Što najviše šteti biljkama u vašem vrtu?

0

Sve više i više ljudi shvaća važnost zdravog načina života, zbog čega je vrtlarstvo sve popularnije. U nastavku otkrivamo kako svoje biljke možete zaštititi od najčešćih štetočina i bolesti.

U posljednje vrijeme sve je više vrtlara koji žele lijep, dobro održavan vrt i zdrave usjeve.To međutim ne ovisi samo o vašem trudu, vremenu i ljubavi, već i o drugim faktorima poput vrtnih štetočina ili bolesti. Radost i zadovoljstvo mogu se brzo pretvoriti u razočaranje.

Vrtlari će najčešće imati problema sa štetočinama poput ušiju, gusjenica i štetnih muha, dok zbog toplog i vlažnog proljeća nastaje plijesan, hrđa i plijesan.

Štetočine

Svaki vrtlar već se susreo sa štetočinama u svojoj vrtlarskoj karijeri kojima pogoduju topli vremensku uvjeti.

Prepoznajemo ih po izgledu lišća, jer uši usisavaju njegov sok i na taj način oslabljuju biljku. Obično se javljaju deformiteti poput uvijanja i promjene boje. Možemo ih pokušati otjerati mlazom vode, ali još je bolje koristiti odgovarajuće pripravke.

1. Gusjenice

Ako su vaše biljke oštećene i izgrizene, najvjerojatnije imate problema s gusjenicama, jer se hrane njima i mogu u vrlo kratkom vremenu nanijeti ogromnu štetu. Jedno je rješenje da ih uklonite ručno, ali puno je lakše ako koristite odgovarajuća sredstva.

2. Štetne muhe

Među neugodnije štetočine spadaju muhe ili njihove ličinke, koje se izlegu iz jaja i napadaju vaše biljke koje na kraju propadaju. Prije nego što se to dogodi, listovi obično požute, stvaraju nabore i na kraju se osuše.

Bolesti

1. Plijesan

Plijesan je gljivična infekcija koja se može pojaviti na lišću, stabljikama, cvjetovima i plodovima biljaka. Prepoznat ćete ga po mrljama, izraslinama na biljci, najčešće na jagodama, tikvicama, rajčicama, cvjetovima i grmlju …

Bolest se često širi zbog vlažnog ili vjetrovitog vremena i insekata. Ako napadne vaš usjev, najbolje je ukloniti ga odmah kako biste spriječili širenje bolesti.

2. Hrđa

Hrđa se pojavljuje u obliku smeđih mrlja koje nastaju na lišću graha, celera, luka i češnjaka. Na donjoj strani lista se infekcija širi dalje. U borbi protiv hrđe možete ih preventivno poprskati ili posaditi otpornije biljke.

3. Pepeljasta plijesan ili Pepelnica

Pepelnica ili pepeljasta plijesan napadaju većinu biljaka, u vrtu ih se najčešće može primjetiti na ružama i drugim biljkama kao što su rajčice, krastavci i drugom povrću, na voćkama, posebno jabukama i vinovoj lozi. Na gornjim stranama lišća primjećujemo bijeli sloj koji se brzo širi po biljci. Zaraženi listovi se uvijaju, a zahvaćene pupoljke teško je otvoriti.

Učinkovito rješenje protiv bolesti

Moći ćete uspješno zaštititi svoje biljke od mnogih bolesti ako sada pružite pouzdanu zaštitu. Redovito vršite preventivno prskanje biljaka. Preporučujemo korištenje organskih pripravaka.

Share.

About Author

Comments are closed.