Jeste li žrtva mobinga na radnom mjestu?

0

Mobing se definira kao namjerno uzrokovano psihološko nasilje, maltretiranje i uznemiravanje na radnom mjestu. Iako je uznemiravanje zakonski opisano kao: „svako ponavljano ili sustavno, prijekorno ili očito negativno i uvredljivo ponašanje ili ophođenje usmjereno protiv pojedinih radnika na radnom mjestu ili u vezi s radom”, kroz sudsku praksu formiran je vrlo važan dodatak navedenom opisu, gdje se zlostavljanje također shvaća kao isključenje, ignoriranje i izolacija, a ne samo kao uvredljivo ponašanje.

Iako su mnogi od nas naučeni da trpe neugodnosti na poslu, u svakoj prilici kada izrazimo sumnju ili zabrinutost, bliske osobe nas uvjeravaju da se takve stvari događaju na svakom radnom mjestu i zaključuju da bismo trebali biti sretni jer imamo posao. Ustrajnost na radnom mjestu na kojem vas maltretiraju može imati dugoročne posljedice na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Situaciju možete promijeniti samo ako poduzmete mjere i ukažete na neprimjereno ponašanje osobe koja vas uznemirava.

Koje vrste mobinga poznajemo?

Da bismo identificirali mobing i njegove posljedice, vrlo je važno da smo upoznati s njegovim vrstama. Neki od njih mogu čak biti uključeni u kulturu i klimu tvrtke, stoga ih je ponekad teško prepoznati kao nasilje.

 • Maltretiranje, povezano s društveno-ekonomskim statusom. Žrtva je uznemiravana zbog svog nižeg socio-ekonomskog statusa, jer si ne može priuštiti odjeću koja je, prema riječima njegovog nadređenog, poželjna za posao.
 • Zlostavljanje zbog individualnih karakteristika ili stila vodstva nadređenog. Uzrok mobingu je u osobnosti nadređenog ili njegovom stilu vođenja, jer je uvjeren da zadirkivanjem svojih zaposlenika jača njihov radni žar.
 • Uznemiravanje zbog nedovoljno izraženih ambicija, društvenih kompetencija ili društvenog statusa žrtve. Neprihvaćanje žrtve u radno okruženje jer je žrtva manje društvena ili pokazuje manju želju za napredovanjem.
 • Mobing kao rezultat vrijednosti ili uvjerenja. Ova vrsta mobinga rezultat je žrtvinih vjerskih ili drugih uvjerenja koja ne utječu na njeno obavljanje posla.
 • Napad na osobni integritet osobe. Stvaranje i širenje lažnih glasina o žrtvi, uznemiravanje zbog izgleda ili podsmijeha.
 • Nasilje kao rezultat kulture tvrtke. Pritisci koji proizlaze iz kulture poduzeća, a koji mogu nametnuti prekomjernu količinu posla, zahtijevaju pretjeran napor u obavljanju posla i zanemarivanje vlastitog zdravlja, poput pokazivanja pripadnosti tvrtki.

Kako dolazi do mobinga?

Najčešće se mobing provodi odozgo prema dolje, što znači da su žrtve obično na nižem položaju u organizaciji od počinitelja. Javlja se postupno, ali se često počinje izražavati kroz sljedeće čimbenike:

 • Osjećate se zaposlenije od svojih suradnika.
 • Sustav podjele radnih zadataka između vašeg tima nije jasan.
 • Do sukoba uloga često dolazi na radnom mjestu.
 • Stalno se osjećate nesigurno u vezi svog posla.
 • Imate osjećaj da vaše kognitivne sposobnosti nisu dovoljne.

Čim prepoznate elemente mobinga, poduzmite akciju. Ako se osjećate dovoljno samouvjereno, savjetujemo vam da pokušate poreći svoju ulogu žrtve i da se izravno suočite s počiniteljem.

Elementi mobinga

Ako se osjećate dovoljno samouvjereno, se izravno suočite s počiniteljem.

Ako smatrate da takav sukob nije prikladan, pokušajte uključiti jednog od svojih suradnika ili nadređenih i odmah počnite pisati dnevnik u kojem se bilježi svaki neprimjereni čin, vrijeme i mjesto događaja i svi svjedoci. Također, sažmite svoje osjećaje nakon doživljenog mobinga.

Ako gore navedene mjere nisu dovoljne, prvo provjerite koje su vam mogućnosti. Također se možete obratiti upravi tvrtke u vezi s identifikacijom elemenata mobinga. Odabirom odgovarajućeg pravnog savjeta, ako gore navedene mjere ne djeluju, možete se obratiti sindikatu ili promijeniti posao.

Doživjeti mobing iznimno je teško i često zahtijeva stručnu pomoć u oporavku. Iako je teško napraviti prvi korak i zatražiti pomoć, ovo je pravi put, koliko god težak bio.

Dijeli.

Comments are closed.