Imunološki sustav: kako funkcionira i kako ga možete ojačati?

0

Vaš imunološki sustav je obrambeni sustav vašeg tijela. Kad god bilo koja vrsta patogena, poput virusa, bakterija ili sl. uđe u vaše tijelo, posao imunološkog sustava je da iste pronađe, uništi i ukloni. Ukratko, imunološki sustav dizajniran je tako da vas oslobodi bolesti.

Znate li kakav je vaš imunološki sustav? Što čini vaš imunološki sustav? Kako djeluje? To su pitanja na  koja ćemo odgovoriti u ovom članku.

Kako funkcionira vaš imunološki sustav?

Vaš imunološki sustav podijeljen je na dva dijela: urođeni dio i adaptivni dio. Urođeni dio vašeg imunološkog sustava dio je vašeg imunološkog sustava koji je uvijek tu i štiti vas od infekcija ili bolesti. To je vaša prva linija obrane.

Dijelovi urođenog imunološkog sustava uključuju neutrofile, makrofage i dendritičke stanice. Prirodne stanice ubojice, ili NKC, također su dio vašeg urođenog imunološkog sustava. One su  sposobne uništiti stanice zaražene virusom, kao i stanice raka.

Vaš urođeni imunološki sustav uključuje i dijelove poput vaše sluznice kože i druge dijelove koji štite vaše zdravlje blokirajući ili čuvajući patogene podalje od vašeg organizma.

Vaš prilagodljivi imunološki sustav dio je vašeg sustava koji se prilagođava kako bi reagirao na prijetnje vašem zdravlju. Prilagodljivi dio vašeg imunološkog sustava razlog je što nećete dobiti isti virus prehlade ili vodene kozice više puta.

Vaš se adaptivni imunološki sustav sastoji od dvije osnovne komponente: antitijela i T-stanica. Svaka od ovih vrsta dizajnirana je za prepoznavanje specifičnih vrsta virusom zaraženih stanica, bakterija ili drugih patogena.

Imajte na umu da je ovo vrlo generalizirani pregled rada vašeg imunološkog sustava. Za preciznije objašnjenje pogledajte enciklopediju ili medicinski udžbenik.

Prehrana i vaš imunološki sustav

Postoji mnogo hranjivih sastojaka koji igraju ulogu u vašoj imunološkoj funkciji. Nabrojat ćemo nekoliko od njih:

Glikonutrijenti su važan dio imunološkog odgovora. Glikonutrijenti se koriste za stvaranje glikoproteina koji prekrivaju spojeve svih stanica u vašem tijelu. Ove glikoproteine ​​koriste stanice imunološkog sustava (između ostalog) za prepoznavanje patogena.

Znanost je ustvrdila da fitonutrijenti pomažu u borbi protiv bolesti. Znanstvenici nisu sigurni koristi li vaše tijelo fitonutrijente te imaju li izravan učinak na bolest. Kolostrum (poznat i kao prvo mlijeko) konzumiran kao dodatak može pomoći jačanju imunološkog sustava.

Manjak vitamina C može uzrokovati slab imunitet. Vitamin C doprinosi nizu funkcija u našem organizmu, poput stvaranja kolagena za normalnu funkciju desni, zubi, kostiju, hrskavice, krvnih žila i kože. Djeluje kao antioksidans i pridonosi boljoj funkciji i jačanju imunološkog sustava.

Vitamin C

Nedostatak vitamina C također može biti uzrok slabe imunološke rezistencije.

Nadam se da vam je ovaj članak pružio barem malo bolje razumijevanje vašeg imunološkog sustava i kako on funkcionira. Podržite svoj imunološki sustav još danas pravilnom ishranom i dodacima prehrani – neće vam biti žao!

Share.

About Author

Comments are closed.