Kućni popravci: Kako do pravog majstora kad vam je hitno?

0

Redovito održavanje može spriječiti mnoge, ali ne sve greške. Moderne stambene zgrade omogućuju kvalitetan život, ali samo kada svi instalirani sustavi rade kako bi trebali. Dok se problemi ne dogode, ni sami ne znamo da ih imamo. Ali upravo tada je potrebno razmišljati o redovnom održavanju, jer određeni radovi zahtijevaju svoje vrijeme.

Za sustave grijanja najbolje vrijeme za godišnje održavanje je odmah nakon sezone grijanja, kada se još uvijek sjećate problema. Redovito održavanje krova potrebno je završiti prije jesenskih pljuskova, a dobro je vrijeme za održavanje prozora u bilo koje doba godine. Iako vrijeme održavanja također nije važno za vodovod, bolje je to učiniti ljeti. Tijekom čišćenja bojlera možete se dan-dva naći bez tople vode, što je ljeti manje neugodno nego zimi.

Što možete učiniti sami, a kada je bolje nazvati stručnjaka?

1. Električna instalacija

Zamjena žarulje je jednostavna i može je obaviti bilo tko. Međutim, ako osigurač pregori, sama zamjena često nije dovoljna. Prvo je potrebno ukloniti uzrok kvara, koji premašuje uobičajene sposobnosti stanovnika, pa je u takvim slučajevima bolje nazvati električara.

2. Plinska instalacija

Rješavanje problema s plinskom instalacijom posao je koji u svakom slučaju prepuštate stručnjacima. Ako primijetite karakterističan miris plina, odmah otvorite prozore, zatvorite glavnu slavinu za plin, obavijestite susjede.

Plinska instalacija

Ako primijetite miris plina, odmah zatvorite glavnu slavinu za plin.

Zabranjeno je paliti šibice, cigarete ili električne uređaje, jer mala iskra može izazvati veliku eksploziju. Stoga je dobro isključiti i napajanje.

3. Vodovodni sustav

Ako se aerator na slavini začepi ili voda ne odlazi iz sudopera, posao možete obaviti sami. Međutim, sve složene zadatke, poput zamjene ispucalog sudopera ili popravljanja ventila koji ne brtvi, treba prepustiti vodoinstalateru. Odmah zatvorite glavni ventil za vodu kad se voda izlije. Ako bi voda koja curi mogla doći u kontakt s električnim ožičenjima, mora se prekinuti i opskrba električnom energijom.

Sustav grijanja: Intervencije u sustavu grijanja zahtjevan su zadatak, za koji su vješti samo kvalificirani stručnjaci. Ako ventili hladnjaka ne brtve, možda će biti potrebno isprazniti cijeli sustav grijanja ili zamijeniti radijator smrzavanjem priključnih, što je vrlo komplicirano, posebno u višestambenim zgradama.

Kome se stvarno žuri?

Neki se kvarovi moraju otkloniti odmah ili što je prije moguće kako bi se spriječile daljnje štete, poput propuštanja krova ili instalacija koje propuštaju. Ponekad se takvi nedostaci mogu otkloniti u dvije faze: hitni popravak provodi se odmah, a temeljitiji popravci kasnije. Bez obzira koliko ste vješti u pojedinačnim kućanskim poslovima, u svakom trenutku morate znati:

  • gdje je glavni vodeni ventil i kako ga zatvoriti,
  • gdje je glavni prekidač za struju ili glavni osigurač,
  • gdje je slavina za dovod plina.
Share.

About Author

Comments are closed.