5 savjeta za odabir kuhinje iz snova

0

Kuhinja je oduvijek bila središte svakog doma – to je jedno mjesto gdje se okuplja cijela obitelj, provodimo dobar dio dana u njoj i pripremamo hranu. Upravo zbog toga važno je da se u njoj osjećamo ugodno i da je prilagodimo svojoj mjeri. Osim što treba biti vizualno ugodna, kuhinja treba biti i vrlo praktična jer je pri kuhanju važno da čim brže i lakše možete doći do svega što Vam je potrebno. Zato u nastavku pročitajte niz savjeta o tome kako odabrati idealnu kuhinju.

1. Ostavite dovoljno prostora

Osigurajte si dovoljno manevarskog prostora. Bilo da živite sami ili u višečlanoj obitelji, u kuhinji mora biti dovoljno mjesta za kretanje – pogotovo ako se radi o kuhinji i blagovaonici u jednom.

Prostor u kuhinji

Dobro je da u kuhinji ima mjesta za više ljudi.

Dio prostora treba biti namijenjen kretanju za vrijeme kuhanja i put od elemenata do hladnjaka ili štednjaka mora biti prohodan, a drugi dio prostora treba ostaviti za kretanje oko kuhinjskog stola. Nitko ne voli biti naguran u malom prostoru zagušljivom od kuhanja.

2. Imajte na umu radne ploče

Kuhinju ne čine samo uređaji – najveći dio posla odrađujete na radnim pločama. Sjeckanje, rezanje, miješanje, pripremanje – sve se to radi sa strane. Zato ostavite dovoljno mjesta za radne ploče i bit ćete zahvalni sami sebi jednom kad krenete koristiti svoju novu kuhinju.

3. Dizajn elemenata

Iako Vam se možda jako sviđaju potpuno bijele kuhinje, ako svakodnevno kuhate kod kuće, svijetla podloga možda nije najbolji izbor. Kuhanje za sobom automatski povlači i čišćenje, no svijetle će se podloge u sekundu zaprljati i morat ćete čistiti dvaput više. Razmislite o tamnijim ili čak šarenim podlogama – šarenilo može dolaziti od nijansi jedne boje, ne mora se raditi o više različitih, a već će to biti dovoljno da zamaskira dugoročne tragove kuhanja.

4. Uskladite stil

Iako se materijali od kojih je građena kuhinja donekle razlikuju od onih u spavaćim sobama, pokušajte ipak zadržati stil ostatka kuće kako bi sve djelovalo kao jedna velika cjelina. Na taj način prijelaz i boravak u kuhinji bit će ugodniji i atmosfera će podsjećati na dnevnu sobu.

Uskladite boje zidova ili kuhinjskih elemenata sa stilom kuhinje (moderni, tradicionalni, rustikalni…) i materijalima koje koristite (drvo, plastika, staklo…). Mnogi veći objekti poput perilice suđa, hladnjaka ili kante za smeće mogu se ukomponirati u elemente i na taj način biti sakriveni od pogleda, a opet na dohvat ruke te će time Vaša kuhinja biti još uniformnija.

5. Usmjerite fokus

Fokusirajte se na najveće površine – plohe kuhinjskih ormarića i vrata hladnjaka. Oni su to što će zadati atmosferu cijele kuhinje jer zauzimaju najviše mjesta. Na primjer, male kuhinje se mogu naizgled učiniti većima ako su korištene svijetle boje, a velike se smanjuju tamnim, toplim bojama.

Na kraju krajeva, sve ovisi o tome što preferirate, no važno je imati na umu obje sastavnice – praktičnost i izgled. Kuhinja je prije svega radna prostorija – rijetko kad je u kuhinji savršen mir, no samo zato što je radna ne znači da mora nalikovati na radionu.

Dijeli.

Comments are closed.