Kako izabrati biljke za stan?

0

Cvijeće je uvijek bilo ukras doma. Vrijedne kućanice su se s ponosom hvalile sa svojim šarenim carstvom. Kada živite u stanu izbor prikladnih biljki se smanjuje ali i dalje je dovoljno velik da svoj prostor učinite posebnim. Donosimo Vam nekoliko biljki koje su savršene za suživot u stanu.

1. Dracena

Ova biljka svoj atraktivan izgled zahvaljuje dugačkim povijenim zelenim listovima. Pokazala se kao dobar pročišćivač zraka. Smatra se dugovječnom biljkom koja raste jako sporo. Nije zahtjevna i odlična je za početnike te osobe koje nemaju previše slobodnog vremena za brigu oko bilja ili su često odsutni.

Voli svjetle prostore ali ne direktno izlaganje Suncu. Također, nemojte pretjerivati sa zalijevanjem. Kroz zajednički suživot primijetiti ćete kako komunicira s Vama putem svojih listova. Obješena i tužna sigurno Vam govori da je vrijeme za vodu.

2. Zamioculcas zamiifolia

Biljka koja potječe iz Afrike, a izgledom je kombinacija sukulenta i paprati. Visine je oko jednog metra te ju tvori više pojedinačnih izdanaka s mesnatim zelenim listovima. Kada biljka u potpunosti preraste posudu tada je vrijeme za izmjenu zemlje i presađivanje. Nije zahtjevna, ne traži previše svjetlosti jer ona utječe na zelenu boju njezinih listova.

Optimalna temperatura koja joj ogovara je od 18 do 24 stupnja. Ne voli previše vode, to može dovesti do propadanja biljke. Pri sobnoj temperaturi dovoljno je jedno zalijevanje mjesečno. Zadnjih godina prisutna ja u mnogim domovima i poslovnim prostorima.

3. Juka

Ova trajna zimzelena biljka iz porodice agava je prava ljubiteljica Sunca. Zemlju treba održavati vlažnom. Veoma je dekorativna u prostoru. Iznimno je sporog rasta i nije zahtjevna. Tvori mnogobrojne šiljaste zelene listove koji mogu narasti i do sedamdesetak centimetara.

4. Sretni bambus

Jako je bitno izabrati zdrav primjerak u trgovini. Birajte one žarko zelene boje. Način na koji raste u trgovini nastavite primjenjivati i kod kuće, ovisno da li je u vodi ili zemlji. Možete postaviti nekoliko stabljika u višu vazu te naliti vodu.

Na takav način biti će jako efektan ukras u kupaonici. Neće se žaliti na manjak sunčeve svjetlosti. Koristite pročišćenu vodu i mijenjajte ju jednom mjesečno. Veoma je osjetljiv na klor vode iz slavine. Ako se pojave oboljenja na biljci oštrim rezom uklonite dio koji propada te običnim rastopljenim voskom zatvorite rez. Dajte im puno ljubavi i Vaši bambusi će Vam zahvaliti sa svojim lijepim lišćem i zanimljivim zavijutcima.

5. Anthrium

U zelenilu sobnog biljka uvijek se ističe jedan posebni cvijet poznat i pod imenom Flamingov cvijet. Sjajni zeleni listovi ukrašeni sa cvijetom u žarko crvenoj boji daju posebnu čar svakom prostoru. Voli svjetlost, ali bez direktnog izlaganja. Prejako Sunce može izazvati oštećenja na listu. To je biljka s kojom treba biti strpljiv. Uvijek će Vas iznenaditi sa cvijetom u trenutku kada mislite da ih više neće stvarati.

Koju god da vrstu biljke izabrali za svoj stan znajte da je najbitnije da im date ljubav. Kako se brinete za njih tako će i Vaše biljke pokazivati zahvalnost prema Vama. Ako primijetite da neki od Vaših biljnih sustanara izgleda lošije probajte mu promijeniti poziciju ili smanjiti/ povećati količinu vode.

Ako ste pretjerali sa zalijevanjem korisno je presaditi biljku u novu suhu zemlju kako bi se spriječilo truljenje korijena. Nemojte odustati od biljki na prvi znak njihovih manje dobrih izdanja, potrudite se oko njih te probajte ih spasiti prije nego što ih se odlučite riješiti.

Share.

About Author

Comments are closed.