Kako unaprijed spriječiti probleme s impotencijom?

0

Erektilni problemi javljaju se kod velikog broja muškaraca u odrasloj dobi i najčešće nisu razlog za brigu. Njih uzrokuje velik broj faktora – od bolesti krvožilnog sustava pa sve do mentalnog zdravlja. Ipak, ako želite spriječiti erektilne probleme koliko je to moguće, postoje neke stvari kojima se možete voditi, a sve o tome pročitajte u nastavku.

1. Prestanak pušenja

Za većinu bolesti prvi će Vam savjet biti prestanak pušenja pa je tako i ovdje. Budući da je u postizanje erekcije uključen krvožilni sustav, cigarete su Vam velik neprijatelj. One djeluju na efikasnost protoka krvi i pospješuju stvaranje ugrušaka što može dovesti do oslabljenog dotoka u s penis i erektilnih problema.

Više o postizanju erekcije: https://www.erekcija.si/

2. Tjelovježba

Kao što je pušenje uvijek negativni faktor, tjelovježba je pozitivni. Svakodnevnom aktivnošću i održavanjem zdravlja organizma spriječit ćete preuranjene erektilne probleme.

Ovdje nije riječ samo o sveukupnom zdravlju već i o skidanju viška kilograma jer je ljudima prekomjerne tjelesne težine teško održati erekciju, a velika je težina često povezana i s visokim kolesterolom i razinom šećera Dakle, želite li izbjeći probleme s impotencijom budite fizički aktivni.

3. Prehrana

Budući da krvožilni sustav igra veliku ulogu u postizanju erekcije, hrana koja je namijenjena njegovom zdravlju Vaš je favorit. Manjak voća i povrća, a velik udio masne hrane i šećera šteti cirkulaciji krvi i utjecat će na erektilnu funkciju. Zato se vodite mediteranskom dijetom – puno voća i povrća, masti koje su zdrave za srce poput maslinovog ulja, ribe (omega 3 masne kiseline) i crveno vino.

4. Smanjite unos alkohola

Alkohol šteti jetri te dugoročno ima negativan učinak na živčani sustav pa tako može utjecati na ravnotežu spolnih hormona muškaraca i potaknuti erektilnu disfunkciju.

5. Mentalno zdravlje

Brinite se o svom mentalnom zdravlju – ovdje je, kao i kod mnogih drugih bolesti, ono bitan čimbenik. Impotenciju mogu uzrokovati razni poremećaji poput anksioznosti, depresije ili prekomjernog stresa jer dovode do smanjenja seksualne želje, a bez seksualne uzbuđenosti nemoguće je postići erekciju.

6. Testosteron

Muškarcima se preporuča praćenje razine testosterona – posavjetujte se sa svojim liječnikom i zamolite ga da Vas uputi na vađenje hormona. Budući da testosteron utječe na seksualnu želju i jedan je od najbitnijih hormona u muškom tijelu, vrlo je bitno da je njegova razina u ravnoteži.

Testosteron

Nedostatak testosterona može biti ključni uzrok erektilne disfunkcije.

Kad su u pitanju hormoni, nemojte ništa raditi na svoju ruku nego za sve pitajte svog liječnika – on Vam možda prepiše uzimanje dodatnog testosterona, no zapamtite da to nije čaroban lijek.

7. Drugi lijekovi

Erektilna disfunkcija zna biti i nuspojava nekog drugog lijeka – npr. lijekova za visok krvni tlak i takozvanih beta blokatora. Ako smatrate da je impotencija posljedica ovog jer ste inače dobrog zdravlja posavjetujte se sa svojim liječnikom i možda Vam prepiše drugi lijek u istu svrhu, ali koji ne uzrokuje impotenciju.

Dakle, impotencije se ne treba sramiti i važno je zapamtiti da se javlja kod velikog broja muškaraca razne dobi, no ukoliko je želite izbjeći ili barem odgoditi postoje neki koraci koje možete pratiti i osigurati si budućnost bez impotencije.

Dijeli.

Comments are closed.