Bolesni, zdravi, religiozni i oni malo manje te ljudi iz cijeloga svijeta čak u ovo vrijeme korona virusa ustrajno hodaju Caminom. Buen Camino!

Share.

About Author

Comments are closed.